Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνέλαβαν Τούρκους στρατιωτικούς για σχέδιο προβοκάτσιας κατά της Ελλάδας...

Συνολικά 14 πρώην στρατιωτικοί διοικητές συνελήφθησαν από την τουρκική Αστυνομία γύρω από την υπόθεση με την επιχείριση «Βαριοπούλα», η οποία αφορά σχέδιο προβοκάτσιας κατά της Ελλάδας με απώτερο στόχο την πτώση της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Ταράφ» και οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας γύρω από τη δράση της ακροδεξιάς παρακρατικής οργάνωσης, Εργκένεκον, η οποία ευθύνεται για μια σειρά προβοκατόρικων ενεργειών και κρυβεται πίσω από συνομωσίες με στόχο την κυβέρνηση.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραχίμ Φιρτινά, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος έγραψε ημερολόγια, στα οποία αναφέρεται σε δύο σχέδια για πραξικοπήματα το 2004, ο απόστρατος στρατηγός Ενγκίν Αλάν και δέκα συνταγματάρχες, ενώ έγιναν έρευνες στις κατοικίες του απόστρατου αρχηγού της Πρώτης Στρατιάς, Τσετίν Ντογάν και του απόστρατου στρατηγού, Σούχα Τανιελί.


Στην είδηση των συλλήψεων, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ανέβαλε επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Το σχέδιο για την επιχείριση «Βαριοπούλα» προέβλεπε παρενόχληση ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο ώστε να προκληθεί κατάρριψη τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου και πολεμικές ασκήσεις της Τουρκίας δίπλα στον ποταμό Εβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: