Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ...

Η προχειρότητα με την οποία πολλές φορές οι κυβερνώντες ψηφίζουν νόμους, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως μελέτη ώστε να επιλύονται αντί να δημιουργούνται προβλήματα, ήρθε και πάλι πρόσφατα στην επιφάνεια με το αίτημα των συνδικαλιστών της Αστυνομίας προς την ηγεσία του Σώματος να βάλει τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί με το θεσμό του Δημόσιου Κατηγόρου.
Με σκοπό να ελαφρύνει το βαρύ φορτίο των δικαστικών, αλλά και για να παρουσιάσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, η κυβέρνηση πέρσι ψήφισε νόμο που, όπως λέει και ο τίτλος του, σκοπό είχε να βελτιώσει την απονομή της δικαιοσύνης, μετατρέποντας πολλά πλημμελήματα σε πταίσματα. Έτσι όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεταφέρουν το βάρος στους αστυνομικούς και συγκεκριμένα στους εκάστοτε αξιωματικούς που αναλαμβάνουν τη θέση του Δημόσιου Κατηγόρου, με συνέπεια το σύστημα να… φρακάρει, αφού μαζί με τον αυξημένο όγκο εργασίας είχε μειωθεί ταυτόχρονα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων από τα πέντε χρόνια στον ένα χρόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές χάος που, όπως προκύπτει από το αίτημα των συνδικαλιστών, εάν δεν αλλάξει σύντομα θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Να γίνει η θέση μόνιμη
Προκειμένου λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησαν πρόσφατα από το Αρχηγείο να θεσπίσει πια μόνιμη θέση Δημόσιου Κατηγόρου στην έδρα κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης, ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπάρξει τελικά πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Το αίτημα υπεβλήθη πριν από λίγες ημέρες με έγγραφο της Ομοσπονδίας, όπου σε αυτό οι συνδικαλιστές εξηγούσαν διεξοδικά τους λόγους που καθιστούσαν αναγκαία την ικανοποίηση του αιτήματος και την όσο το δυνατό ταχύτερη λήψη μέτρων.
Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται μετά την ψήφιση του νόμου 3904/2010 και με τίτλο «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Με τις αλλαγές όμως που επέφερε ο νόμος, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία στο έγγραφό της, «μια σειρά αδικημάτων που προβλέπονται από τον ΚΟΚ, τον Υγειονομικό Κανονισμό, το νόμο περί χρονικών ορίων εργασίας κ.λπ., τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πταίσματος αντί πλημμελήματος που προβλεπόταν αρχικά».
Αυτό είχε λοιπόν ως αποτέλεσμα ο αξιωματικός που κάθε φορά ορίζεται να εκτελεί τα καθήκοντα του Δημόσιου Κατηγόρου να επιβαρύνεται με μεγάλο όγκο υποθέσεων. Γεγονός, βέβαια, που οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες στην ορθή και άμεση απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος αξιωματικός είναι επιφορτισμένος να επιτελεί παράλληλα και τα υπόλοιπα υπηρεσιακά του καθήκοντα.
Από πλημμελήματα, πταίσματα
Ειδικότερα με το νόμο 3904/2010 τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πταίσματος οι ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
Α) Όλες οι σε βαθμό πλημμελήματος τιμωρούμενες πράξεις του ΚΟΚ με εξαίρεση τις διατάξεις τεσσάρων άρθρων.
Β) Όλες οι παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και των Υγειονομικών Διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου 2520/1940.
Γ) Όλες οι παραβάσεις των βασιλικών και προεδρικών διαταγμάτων που τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. ΓΠΛΔ/1911 περί υγιεινής και ασφάλειας των εργατών διατάξεων.
Δ) Οι παραβάσεις των διατάξεων νόμου περί χρονικών ορίων εργασίας.
Ε) Όλες οι παραβάσεις του Ν. 2734/1999 περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (παράνομη πορνεία) και
ΣΤ) Όλες οι παραβάσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων του άρθρου 12 παρ. 1 του νόμου 1481/1984, για τον έλεγχο της λειτουργίας των δημόσιων κέντρων.
Πρόκειται δηλαδή για ένα ευρύ φάσμα ποινικών υποθέσεων που απασχολεί καθημερινά την Αστυνομία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δημόσιου Κατηγόρου.
Μείωση χρόνου παραγραφής
Με δεδομένο ότι ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και ο χρόνος παραγραφής πλέον περιορίζεται σε ένα έτος αντί των πέντε ετών που ίσχυε, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο φόρτος εργασίας και η πίεση χρόνου είναι πολύ μεγάλοι.
Γι’ αυτό οι συνδικαλιστές αιτούνται να υπάρξει πρόβλεψη στο Προεδρικό διάταγμα, ώστε ο αξιωματικός που εκτελεί στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης χρέη Δημόσιου Κατηγόρου να απασχολείται καθημερινά και σε αποκλειστικότητα με τα καθήκοντα της θέσης (σύνταξη κατηγορητηρίου, συμμετοχή στην εκδίκαση υποθέσεων-προσφυγών κ.λπ.), έχοντας πλήρη απαλλαγή από τα υπόλοιπα αστυνομικά καθήκοντα (συμμετοχή σε μέτρα τάξης κ.λπ.).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ
Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς.Προς το παρόν βέβαια δεν μας απασχολεί το θέμα γιατί παρά την σχετική διαταγή που έχει σταλθεί σε όλα τα Λιμεναρχεία, ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί παντού τα γραφεία των Δημόσιων Κατήγορων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: