Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Επισκόπηση Τύπου Πέμπτης 18/03/2010


Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου περί δανεισμού της χώρας μας με παράλογα και υπέρογκα επιτόκια, αλλά και η πολιτική στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας ο πρόεδρος της Κομισιόν η σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές που αυτό προβλέπει για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και η ενεργειακή οχύρωση των κτιρίων που θα αρχίσει να πραγματοποιείται σταδιακά από τον ερχόμενο Ιούνιο, κάτι που ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κομματικό κράτος στήνει το ΠΑΣΟΚ. Εποχή Κουτσόγιωργα θυμίζει πάλι η κυβέρνηση".



Η εφημερίδα γράφει ότι "μέρες '81 όταν, εν μια νυκτί, ο αλήστου μνήμης Μένιος Κουτσόγιωργας ξήλωσε όλη τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, εγκαθιστώντας κομματικό κράτος, ξαναζεί η Δημόσια Διοίκηση".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κι εσύ, Αγκελα; Η Γερμανίδα καγκελάριος απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα με εκδίωξη από την ΟΝΕ εάν δεν τιθασευτούν ελλείμματα και χρέος".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την αντίθεση της Γερμανίας στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι μια εσπευσμένη υποστήριξη προς υπερχρεωμένη χώρα "δεν είναι η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".



Η ΑΥΓΗ: "Η ΓΣΕΕ αντιμέτωπη με την κρίση. Απεργίες και δυναμική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ζητούν οι πολίτες".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου διέρχεται το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 80% αποδοκιμάζουν τα κυβερνητικά μέτρα και ζητούν απεργιακές κινητοποιήσεις".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μας πούλησαν οι... φίλοι και... σύμμαχοί μας! Έξωση της Ελλάδος από το ευρώ προαναγγέλλει η Μέρκελ, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για οικονομική βοήθεια".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ προανήγγειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ. Σε μια κρίσιμη χρονιά συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη, η γερμανική ηγεσία έρχεται να αναδείξει τις πραγματικές της προθέσεις απέναντι στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, απαξιώνοντας τις πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μισό αφορολόγητο στην πρώτη κατοικία! Πιο αυστηρό το φορολογικό νομοσχέδιο".



Η εφημερίδα γράφει ότι "περικοπές ακόμη και στο αφορολόγητο όριο των 200 τμ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αποφασίστηκε χθες, η φοροαπαλλαγή θα υπολογίζεται στο εξής με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του αγοραστή".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Χάος στην αγορά εργασίας. Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο νόμος της "ζούγκλας" διέπει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και υπό την απειλή της απόλυσης, πολλοί εργοδότες καταπατούν ευθέως τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων".



ΕΘΝΟΣ: "Έξτρα φόροι για την πρώτη κατοικία. Ριζικές φορολογικές αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγές στην αγορά πρώτης κατοικίας φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων και προβλέπεται επιβολή φόρου μεταβίβασης 10% εφόσον η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα νέα αφορολόγητα όρια".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευρω-ξύλο θα τρώνε οι απεργοί. Με πρόσκληση της "σοσιαλιστικής" Κυβέρνησης προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις των λαϊκών κινητοποιήσεων για τα μέτρα, έρχεται η Ευρωχωροφυλακή".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι Ευρωπαίοι δεν μας δίνουν λεφτά, αλλά είναι πρόθυμοι να μας κάνουν τούμπανο στο ξύλο. Δεν είναι ανέκδοτο, αλλά μία σκληρή πραγματικότητα που θ' αναγκασθούμε να τη βιώσουμε σε λίγο".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όλη η επιστολή - απάντηση στους επτά μύθους του ΠΑΣΟΚ που έστειλε ο Γ. Αλογοσκούφης σε Καραμανλή - Σαμαρά".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο πρώτο σκέλος της επιστολής παραθέτει τους μύθους του ΠΑΣΟΚ εναντίον της ΝΔ για την Οικονομία, ενώ στο δεύτερο αναφέρει τις απαντήσεις με την παράθεση στοιχείων. Τι αποκαλύπτει για την απογραφή και "κολλάει" στον τοίχο την προπαγάνδα του Γ. Παπανδρέου".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαράτσια-σοκ σε α' κατοικία και μικρομεσαίους".



Η εφημερίδα γράφει ότι "μειώνουν το αφορολόγητο για την απόκτηση στέγης, υπερδιπλάσιοι φόροι για 800.000 επαγγελματίες με το νέο σύστημα "αυτοπεραίωσης", στο στόχαστρο ακίνητα, ενοίκια, ΙΧ, δίδακτρα και οικιακές βοηθοί, μεγαλύτερες κρατήσεις για μισθούς και συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, τα νέα αφορολόγητα για γονικές παροχές και κληρονομιές και οι επιβαρύνσεις για όλες τις οικογένειες με τη νέα κλίμακα".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πυρ σε Μέρκελ, πρέσα σε Γιώργο. Σύγκρουση κορυφής προκαλεί η γερμανική άρνηση στο σχέδιο διάσωσης".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αντίδραση της Ευρ. Επιτροπής, αλλά και της Γαλλίας, προκαλεί η σκληρή στάση της Α. Μέρκελ στο σχέδιο στήριξης. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο εν όψει της συνόδου κορυφής. Ο Ζ. Μπαρόζο μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η ευρωζώνη έχει μηχανισμό έτοιμο για να παρέμβει, αλλά πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν έχουμε ζητήσει καμιά βοήθεια, αλλά άφησε πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στο ΔΝΤ".



ΕΣΤΙΑ: "Οδηγούμεθα σε αδιέξοδο. Δεν αποτελεί λύση ο διαρκής δανεισμός".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε δύο εβδομάδες η Κυβέρνησις του κ. Παπανδρέου συμπληρώνει έξι μήνες στην εξουσία. Και ενώ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επικαλείται διαρκώς την οικονομική κρίση, επί μισό χρόνο δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να την αντιμετωπίση".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μεθοδευμένη και εξωφρενική η δαπάνη για τα φάρμακα. Ανήλθε στα 9,2 δισ. το 2009".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο δυσθεώρητο ύψος των 5,1 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ποσό που εκτοξεύεται στα 9,2 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο της δαπάνης (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), τη στιγμή που στην Ισπανία των 47 εκατ. πολιτών το κόστος είναι 12 δισ.".



Ο ΛΟΓΟΣ: " Ευρωπαϊκή λύση "έδειξε" ο Ζοζέ Μπαρόζο αλλά....Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα...άφησε ο Γ. Παπανδρέου."



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, διαβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για να φτιάξει έναν μηχανισμό βοήθειας.Ανοικτό άφησε, ωστόσο , για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται καμία εκδοχή".



ΤΑ ΝΕΑ: "Φόρος και για πρώτη κατοικία. Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φόρο και στην πρώτη κατοικία φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει κατάργηση της απαλλαγής για αγορά πρώτης κατοικίας έως 200 τετραγωνικών, ανεξάρτητα από την αξία της".



Η ΝΙΚΗ: "Για την τιμή και την περηφάνια του λαού μας...στο ΔΝΤ. Ως εδώ με τις προκλήσεις της Μέρκελ και των Ευρωπαίων συμμάχων".



Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα προσκόμματα στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε χθες η Γερμανία, καθώς η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού, που θα αποβάλλει από την Ευρωζώνη όποια μέλη της απειλούν και τη συνοχή της".



ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Γιώργο, τα'μαθες τα νέα; Μας απολύουν. 70.000 διώχνουν από Δημόσιο, Νομαρχίες και Δήμους".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τις 160.000 θα φτάσουν οι απολύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία μας σπρώχνει εκτός ευρωζώνης και το ΔΝΤ πλησιάζει απειλητικά".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργατοκτόνο νομοσχέδιο για εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν. Νέο χτύπημα σε συμβάσεις και ασφάλιση".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την εφαρμογή της εργατοκτόνου οδηγίας Μποκλεστάιν προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, το οποίο σηματοδοτεί την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Οδηγία με την οποία επέρχεται ένα αποφασιστικό σύστημα στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα".



City Press: "Ευρωπαϊκό αλαλούμ".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πολιτική στήριξη αλλά όχι ουσιαστικές διαβεβαιώσεις για έγκαιρη εφαρμογή σχεδίου βοήθειας της ελληνικής οικονομίας έλαβε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο."



Metro: "Μας στήνει στον τοίχο η Μέρκελ".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανία, με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να "δείχνει" εμμέσως τον δρόμο προς την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη."



Metropolis: "Πώς θα πάρετε επιδότηση για "ενεργειακά" μερεμέτια".



Η εφημερίδα γράφει ότι "στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη και η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον", ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στα άδυτα της γεωργιανής μαφίας. Στη Θεσσαλονίκη αρχιμαφιόζος με διεθνή δράση".



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αγορά πρώτης κατοικίας: Οι νέοι φόροι σε Θεσσαλονίκη - Μακεδονία."



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Φραγμό" σε δανεισμό με παράλογα επιτόκια".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δανειζόμαστε με παράλογα επιτόκια και υπάρχει οικονομικό και ηθικό ζήτημα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς ευρωπαϊκή στήριξη για τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας εάν συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελιγμός-σωσίβιο από ΕΕ για την Ελλάδα. Ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με δηλώσεις τους χθες τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο όσο και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ο. Ρεν, ανοίγουν "παράθυρο" για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου."



ΚΕΡΔΟΣ: "Σε αδιέξοδο οδεύουν οι ΣΔΙΤ από την απροθυμία χρηματοδότησης λόγω της οικονομικής κρίσης. Διστακτικοί οι εργολήπτες, στον αέρα τα έργα".



Η εφημερίδα γράφει ότι "η οικονομική κρίση και η απροθυμία χρηματοδότησης ακυρώνουν ή στην ...καλύτερη περίπτωση καθυστερούν σημαντικά τις πολυδιαφημισμένες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Γερμανία "παγώνει" τη στήριξη ΕΕ για Ελλάδα".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "συνεχίζεται το αδιέξοδο σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της Ευρωζώνης και μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης, υπενθυμίζοντας και την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Φεβρουαρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: