Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Τα δικά μας τα πενθήμερα βρήκαν να περικόψουν?

Η δαπάνη για την κάλυψη των μισθών των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 6,9 δισ. ευρώ και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας σε 2,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ειδικά επιδόματα από 200 μέχρι 500 ευρώ το μήνα έχουν 300.000 υπάλληλοι, από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα 100.000 υπάλληλοι, από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα παίρνουν 50.000-60.000 υπάλληλοι και πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα έχουν περίπου 50.000 ανώτεροι και ανώτατοι υπάλληλοι.

Από τις περικοπές που εξαγγέλθηκαν οι απώλειες ξεκινούν από 20 ευρώ το μήνα, για τους χαμηλόμισθους και φθάνουν τα 250 ευρώ για την υψηλότερη κλίμακα. Σε ορισμένες κατηγορίες όμως οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, εάν συνυπολογιστούν οι περικοπές στις μετακινήσεις και τις υπερωρίες ή εάν αλλάξει η αυτοτελής φορολόγηση.

Γενικά επιδόματα που δεν θίγονται...








Κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 ευρώ έως 100 ευρώ τον μήνα
Επίδομα οικογενειακής κατάσταση 35 ευρώ, που προσαυξάνεται για κάθε παιδί
Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών από 45 ευρώ έως 75 ευρώ το μήνα
Επίδομα θέσης ευθύνης από 70 ευρώ έως 175 ευρώ

Ειδικά επιδόματα

-Ειδικό επίδομα επικινδυνότητας για το προσωπικό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από 90 έως 265 ευρώ το μήνα
- Ειδικό επίδομα για τους μουσικούς 700 ευρώ το μήνα και ειδικό επίδομα για την αγορά και τη συντήρηση μουσικών οργάνων 448 ευρώ
- Ειδικό επίδομα πληροφορικής. 120 ευρώ για αναλυτές και μηχανικούς και 100 ευρώ για χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Ειδικό επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης στο προσωπικό της ΕΥΠ από 250 ευρώ το μήνα για τους νεοδιορισθέντες που φθάνει στον ονομαστικό μισθό για τους υψηλόβαθμους
- Ειδικό επίδομα συνθηκών στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας 72 ευρώ. Πρόσθετες αποζημιώσεις ανάλογα με τη θέση
-Ειδικές αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές για ανώτερα στελέχη της διοίκησης και των εποπτευόμενων οργανισμών. Από 530 ευρώ έως 820.

Επιδόματα ανά υπουργείο

Εσωτερικών

-Στους υπαλλήλους χορηγείται ειδικό επίδομα από το λογαριασμό του Εθνικού Τυπογραφείου από 550 έως 754 το μήνα
-Ειδικό επίδομα έχουν οι υπάλληλοι της διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης από 750 έως και 1.054 ευρώ το μήνα
-Επίδομα αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, 40 ευρώ το μήνα. Από πέρσι το επίδομα χορηγείται και στους απόφοιτους της Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Επίδομα ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό των ΟΤΑ. Για τους υπαλλήλους καθαριότητας, οδηγούς και εργάτες αποχέτευσης και οδοποιίας 170 ευρώ το μήνα. Για το εποπτικό προσωπικό, τους μουσικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς είναι 150 ευρώ το μήνα. Για το υπόλοιπο προσωπικό 110 ευρώ.
-Για το προσωπικό που εργάζεται στα ληξιαρχεία και άλλους δημοτικούς οργανισμούς αναγνωρίζεται υπερωριακή απασχόληση 25 ώρες το μήνα για τους δήμους με πληθυσμό 1.500 κατοίκων και 50 ώρες για τους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων.
-Για τους υπάλληλους που εργάζονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση, στα γραφεία των κομμάτων, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών καθώς και των διοικητών και υποδιοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών αναγνωρίζονται 90 ώρες υπερωριακής απασχόλησης κάθε μήνα.
-Επίδομα ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό των νοματχιών 50 ευρώ το μήνα
-Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών 40 ευρώ για τις προβληματικές περιοχές της β’ ζώνης και 50 ευρώ για τις περιοχές της α’ ζώνης. Για τις προβληματικές περιοχές που είναι παραμεθόριες είναι 120 ευρώ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε εντολή για καταγραφή όλων των επιδομάτων που παίρνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών της τοπικής, νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης. Η προχθεσινή ανακοίνωση ότι θα μειωθούν κατά 50% οι υπερωρίες όλων των αποσπασμένων συνεργατών υπουργών προαναγγέλλει περικοπές και στις υπερωρίες όλων των υπολοίπων.

Παιδείας

-Στο προσωπικό του υπουργείου χορηγείται από το 2009 ειδική πρόσθετη αμοιβή 105 ευρώ το μήνα. Επιπλέον παρέχεται έκτακτη αμοιβή 3.000 ευρώ τον χρόνο, σε τρεις ισόποσες δόσεις.
-Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από 355 έως 821 ευρώ το μήνα.
-Επίδομα ειδικής απασχόλησης για τα στελέχη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από 90 έως 235 ευρώ το μήνα για τους διευθυντές και τους σχολικούς συμβούλους.
-Ειδικά επιδόματα εκπαιδευτικού προσωπικού για τους δασκάλους και τους καθηγητές σε μειονοτικά σχολεία από 40 έως 50 ευρώ το μήνα και για τις δυσπρόσιτες μειονοτικές περιοχές 425 ευρώ.
-Επίδομα ειδικής αγωγής 195 ευρώ.
-Στο προσωπικό των ΤΕΙ επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης από 117 ευρώ στα μέλη ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού έως 570 στους καθηγητές. Επίσης, ειδικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας από 136 έως 385 ευρώ το μήνα.
-Στο διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ τρία επιδόματα (διδακτικής προετοιμασίας, έρευνας, βιβλιοθήκης) από 900 έως 1800 ευρώ το μήνα συνολικά.

Εξωτερικών

-Τα ειδικά επιδόματα (ξενίας και παράστασης ξένων γλωσσών, πάγια μηνιάια αποζημίωση λόγω ειδικών συνθηκών, επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή και λοιπά επιδόματα και αποζημιώσεις) είναι διπλάσια του βασικού μισθού και των γενικών επιδομάτων και κυμαίνονται από 1.000 ευρώ για τους ακόλουθους έως 2.000 ευρώ το μήνα για τους πρέσβεις.
-Επίδομα μεταφραστών και διερμηνέων 30 ευρώ το μήνα

Οικονομικών

-Το προσωπικό του υπουργείου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των ΔΟΥ, των τελωνείων και των κλάδων του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας παίρνει ειδικό επίδομα των Δικαιωμάτων Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων και Τελών (ΔΙΒΕΕΤ) που κυμαίνεται από 970 έως 2.100 ευρώ το μήνα.
-Σε ειδικές κατηγορίες χορηγείται επίδομα οδοιπορικών από 200 έως 300 ευρώ το μήνα
-Ειδικό επίδομα αντισταθμίσματος λαθών 60 ευρώ το μήνα για τους ταμίες και τους υπαλλήλους των λογιστηρίων που διαχειρίζονται ποσά άνω των 150.000 ευρώ

Εφοριακοί και τελωνειακοί υπολογίζουν ότι οι απώλειες στο εισόδημά τους υπερβαίνουν το 10% με την περικοπή επιδομάτων, το πάγωμα των μισθών και την περιστολή των ειδικών αμοιβών ενώ αν ρποστεθεί στο πακέτο των μέτρων και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τότε σε ορισμένες κατηγορίες η μείωση μπορεί να υπερβαίνει το 15% ή και 20%.

Μεταφορών

-Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ειδικό επίδομα 176 ευρώ το μήνα
-Οι εξεταστές και βοηθοί εξεταστές των διευθύνσεων έχουν ειδικές αμοιβές 400 έως 550 ευρώ το μήνα
-Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τα ειδικά επιδόματα κυμαίνονται από 580 έως 700 ευρώ το μήνα. Για τους ελεγκτές είναι μεγαλύτερα από το βασικό μισθό (1.185 έως 2.400 ευρώ)

Ο κλάδος των πτυχιούχων μηχανικών ΑΕΙ εκτιμάται ότι θα χάσει συνολικά 42 εκατ. ευρώ, ενώ οι μηχανικοί ΤΕΙ θα πάρουν 15 εκατ. ευρώ λιγότερα. Μειωμένες κατά 85 εκατ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων μειώνονται στο μισό οι αμοιβές των συλλογικών οργάνων ενώ κόβονται οι υπερωρίες. Οι πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων προβλέπεται να μειωθούν κατά 70% ενώ περιορίζονται δραστικά και οι δαπάνες για μετακινήσεις.

Δικαιοσύνης

-Μηνιαίο επίδομα ευθύνης 650 ευρώ
-Οι δικαστικοί υπάλληλοι επίδομα από 780 έως 800 ευρώ το μήνα
-Ειδικό επίδομα προσωπικού σωφρονιστικών καταστημάτων 250 ευρώ το μήνα
-Ειδικό επίδομα φύλαξης για όσους εργάζονται πέραν του πενθήμερου 41 ευρώ το μήνα

Υγείας

-Επίδομα 200 ευρώ το μήνα στο προσωπικό του υπουργείου
-Στους γιατρούς επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης από 355 έως 1.500 ευρώ
-Νοσοκομειακό επίδομα τροφής για το προσωπικό των νοσοκομείων, των θεραπευτηρίων, του ΕΚΑΒ από 210 ευρώ έως 240 το μήνα που προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ το μήνα για το προσωπικό των αντικαρκινικών νοσοκομείων, των αγροτικών ιατρείων, των κέντρων υγείας και του ΙΚΑ

Οι αποδοχές των 80.000 εργαζόμενων στο σύστημα υγείας θα μειωθούν κατά 100 ευρώ το μήνα, από τη μείωση των επιδομάτων και άλλα 50 ευρώ από την μείωση της υπερωριακής απασχόλησης και των νυχτερινών. Για τους 22.000 γιατρούς η απώλεια υπολογίζεται σε 150 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, ενώ αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τότε η εισοδηματική απώλεια υπολογίζεται από 300 έως και 500 ευρώ.

Πολιτισμού

-Στους υπαλλήλους δίνεται από πέρσι πρόσθετη ειδική αποζημίωση για πολιτιστική επιμόρφωση από 200 έως 800 ευρώ το μήνα, σε αντικατάσταση των επιδομάτων που δίνονταν από τους ειδικούς λογαριασμούς
-Στους αρχαιολόγους δίνεται επίδομα αρχαιολογικών ερευνών 230 ευρώ
-Ειδικό επίδομα φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων 41 ευρώ την ημέρα πέρα της πενθήμερης εργασίας
-Ειδικό επίδομα για όσους υπηρετούν στη Δήλο 100 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η μείωση εξόδων στις υπηρεσίες Τουρισμού θα είναι πάνω από 20%, καθώς οι σχετικές πιστώσεις φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 57,8 εκατ. ευρώ από 73,4 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στον ΕΟΤ και στις υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται συνολικά 1.150 υπάλληλοι οι οποίοι έχουν μηνιαίο επίδομα από 300 έως 400 ευρώ. Δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα του τελευταίου τριμήνου του 2009, ενώ για το 2010 το σχετικό κονδύλιο θα είναι μειωμένο κατά 50%. Κατά 60% εκτιμάται ότι μειώνονται οι πιστώσεις για πρόσθετες αμοιβές ενώ οι πληρωμές για μετακινήσεις από 3 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 2 και τα έξοδα κίνησης από 2 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 1,4 εκατ. ευρώ φέτος.

Αγροτικής ανάπτυξης

-Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ειδικό επίδομα από 400 έως 518 ευρώ το μήνα
-Οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων έχουν ειδικό επίδομα 400 ευρώ το μήνα

Περιβάλλοντος

-Επίδομα από τον ειδικό λογαριασμό των δημοσίων έργων από 430 έως 550 ευρώ το μήνα

Θα κοπούν οι δαπάνες για συμμετοχή σε επιτροπές και θέσεις συμβούλων στη διοίκηση του υπουργείου. Η οριστικοποίηση των λογαριασμών αναμένεται σε ένα δεκαήμερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ειδικά επιδόματα των μηχανικών και στις δαπάνες για μετακινήσεις εκτός έδρας.

Προστασίας του πολίτη

Οι μισθοί των ενστόλων οικοδομούνται από μια ευρεία γκάμα επιδομάτων. Πέρα από τα κλασικά (οικογενειακό, χρονοεπίδομα), υφίστανται και τα ακόλουθα: διοίκησης, ευθύνης, ειδικών συνθηκών (το επί χρόνια διεκδικούμενο ως κινδύνου), απασχόλησης (ως αντιστάθμισμα μη χορηγούμενων αποζημιώσεων για υπερωρίες).

Ορισμένες από τις οικονομίες που ήδη δρομολογούνται αφορούν τα καύσιμα, τις προμήθειες οχημάτων, αναλώσιμων οπλισμού, τις αποζημιώσεις εκτός έδρας, τις επικοινωνίες, τα ταξίδια αξιωματούχων στο εσωτερικό και τις εικονικές υπερωρίες πολιτικών υπαλλήλων .

Εθνικής Άμυνας

Από 600 έως 3.000 ευρώ θα μειωθεί το ετήσιο εισόδημα των στρατιωτικών. Στην τελική ευθεία βρίσκεται μια σειρά από περικοπές.

-Ψαλίδισμα στα πλασματικά «φύλλα πορείας» (που εδώ και χρόνια δίνονται αντί αυξήσεων στους μισθούς). Θα περιοριστούν σε 7 έως 11 μέρες το ανώτατο, χωρίς να «πειραχθούν» αυτά που λαμβάνουν σήμερα οι χαμηλόβαθμοι (ΕΠ.ΟΠ. και υπαξιωματικοί). Καταργείται επίσης το δικαίωμα των αρχηγών γενικών επιτελείων να δίνουν ως «μπόνους» πλασματικά «φύλλα πορείας» κατ' επιλογή σε συνεργάτες τους.
-Περικοπή οδοιπορικών εξόδων. Στο εσωτερικό της χώρας, με μείωση κατά 50% της συμμετοχής σε συσκέψεις, αποφυγή μετακίνησης προσωπικού για εκπαίδευση από μονάδα σε μονάδα κ.ά. Στο εξωτερικό, με περιορισμό της συμμετοχής αξιωματικών σε ομάδες εργασίας του ΝΑΤΟ (εκπροσώπηση από αξιωματικούς που ήδη είναι τοποθετημένοι σε θέσεις εξωτερικού), περικοπή των μεταπτυχιακών κατά 50% για μια τριετία, εκπαιδεύσεων σε άλλες χώρες (εκτός όσων θεωρούνται κρίσιμες επιχειρησιακά).
-Περιστολή αποζημιώσεων συμμετοχής σε συμβούλια-επιτροπές κατά 50%.
-Περιορισμό στη χρήση ιπτάμενων μέσων από τη στρατιωτική ηγεσία.
-Δημιουργία κοινών προμηθειών μέσω κοινών διαγωνισμών για όλα τα επιτελεία.

Στην τελευταία θέση αποτελεσματικότητας η Ελλάδα

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώνει ότι η αποτελεσματικότητα του ελληνικού Δημοσίου κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 23 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που εξέτασε. Το συμπέρασμα της ΕΚΤ είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να παράγει το ίδιο έργο με την ίδια ποιότητα, αλλά με μικρότερο κόστος κατά 27% των πρωτογενών δαπανών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στη σπατάλη του Δημοσίου που ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα που παράγει το ελληνικό Δημόσιο είναι 35% μικρότερο από ό,τι θα έπρεπε βάσει των κρατικών δαπανών που απορροφά.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων που εκτοξεύουν το κόστος του Δημοσίου, όπως είναι η γραφειοκρατία, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχίζει ετησίως 4 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο κάθε δημόσιος υπάλληλος σχεδόν υπερδιπλάσια από ό,τι είναι το κόστος των αποδοχών του.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΟ
Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια επιδόματα!!!
Μοιράστε το δημόσιο χρήμα δίκαια επιτέλους!!!
Εμείς τι είμαστε για τις κυβερνήσεις???
Τι θεωρούν τα Σώματα Ασφαλείας???
Υπάλληλους  Γ'  κατηγορίας???
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!



1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια επιδόματα στο Δημόσιο!!!
Μοιράστε το δημόσιο χρήμα δίκαια επιτέλους!!!
Εμείς τι είμαστε για τις κυβερνήσεις???
Τι θεωρούν τα Σώματα Ασφαλείας???
Υπάλληλους Γ' κατηγορίας???
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!