Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Επισκόπηση Τύπου Παρασκευής 19/03/2010

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ισχύει εφεξής, οι αλλαγές και οι ανατροπές που αυτό εμπεριέχει, αλλά και οι αντιδράσεις που προκαλεί, καθώς το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα του Πολιτικού και Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ όπου χαρακτηρίζεται ως ύστατη λύση, η προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα νέα φορολογικά μέτρα. Όπως τα ανακοίνωσε στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου".



Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόσωπο με πρόσωπο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο και ζητούν αλλαγές σε πολλές από τις διατάξεις που προωθούνται προς ψήφιση, αλλά και την σκληρή κριτική της ΝΔ που τον κατηγόρησε για προχειρότητα, υπαναχωρήσεις και αναποτελεσματικότητα, ήρθε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων. Από τον Οκτώβριο τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται κατά 200 εκατ. ευρώ το μήνα, κατήγγειλε ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ Μ. Σαλμάς".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στα ύψη εκτινάχθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων, καθώς και η φαρμακευτική δαπάνη τους πέντε τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το νέο χρέος των νοσοκομείων, από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος σε τόσο δύσκολες εποχές για τη χώρα".



Η ΑΥΓΗ: "Εκβιασμός μείωση μισθού ή απόλυση! Στη Βόρεια Ελλάδα".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανυπεράσπιστοι μπροστά στην κρίση οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία στοιχεία έδωσε χθες η Επιθεώρηση Εργασίας, αντιμετωπίζουν τα εκβιαστικά διλήμματα των εργοδοτών και αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή μερικής εργασίας".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κανόνι 40.000.000 ευρώ από μεγάλη εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων. Κινδυνεύουν να χάσουν τις προκαταβολές χιλιάδες αγοραστές - Συναγερμός από προμηθευτές και τράπεζες".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα πρόθυρα της πτώχευσης φαίνεται να βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων. Το "κανόνι" στην μεγάλη επιχείρηση αντιπροσωπείας οχημάτων μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, που μέχρι πρότινος απέπνεε εμπιστοσύνη τόσο στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν, όσο και με τους πελάτες της φαίνεται να αποτελεί γεγονός, έχοντας ανοίξει "μαύρη τρύπα" ύψους 40 εκατ. ευρώ".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Δαγκώνουν οι φόροι - τέλος οι απαλλαγές. Οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου".



Η εφημερίδα γράφει ότι "φοροκαταιγίδα" έρχεται με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ακινήτων και κερδών, που προκαλεί τριβές και μέσα στην κυβέρνηση. Με το τελικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αυξάνεται η φορολογία στα υψηλά εισοδήματα και καταργούνται φοροαπαλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των τόκων στεγαστικών δανείων".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέα αφαίμαξη στους μικρομεσαίους. Οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό την προσεχή Τρίτη".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέα δεδομένα στο σκληρό "μπρα ντε φερ" της διαπραγμάτευσης για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να δημιουργεί η επισήμανση-δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κατά την εναρκτήρια ομιλία του χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".



ΕΘΝΟΣ: "'Αγριο κυνήγι για ελεύθερους επαγγελματίες. Τεκμήρια και ταμειακές μηχανές παντού κατά της φοροδιαφυγής".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με στόχο τη "σύλληψη" του προκλητικού πλούτου που φοροδιαφεύγει, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει άγριο φοροκυνηγητό σε 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, δεν θα ισχύει καμία εξαίρεση, μπαίνουν τεκμήρια για όλους και ταμειακές μηχανές παντού".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στρατηγός με σκουλαρίκι! Αφού αποστρατεύτηκε, έκανε επίσκεψη στο Πεντάγωνο και έμειναν όλοι με ανοιχτό το στόμα όταν τον αντίκρισαν".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η είδηση ακούγεται απίστευτη αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γ.Φ. (ο μόνος λόγος που δεν γράφουμε το όνομά του είναι γιατί δεν θέλουμε να στηλιτεύσουμε το πρόσωπο, αλλά το γεγονός), που υπηρέτησε το Όπλο του Πυροβολικού, ενεφανίσθη στο Πεντάγωνο με ένα σκουλαρίκι στο δεξί αυτί".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι είπε η Μέρκελ στον Γιώργο και τον έλιωσε. Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Πρωθυπουργός".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σέβομαι τις απόψεις σας για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο δεν πείθομαι και θα ζητήσω να ενημερωθώ και από τον κ. Σαμαρά, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας σας για το ίδιο θέμα. Αυτός ήταν περίπου σε ελεύθερη απόδοση ο διάλογος που έγινε, μεταξύ άλλων, την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στραβά αρμενίζουμε. Γκάλοπ εθνικής απαισιοδοξίας".



Η εφημερίδα γράφει ότι "οι μεσογειακοί λαοί, λόγω κλίματος, φημίζονται για την αισιοδοξία τους. Το χαρακτηριστικό αυτό τείνει να διαγραφεί πλέον στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά απαισιοδοξίας του πληθυσμού δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά των Βορειοευρωπαίων".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φορο-ανατροπές τριών ταχυτήτων. Τέλος σε απαλλαγές και εξαιρέσεις, αλλά και φόρος στους απολυμένους".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, κινδύνους απώλειας του αφορολογήτου για όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις και επιβαρύνσεις στην αγορά α' κατοικίας φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις τροποποιήσεις χθες από το υπουργικό συμβούλιο".



ΕΣΤΙΑ: "Παλινωδίες με την φορολογία. Αναβάλλονται διαρκώς οι οριστικές αποφάσεις".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί έξι σχεδόν μήνες ακούμε για ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει στην τελική μορφή του. Την μία η Κυβέρνησις προαναγγέλλει διατάξεις που θίγουν κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες Και την άλλη, υπό την πίεση των αντιδράσεων των θιγομένων, φέρεται διατεθειμένη να τις ανακαλέση".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι Γερμανοί μας ωθούν στο ΔΝΤ. Το Βερολίνο, απρόθυμο να συνεισφέρει σε ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καθώς πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 και 26 Μαρτίου), η Γερμανία καθιστά σαφέστερη την απροθυμία της να συνεισφέρει σε ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, υποδεικνύοντας στη χώρα μας την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)".



Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιους αγγίζει το φορολογικό νομοσχέδιο. Υψηλότερα τα τεκμήρια για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καθοριστικής - πολιτικής και οικονομικής- σημασίας οι αλλαγές που επέρχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τις "εξαιρέσεις" ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης.Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες επαγγελματιών που επρόκειτο να συμπεριληφθούν με καθυστέρηση στον λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων, καθώς και σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης που θα επιβληθούν".



ΤΑ ΝΕΑ: "Φόροι: πέντε αλλαγές και μία ανατροπή".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πέντε αλλαγές της τελευταίας στιγμής και μία ανατροπή στις αποζημιώσεις απολύσεων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Μετά τις ενδοκυβερνητικές τριβές και τις κοινωνικές αντιδράσεις, το υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων πρώτης κατοικίας, αλλά και και σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για όσους έχουν παιδιά. Παράλληλα, διορθώνει τα τεκμήρια για ακίνητα και ΙΧ και επιβάλλει λογιστική προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2010".



Η ΝΙΚΗ: "Τώρα, τώρα, τώρα. Τριπλό μήνυμα Γιώργου, ο οποίος χαρακτηρίζει ύστατη λύση το ΔΝΤ".



Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση με την οποία θα καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πορεία προχωρά σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός από το βήμα του Πολιτικού και Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ".



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Σκάει η "φούσκα" στα ακίνητα. Τα καινούργια σπίτια αποδεικνύονται πανάκριβα".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στα όριά της βρίσκεται πλέον η υπόθεση των ακινήτων καθώς ελλοχεύει το σοβαρό ενδεχόμενο να "σκάσει η φούσκα" ....Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ελλάς, οι τιμές των ακινήτων το 2009 παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σε ελάχιστες περιοχές με αυξημένη προσφορά παρατηρήθηκε πτώση των τιμών κατά 5-10%".



ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Συμβόλαιο θανάτου για το Βατοπέδι! Βόμβα μεγατόνων από τον μεγαλοδικηγόρο πεθερό του Γ. Βουλγαράκη".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα έγγραφο βόμβα για τον κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου του σκανδάλου Βατοπεδίου και για συμβόλαιο θανάτου μιας πολιτικής οικογένειας φέρνει σήμερα στο φως το "Π".Το έγγραφο συνέταξε ο γνωστός ποινικολόγος, Διονύσης Πελέκης, πεθερός του πρώην εμπίστου και του Κ. Καραμανλή και πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βουλγαράκη".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων. Απάτη η φορολογική δικαιοσύνη της κυβέρνησης".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τη φοροληστεία του λαού με την έμμεση φορολογία, η κυβέρνηση συνεχίζει την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με το φορολογικό νομοσχέδιο. Καταργεί το πενιχρό αφορολόγητο όριο για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Καταργεί και συρρικνώνει το αφορολόγητο που ίσχυε για πρώτη κατοικία".



Η ΣΦΗΝΑ: "Τα πάθη της ελληνικής οικογένειας. Ερωτηματικά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αλλαγές που αγγίζουν τους πάντες...προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση , διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με νέα, ενιαία φορολογική κλίμακα, το αφορολόγητο θα εξασφαλίζεται με αποδείξεις, οι οικογένειες με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο, τα τεκμήρια θα είναι πιο ήπια και οι φοροαπαλλαγές θα "ψαλιδιστούν" με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια".



City Press: "Τοπίο στην ομίχλη" για την οικονομία".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τη φράση "η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ούτε από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας", κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χθες να βάλει τέλος σε μια έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, κυρίως σε ξένα ΜΜΕ, για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στην αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μαχαίρι" και στα στεγαστικά. Το Φορολογικό στο Υπουργικό Συμβούλιο".



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στέγαστρα ή δίχτυα; Διαμάχη για την ασφάλεια στα Τέμπη.



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ρευστότητα 17 δις στις τράπεζες. Ξεπαγώνει το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δισ. την καταλληλότερη στιγμή".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Εγκρίθηκε με αλλαγές το νέο φορολογικό ν/σ".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αλλαγές έως και την τελευταία στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο. Χθες το νομοσχέδιο συζητήθηκε σε μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα δημοσιοποιηθεί σήμερα για τελική διαβούλευση μέχρι και την κατάθεσή του στη Βουλή".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λίφτινγκ για τα τεκμήρια. Αλλάζει και το αφορολόγητο α' κατοικίας".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ανά τ.μ., θα προσμετράται στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν η αντικειμενική κυμαίνεται σε κατώτερα επίπεδα, ο προσδιορισμός θα προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας. Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για την απόκτηση α΄κατοικίας".



ΚΕΡΔΟΣ: "Σταυροβελονιά στο φορολογικό. Το Νομοσχέδιο παραδόθηκε στους υπουργούς για μελέτη και παρατηρήσεις".



Η εφημερίδα γράφει ότι "ακροβατούσης της χώρας μεταξύ της αβέβαιης συνδρομής της ΕΕ και της προσφυγής στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρώντας αφενός να πείσει τους εταίρους ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι επιτεύξιμοι και αφετέρου τους ίδιους τους φορολογούμενους ότι το αποτέλεσμα των μέτρων δεν θα είναι το ίδιο βαρύ επί δικαίων και αδίκων".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ριζικές ανατροπές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε έντονες αντιδράσεις προσέκρουσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η έγκριση του οποίου μετατίθεται για την προσεχή Τρίτη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε σε διορθωτικές κινήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: