Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Εξετάζεται κατάργηση δώρου Χριστουγέννων?

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Η προσωρινή κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου περιλαμβάνεται στα μέτρα-σοκ που μελετά να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, για να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές. Στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπάνης τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Εξετάζεται επίσης η περικοπή των πρόσθετων πιστώσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τον τομέα της παιδείας. Εναλλακτικά, αντί για την προσωρινή περικοπή του 14ου μισθού, μελετώνται σενάρια που προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις σε επιδόματα και αποζημιώσεις για υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και περικοπές επιχορηγήσεων.

Η συνολική εξοικονόμηση που θα προκύψει από το σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ, αν στην προσωρινή κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων ή στην περαιτέρω περικοπή πρόσθετων αμοιβών και στην αναστολή της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ για την παιδεία προστεθούν άλλα τρία έκτακτα φορολογικά μέτρα: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η αύξηση της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και στα είδη πολυτελείας.
Τα μέτρα που αφορούν νέες περικοπές δαπανών θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, ενώ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν αυξήσεις έμμεσων φόρων θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Τα μέτρα
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξετάζει, ειδικότερα, τα ακόλουθα μέτρα:



1) Προσωρινή αναστολή της χορήγησης του δώρου των Χριστουγέννων στους υπαλλήλους και στους λειτουργούς του δημοσίου μόνο για το έτος 2010. Η εξοικονόμηση δαπάνης που θα προκύψει από το μέτρο αυτό υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου και όχι σε 1,4 δισ. ευρώ που διέρρεαν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών. Διότι το δώρο των Χριστουγέννων στο δημόσιο στην πραγματικότητα δεν ισοδυναμεί με την καταβολή σε κάθε υπάλληλο των συνολικών αποδοχών του για 14η φορά μέσα στο έτος, αλλά μόνο με 14η καταβολή του βασικού μισθού χωρίς τα επιδόματα. Συνεπώς από τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:
- Οι πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου θα χάσουν από 711 έως 1.666 ευρώ από τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές τους.
- Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες θα δουν τις ετήσιες μεικτές απολαβές τους να μειώνονται από 288 έως 2.337 ευρώ.
- Οι δικαστικοί λειτουργοί θα δουν τις μεικτές ετήσιες αμοιβές τους να μειώνονται από 848 έως 2.356 ευρώ.

2) Νέο ψαλίδισμα των επιδομάτων και των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, περιστολή των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκοινωνιακών φορέων και λοιπών οργανισμών, καθώς και πάγωμα των εξόδων κίνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά σχεδιάζεται να ληφθούν εναλλακτικά, αντί της προσωρινής περικοπής του δώρου Χριστουγέννων. Εκτιμάται ότι θα αποδώσουν την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.

3) Περικοπή της πρόσθετης δαπάνης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των αναγκών της παιδείας, που είχε εξαγγείλει τον Νοέμβριο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2010.

4) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 21% για νεόδμητες κατοικίες, οικοδομικά υλικά, τηλεφωνικά τέλη, καύσιμα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες (κομμωτήρια, κουρεία, γυμναστήρια κτλ.), και από 9% σε 11% για τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Από την αύξηση αυτή θα προκύψουν άμεσες ανατιμήσεις 1,7% στην κατηγορία προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται σήμερα στον συντελεστή 19% και 1,8% στην κατηγορία αγαθών που υπάγονται σήμερα στον συντελεστή 9%. Στην πραγματικότητα όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε πολλά είδη που θα εκτινάξουν τις ανατιμήσεις σε επίπεδα υψηλότερα του 5%!

5) Νέα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων. Μετά την πρόσφατη άνοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης της αμόλυβδης βενζίνης κατά 29,3%, που είχε ως αποτέλεσμα το ποσό του φόρου να ανέλθει σε 0,54 ευρώ το λίτρο και οι τελικές τιμές πώλησης του καυσίμου στα πρατήρια να φθάσουν πλέον σε επίπεδα 1,20-1,45 ευρώ το λίτρο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει νέα αύξηση του ΕΦΚ τουλάχιστον κατά 10%. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών με τουλάχιστον 0,06 ευρώ το λίτρο. Τα επιπλέον έσοδα που θα εξασφαλιστούν εκτιμώνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

6) Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

7) Αύξηση της φορολογίας σε ορισμένα προϊόντα πολυτελείας, όπως για παράδειγμα τα ακριβά Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι πολυτελείς κατοικίες και τα πολύ μεγάλα σκάφη αναψυχής. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ
Δεν πιστεύουμε ότι θα τολμήσουν να κόψουν το δώρο των Χριστουγέννων.
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.
Θέλουν να φτάσουμε στο σημείο να πούμε "ευτυχώς δεν μας κόψαν το δώρο" και να χαιρόμαστε γι αυτό ,ενώ θα μας τα πάρουν με άμεσους και έμμεσους φόρους και άλλα τερτίπια. 
Αν και είναι πολύ παλιά μέθοδος πάντα πιάνει!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλα μας κανουν......
μηπω;ς τωρα και εμεις πρεπει αχισουμε να δουλευοθμε -αποδηδουμε αναλογα του μισθου μας....
με λιγα λογια 8ωρο ακριβως ακομα και στα σκαφη...οχι απο την τσεπη μας εξοδα για υλικα υπηρεσιας .....και αλλα πολλα.....και τελος παντων να ριξουμε και καμια μήνυση και ενα καλο δικηγορο να κινηγα το λσ σε οτι συμβαινει...