Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ενοποιούνται τα Μετοχικά Ταμεία....


Του Γ. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Το ΜΤΣ δηλώνει ότι αν σταματήσει να δίνει μέρισμα στους συνταξιούχους αστυνομικούς δεν θα έχει οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο παρόμοιο θέμα αντιμετωπίζει και το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού που έχει ως μερισματούχους και πρώην αξιωματικούς του Λιμενικού. Ήδη υπάρχει εξάλλου το Ταμείο Πρόνοιας και Ασφάλειας για τα Σώματα Ασφαλείας. Ωστόσο, μερίδα από τους εργαζομένους σε αυτά καταβάλουν εισφορές στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν αποστρατεύονται παίρνουν μερίσματα από αυτά.....



Την ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων που υπάρχουν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ένα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ,μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό ημερών θητείας τους στο Πεντάγωνο....
Μάλιστα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που παρατηρούνται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) η ενοποίηση αυτή προγραμματίζεται να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα, ακόμα και σε τρεις μήνες. Θα προηγηθεί η διευθέτηση για το πού θα υπαχθούν οι 37.888 απόστρατοι αστυνομικοί που μέχρι τώρα βρίσκονται στο ΜΤΣ και παίρνουν από εκεί μέρισμα και επιδόματα. Να σημειώσουμε ότι η τελευταία καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού υπήρξε με καθυστέρηση, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα και επικράτησε μεγάλη αναστάτωση μέχρι να εξευρεθούν. Τα έσοδα του ΜΤΣ είναι 165 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες υποχρεώσεις του ανέρχονται στα 220 εκατ. ευρώ.

Εικάζεται ότι η μεταφορά των αποστράτων αστυνομικών σε άλλο Επικουρικό Ταμείο, εκτός ΜΤΣ, θα δώσει στο τελευταίο μεγάλη οικονομική ανάσα. Πάντως η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων δημιουργεί πονοκέφαλο στους δικαιούχους, καθώς τα μερίσματα που δίνονται σε ομοβάθμιους αποστράτους δεν είναι τα ίδια και στα τρία, καθώς δεν είναι ισόποσες ούτε οι κρατήσεις τους αλλά ούτε και τα ποσά που εισπράττουν από κοινωνικούς πόρους.
Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι «το ορθολογικό σχήμα είναι -και προς τα εκεί θέλουμε να προχωρήσουμε- ένα μετοχικό ταμείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ένα μετοχικό ταμείο για το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο επίσης όταν ενώσει τις δυνάμεις του -γιατί είναι πολυδιασπασμένο ασφαλιστικά- θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ. Και επειδή στην πραγματικότητα, μιλώντας για μετοχικά ταμεία μιλούμε για επικουρική ασφάλιση και προνομιακές παροχές, είναι λογικό όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, η χρηματοδότηση να βασίζεται κυρίως στις εισφορές των ασφαλισμένων που καταβάλλουν την εισφορά τους και του εργοδότη, που είναι το ελληνικό Δημόσιο».
Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή αναλογούν 2,19 εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού σε 1 απόστρατο και 0,95 Αστυνομικός σε 1 συνταξιούχο αστυνομικό. Αυτή τη στιγμή γίνονται κρατήσεις από 36.072 αστυνομικούς για τους 37.888 συνταξιούχους αστυνομικούς που παίρνουν μέρισμα από το ΜΤΣ στο οποίο έχουν υπαχθεί.
Το ΜΤΣ δηλώνει ότι αν σταματήσει να δίνει μέρισμα στους συνταξιούχους αστυνομικούς δεν θα έχει οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο παρόμοιο θέμα αντιμετωπίζει και το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού που έχει ως μερισματούχους και πρώην αξιωματικούς του Λιμενικού. Ήδη υπάρχει εξάλλου το Ταμείο Πρόνοιας και Ασφάλειας για τα Σώματα Ασφαλείας. Ωστόσο, μερίδα από τους εργαζομένους σε αυτά καταβάλουν εισφορές στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν αποστρατεύονται παίρνουν μερίσματα από αυτά.
Πάντως η απομάκρυνση των αποστράτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό να ενταχθούν σε υπάρχον σχετικό επικουρικό ταμείο θα συνοδευτεί και με την παραχώρηση μέρους των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν τα Μετοχικά Ταμεία ή από τμήμα των εσόδων που υπάρχει από την αξιοποίησή τους.
Επειδή είχε υπάρξει από το 1990 σχετικός νόμος για την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί τώρα εκ νέου νομοθέτηση.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών. Στόχος είναι να μην αποστρατεύονται οι αξιωματικοί στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Η Πολιτεία να αξιοποιεί τα προσόντα του κάθε στελέχους και της επένδυσης που έχει γίνει για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή τους. Μέχρι τώρα αν προάγεται ένας νεότερος αξιωματικός οδηγείται σε αναγκαστική αποστρατεία ο παλαιότερος. Με το νέο νομοσχέδιο δεν θα αποστρατεύεται αλλά θα παραμένει στάσιμος.
ΑΙΓΑΙΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα επαναδιαπραγματευτεί στο ΝΑΤΟ τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου.
Δόθηκαν ειδικές οδηγίες για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Πάρθηκαν στο Συμβούλιο Αμυνας συγκεκριμένες αποφάσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών πληροφοριών. Στο θέμα για το Νατοϊκό Αεροπορικό Κέντρο στη Λάρισα η Ελλάδα δεν έχει αποδεχθεί κανέναν διακανονισμό ως προς την εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή. Το όλο θέμα είναι ανοιχτό και το διαπραγματευόμαστε ώστε να υπάρξουν διασφαλίσεις για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
Θα υπάρξει αναδιοργάνωση της διαχείρισης και της διοίκησης των νοσοκομείων ώστε να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στο επιθυμητό μοντέλο λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει δραστικός έλεγχος δαπανών, με εφαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων, τα οποία θα τα προμηθευτούν από την αγορά έτοιμα, ώστε να μη χαθεί χρόνος.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το άνοιγμά τους στην κοινωνία θα παρουσιαστεί σε 15 μέρες με το πλήρες πλέγμα της συνεργασίας τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ.
Από τις αρχές του έτους έχουν αναρτηθεί όλα τα ονόματα των υπό κατάταξη στρατευσίμων στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί, χρησιμοποιώντας ως κωδικό τον αριθμό του στρατιωτικού του μητρώου, να εισέρχεται στο σύστημα, στη δική του μερίδα, να προσθέτει προσόντα που έχει αποκτήσει στο μεταξύ και που θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αξιολογηθούν για το πού θα καταταχθεί και τι ειδικότητα θα έχει.
Επίσης μπορεί να θέσει προβλήματα που έχει, προσωπικά, οικογενειακά ή άλλα, ζητώντας μία συγκεκριμένη μεταχείριση στο πλαίσιο του νόμου, αλλά και του αισθήματος δικαίου από τη διοίκηση, δηλαδή από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

πηγη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν χρήματα και τα ψάχνει απεγνωσμένα... ξεζουμίζοντας μας.

Κι αναρωτιέμαι πως πριν από λίγες μέρες κανείς δεν ενημέρωσε την κυρία υπουργό οικονομίας και ναυτιλίας, να ρίξει μια ματία εκεί κάτω στο ΝΑΤ...

Στο καταχρεωμένο ταμείο των απόμαχων ναυτικών, στο οποίο ο Αγούδημος χρωστάει για τα έτη 2001-2003..... 6.500.000 ευρώ, παρακαλώ.

Στη δίκη που έγινε τη Δευτέρα, στα δικαστήρια Πειραιά, για τις οφειλές αυτές, αθωώθηκε ο τότε υπεύθυνος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μηνάς-Γεώργιος Κωσταράς, κουνιάδος του Αγούδημου, αδερφός της κυρίας Ροδάνθης Αγουδήμου.

Αν και καταδικασμένος πρωτόδικα σε 4 χρόνια φυλάκιση "εμφανίστηκε" στο δικαστήριο (καθ' ισχυρισμό των συνηγόρων του, αφού ο ίδος δήλωσε άρρωστος) ως... απλός υπάλληλος. Και το δικαστήριο αποδεχόμενο τον ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ, αποφασίσε και του επιβάλει την εξής φοβερή και φανταστική ποινή, κυρία υπουργέ: Τον καταδικάζει σε 10 μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμη με 10 ευρώ την ημέρα. Για 6.500.000 ευρώ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.

Το ΝΑΤ δεν γνώριζε άραγε εκείνη την περίοδο ποιος ήταν γενικός διευθυντής της εταιρείας;

Πως λοιπόν έκλεινε τα ναυτολόγια του καπτα-Φέση και έδινε ελευθεροπλοϊα με οφειλές 6.500.000 ευρώ... ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΤΗ .

Σε λίγες μέρες, λοιπόν κύριοι της Κυβέρνησης, που ψάχνετε απεγνωσμένα τις εισφορές του κοσμάκη...
... εκδικάζεται άλλη μια υπόθεση του, ΙΔΙΟΥ ΦΕΣΑΤΖΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ, για οφειλές προς το ΝΑΤ. Και θα έχετε ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΑΣ, με άλλα 2.500.000 ευρώ
...ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ

...και να δούμε αν αυτή τη φορά αναγνωρίζετε ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.

Οι υπάλληλοι κύριοι, είναι αυτοί που υποφέρουν, πραγματικά. Και δεν είναι αφεντικά. Είναι αυτοί που σας φωνάζουν τόσες μέρες, που είναι απλήρωτοι 5 μήνες, που έκαναν γιορτές χωρίς δώρο και χωρίς Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο καθένας λοιπόν να έχει την ευθύνη της υπογραφής του.

Σημ. Και ελπίζω να βάλετε αυτή τη φορά και κάποιον δικηγόρο που να ξέρει την υπόθεση. Και όχι τις... ασκούμενες σε δημόσιες υποθέσεις, που δεν τις γνωρίζουν καν.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ, ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ (ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΣΗΣ), ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΕ Ο ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΝΑ... ΧΤΥΠΗΣΕΙ.

Χάρης Μπόλκας
ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ