Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία ΥΠτΠ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από βίαιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Από βίαιες μεταβολές των τοπικών αγορών εργασίας ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού. Σε όλο τον κόσμο επιχειρείται η αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και η υποχώρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Και όλα αυτά ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τα δεδομένα της ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι εγκλωβίζονται έτσι σε ένα καθεστώς οικονομικής, κοινωνικής, και τελικά, υπαρξιακής ανασφάλειας.
Επομένως η βία που ταλανίζει πλέον τη σημερινή κοινωνία και στη χώρα μας, πρέπει να νοηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα, ενός ευρύτερου πλαισίου ανασφάλειας και αδιεξόδων.

Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να μιλήσω καθαρά ενώπιον σας.
Και ιδιαίτερα, μετά την τελευταία περίοδο την οποία παρακολουθήσαμε όλοι εδώ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, οφείλω να επισημάνω ότι η συστηματικά συγκρουσιακή διεκδίκηση ορισμένων πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων μπορεί πράγματι, να προσφέρει προσωρινές διεξόδους σε βαθύτερα πολιτικά και προσωπικά αδιέξοδα.

Η συγκρουσιακή δράση μπορεί πράγματι να εξασφαλίζει σε ορισμένους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη καθώς ψαρεύουν στα θολά νερά της κοινωνικής ανασφάλειας και των αδιεξόδων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, βυθίζεται ολόκληρη η κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο διαρκώς κλιμακούμενης βίας.

Και από εκεί και πέρα η βία τροφοδοτείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γιατί εντάσσεται σε ένα πλέγμα συνεχών αλληλεπιδράσεων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις με μια ιδιόμορφη βεντέτα.

Ο φαύλος κύκλος της βίας έχει και μια άλλη συνέπεια που είναι η μοιρολατρική αποδοχή της βίας από την κοινωνία ως μόνιμο στοιχείο του δημόσιου βίου. Κι, έτσι, πέραν της απαξίωσης του πολιτικού κόσμου που επιχειρείται συστηματικά από ορισμένους, οδηγούμαστε στην ουσιώδη απαξίωση του να ζεις και να λειτουργείς με υπευθυνότητα στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου. Όλες αυτές οι συνέπειες είναι ολέθριες. Η μόνη λύση είναι ο απεγκλωβισμός από αυτό το φαύλο κύκλο της βίας.

Σε ο,τι με αφορά ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεσμεύομαι να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θα είναι προσπάθειες ατελέσφορες χωρίς την αντίστοιχη σύμπραξη όλων των πολιτικών σχηματισμών και των ενεργών πολιτών της χώρας.

Έχω επανειλημμένως καταδικάσει απερίφραστα το φαινόμενο της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και μία από τις προτεραιότητές μου είναι η διαρκής προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας. Θεωρώντας μάλιστα ότι η προώθηση του νομοσχεδίου περί Σύστασης του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας δεν είναι παρά μόνο το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ένας αιμόφυρτος τραυματισμένος διαδηλωτής, είτε είναι η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της Ανταρσίας, είτε ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣYΡΙΖΑ, είτε δημοσιογράφος, είτε επώνυμος φωτορεπόρτερ, είτε ένας άγνωστος πολίτης, απεργός εργαζόμενος, μαθητής ή φοιτητής, είναι όλοι τους θύματα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Λυπάμαι για αυτό. Διαφωνώ. Και έχω ήδη επιβάλει διοικητική έρευνα και εξέταση. Για όλες τις περιπτώσεις.

Όμως, είναι θύματα της τυφλής βίας και της αυθαιρεσίας κάποιων, και όλοι αυτοί που βρίσκουν σπασμένες τις βιτρίνες και λεηλατημένα τα καταστήματά τους. Όλοι εκείνοι οι πολίτες που βρίσκουν καμένα τα αυτοκίνητά τους, επαγγελματίες και βιοπαλαιστές που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία. Όπως είναι θύμα του παραλογισμού της βίας κάποιων ένας πρώην Υπουργός και βουλευτής. Όπως είναι θύματα της τυφλής βίας και της αυθαιρεσίας κάποιων, και οι αστυνομικοί, με τραύματα από σιδηρολοστούς, από μολότοφ, από πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο.

Όπως είναι βία και αυθαιρεσία αυτό που βιώνουν οι Αθηναίοι πολίτες που κατοικούν στον Αγιο Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας, που συνθλίβονται ανάμεσα σε ακραίες δραστηριότητες αλλοδαπών αλλά και ορισμένων αυτόκλητων προστατών των κατοίκων των περιοχών αυτών. Στην πραγματικότητα και οι μεν και οι δε καλλιεργούν στο ίδιο χωράφι της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Μια δημοκρατική κοινωνία δεν διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα.
Υπάρχουν όμως όρια. Και είναι προφανές ότι είναι εκτός αυτών των ορίων όταν κάποιος επιλέγει να παραβιάσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια του άλλου. Δεν αρκεί να επαγγελλόμαστε την ανάγκη συνοχής και αλληλεγγύης στην κοινωνία. Πρέπει, να την οικοδομούμε, να τη χτίζουμε ακούραστα ακόμα και εάν αυτή γκρεμίζεται κάθε βράδυ.

Ας ενώσουμε, λοιπόν, όλοι τη φωνή μας , ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος και ας πείσουμε τους νέους που ερωτοτροπούν με τη βία ότι η δύναμη των ιδεών και η αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης είναι πάντα μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική από τη βία.
Γιατί η βία φέρνει μόνο βία. Και πάλι βία. Χωρίς καμία διέξοδο και καμία προοπτική.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε την κοινωνία που ονειρευτήκαμε, στη γενιά μας. Αλλά χωρίς καμία αμφισβήτηση η πρόοδος σε όλους τους τομείς έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με την κοινωνία και τις δημοκρατικές δομές που παραλάβαμε.

Πώς θα μπορούσα λοιπόν, να κατακρίνω τους νέους που συνεχίζουν να επιδιώκουν την επίτευξη ενός αξιακού πλαισίου για το οποίο πάλεψαν επί δεκαετίες χιλιάδες άνθρωποι πριν από όλους εμάς;

Πώς θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι δεν ακούμε τα μήνυμάτα των νέων ανθρώπων όταν ουσιαστικά εκφράζουν το πολύχρονο δίκαιο αίτημα ενός ολόκληρου λαού, να έχει καθαρό, ασφαλές και ελπιδοφόρο το μέλλον του, το δικό του , της οικογένειας του και των παιδιών του;

Η πείρα όμως δείχνει ότι ο κύριος δρόμος που ακολουθούν ορισμένοι, ευτυχώς στη μειοψηφία των νέων, για τη διεκδίκηση αυτών των αξιών , ο δρόμος της βίας είναι αδιέξοδος. Όταν μάλιστα υιοθετείς διαρκώς βίαιη συμπεριφορά στην πολιτική σου δράση, προκαλείς αναπόφευκτα τη σκλήρυνση της στάσης του κρατικού μηχανισμού καταστολής. Και υπό αυτή την έννοια η συλλογική βία ενδυναμώνει τελικά το μηχανισμό που υποτίθεται ότι επιδιώκει να εξαλείψει. Και φυσικά δεν μπορεί να προσφέρει την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η ασφάλεια είναι δικαίωμα των πολιτών που ορίζεται από το Σύνταγμα και έχουμε υποχρέωση να το προασπίσουμε . Μόνο αν υπάρχει ασφάλεια μπορούν να έχουν οι πολίτες ποιότητα στη ζωή τους, να εργαστούν, να ονειρευτούν, να προοδεύσουν να διεκδικήσουν.Μόνο με την ασφάλεια μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία. Και αυτό ακριβώς το δικαίωμα του πολίτη, εμείς, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τη Δημοκρατία, εμείς θα την περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο. Όπως θα περιφρουρήσουμε και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν την αγωνία τους, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζω και την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τη ζωή, την εργασία, τις περιουσίες των πολιτών, να εγγυηθούμε το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της αστυνομίας είναι να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων. Είναι, να εγγυάται και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της χώρας όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και την έννομη τάξη. Δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας να καλύπτει τα κενά του συστήματος εξουσίας στη χώρα, ούτε την ανυπαρξία διαλόγου και διαβούλευσης ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τις κοινωνικές δυνάμεις, όπου αυτή εμφανίζεται.

Για παράδειγμα, δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να πείσει τους κατοίκους της Κερατέας για την αναγκαιότητα της περιοχής τους αλλά και ολόκληρης της Αττικής να προχωρήσουμε στην κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Το έργο της αστυνομίας στην προκειμένη περίπτωση και παντού, είναι να επιβλέψει την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων και την έννομη τάξη όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ούτε είναι δουλειά των Σωμάτων Ασφαλείας να επιδίδονται σε σχεδιασμούς ετοιμότητας για να αντιμετωπισθεί μια ενδεχόμενη κοινωνική αντίδραση. Εκείνο που είναι προτεραιότητα για εμάς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και για την εγγύηση της ασφάλειας στην κοινωνία.

Η Αστυνομία, δεν χρειάζεται επίδειξη πυγμής. Χρειάζεται επίδειξη υπευθυνότητας. Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται να εγγυάται τη δημοκρατία, τις προσωπικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Ωστόσο, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, στο Πυροσβεστικό Σώμα, απαιτείται εκσυγχρονισμός. Με καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση και επανακατάρτιση, με σύγχρονους εξοπλισμούς. Γιατί το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται με απίστευτους ρυθμούς και τεράστιους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας , έχουμε ιεραρχήσει τους στόχους μας και έχουμε αναλάβει μια εργώδη προσπάθεια, τόσο στο νομοθετικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ελέγξει τις ροές των λαθρομεταναστών πήραμε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Δηλαδή, φέραμε την Ευρώπη στα δικά της σύνορα, εκεί που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας. Ζητήσαμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας να ορίσουν επιτέλους έμπρακτα ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι τοπικό, δεν είναι ελληνικό , αλλά είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Κι έτσι, με τις δυνάμεις του FRONTEX, η Ευρώπη δείχνει πλέον την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα έχοντας αναλάβει να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή της συνθήκης του Σένγκεν όσον αφορά στους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Προχωράμε, επίσης, στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης:

για τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών
για τη δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής μεταναστών
για τη δημιουργία κέντρων απέλασης
και για τη Μίσθωση Υπηρεσιών Διερμηνέων, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών για τις ανάγκες των κέντρων κράτησης αλλά και των κέντρων απέλασης μεταναστών.

Επιπλέον ψηφίστηκε ήδη σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα λειτουργεί στο κέντρο και στις περιφέρειες της χώρας.

Πέραν αυτών, με Προεδρικό Διάταγμα που έχουμε ήδη στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχωράμε στη σύσταση Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μια νέα αυτοτελή κεντρική Υπηρεσία, με πανελλαδική επιχειρησιακή εμβέλεια και ειδικό επιστημονικό και έμπειρο αστυνομικό προσωπικό.

Σχεδιάζουμε και επιχειρούμε παρεμβάσεις στις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας με εξαιρετικά δύσκολο τον διπλό στόχο:
την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τον εκσυγχρονισμό από τη μία πλευρά, και από την άλλη
τη μείωση των δαπανών με την ορθολογική διαχείριση του προϋπολογισμού

Παράδειγμα, οι Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης με τις οποίες επιτεύχθηκε η ενίσχυση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Αυτό το μέτρο, αυτή η προσπάθεια των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης, έχει ήδη τύχει της γενικής αναγνώρισης από το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Και μάλιστα αυτό έχει σημασία, πραγματοποιήθηκαν, με ελάχιστο οικονομικό κόστος και με το υφιστάμενο προσωπικό των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η υφιστάμενη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. όπως και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας υπολείπεται σημαντικότατα της οργανικής δομής.

Είναι προφανές ότι για Σώματα Ασφαλείας δεν θα πρέπει να ισχύσει ο γενικός κανόνας περί προσλήψεων με την αναλογία 1 προς 5. Ενδεχόμενη εμμονή στη γενική αυτή θέση θα οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας των Σωμάτων Ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κυβέρνησή μας αναλαμβάνει μια ουσιαστική πρωτοβουλία ιδρύοντας το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , που θα αποτελέσει τον επιχειρησιακό βραχίονα δράσεων στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο αυτό το ΛΣ – Ελληνική Ακτοφυλακή θα έχει ως αποστολή τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας , την αποτροπή των μεταναστευτικών πιέσεων - ροών , την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις θάλασσες, στα λιμάνια και στα πλοία, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα όπως επίσης και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Με διαρκή εμπλουτισμό σε τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών μέσων με ανασχεδιασμό του προγράμματος προμηθειών από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ΕΣΠΑ, ( ΕΣΠΑ, ΤΕΣ, ΑΛΙΕΙΑ).

Στο Πυροσβεστικό Σώμα , προωθούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των εποχιακών πυροσβεστών , με τη σύσταση κατηγορίας προσωπικού με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες» και για θητεία πέντε ετών, ανανεούμενη.
Όπως επίσης για την «Αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και των εθελοντικών Π.Υ. καθώς επίσης και την «Ιδρυση 21 (ενός) Πυροσβεστικών Κλιμακίων Εθνικών Οδών» .

Υλοποιείται το πρόγραμμα δορυφορικής σύνδεσης των συντονιστικών περιφερειακών κέντρων με τα Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα.
Ενώ παράλληλα, αξιοποιείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας . «Ψηφιακή Σύγκλιση» , με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση. Και όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία είναι μόνιμη η επαγρύπνηση και διαρκής η προσπάθεια για τη μείωση των κινδύνων των καταστροφών στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και την ενίσχυση της απόκρισης της χώρας μας στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.

Με σχεδιασμό πρόληψης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με εκτέλεση διακλαδικών ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας σε Εθνικό και Διακρατικό Επίπεδο. Με ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας της ΓΓΠΠ μέσα από την ενεργό συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ένα πεδίο εντελώς καινούργιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο η χώρα μας οφείλει να συμμετάσχει και να αξιοποιήσει. Τέλος, προωθούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία του συστήματος εθελοντισμού Πολιτικής προστασίας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
το στίγμα της δικής μου προσέγγισης. Το πολιτικό στίγμα του Υπουργείου μας, το δικό μου και του συναδέλφου μου Υφυπουργού κ. Μανώλη Όθωνα, η εντολή του πρωθυπουργού και η κυβερνητική πολιτική είναι ασφάλεια και ανθρωπιά παντού. Ασφάλεια και εγγύηση για τη ζωή των ανθρώπων. Ασφάλεια και ποιότητα στη ζωή των πολιτών.

Η εντολή του λαού, η απόλυτη υποχρέωση είναι να τηρούμε το Σύνταγμα. Να τηρούμε τους Νόμους. Για να υπηρετούμε τον πολίτη. Το δικαίωμά του στην ασφάλεια της ζωής του. Δημοκρατία και αξιοκρατία παντού. Στην κοινωνία αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα παραμείνουμε σταθεροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: