Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τετάρτης 24/03/2010


Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα Τετάρτη είναι: Οι μηχανισμοί οικονομικής στήριξης για τη χώρα μας, που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και τα σενάρια εμπλοκής του ΔΝΤ για το σκοπό αυτό, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και η σύγκληση του Eurogroup, τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια, καθώς και η κόντρα Εκκλησίας - Πολιτείας για το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ωράριο - "λάστιχο" στο Δημόσιο. Με επίκληση κοινοτικής οδηγίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την εφαρμογή του ωραρίου - λάστιχου σε μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, όπως οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ, οι μεγάλοι δήμοι και στο προσεχές μέλλον οι αιρετές περιφέρειες, μελετά κυβέρνηση στο πλαίσιο το νέου προγραμματισμού λειτουργίας του Δημοσίου".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συναγερμός για την Ελλάδα. Όλα παίζονται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες με λίαν πιθανή μια συμφωνία για τη στήριξη της χώρας μας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Γερμανία έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο: Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές".

Η ΑΥΓΗ: "Στη λαιμητόμο του ΔΝΤ... Η κυβερνητική "μπλόφα" αποδεικνύεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εμπλοκή του ΔΝΤ και νέα, πολύ σκληρότερα μέτρα προβλέπει το "σχέδιο σωτηρίας" της Ελλάδας και όποιας άλλης χώρας αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μέλλον, το οποίο θα κληθεί να αποδεχθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από την Κομισιόν διευκρινίστηκε χθες βράδυ ότι στην πρόταση των Βρυξελλών περί έγκρισης ενός "μηχανισμού στήριξης" σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής το ΔΝΤ διαδραματίζει σημαντικό τεχνικό και χρηματοδοτικό ρόλο και, στην πραγματικότητα, μια μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι "συνδυασμένη".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Για αντάρτικο πάνε οι Ιεράρχες. Απειλούν να καθαιρέσουν τον Ιερώνυμο αν δεν αντιδράσει δυναμικά στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με αντάρτικο διαρκείας απειλούν οι 'Αγιοι Πατέρες αντιδρώντας δυναμικά στα σχέδια της κυβέρνησης για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η κοινή γνώμη στηρίζει την απόφαση για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας πολλοί Ιεράρχες πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο να σκληρύνει την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και να αντιδράσει δυναμικά. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ακόμα και με πραξικοπηματική καθαίρεσή του αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα ιερά ταμεία".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ρυθμίσεις-σοκ και για τις συντάξεις. Το κείμενο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό".

Η εφημερίδα γράφει ότι "θεραπεία-σοκ" και για τα ελλείμματα των Ταμείων, με μέτρα που οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, σε ανταποδοτικές συντάξεις, σε νέο Ταμείο για το Δημόσιο, σε περικοπές παροχών και σε ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε ένα Ταμείο Υγείας που θα υπάγεται στο ΕΣΥ, προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αντίστροφη μέτρηση. Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για την ευρωβοήθεια".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κρίσιμες διαβουλεύσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, με έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών. Εντείνονται οι πιέσεις για στήριξη της Ελλάδας, ενώ Γερμανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν να στηρίξουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από το ΔΝΤ".

ΕΘΝΟΣ: "Ώρα μηδέν για την ευρω-βοήθεια. Αποφασισμένος για σκληρό παζάρι στη σύνοδο ο Γιώργος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κορυφώνονται οι διεργασίες και συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την ευρωβοήθεια. Σαρκοζί και Θαπατέρο ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη του Γιούρογκρουπ, ενώ η Μέρκελ θέλει σκληρούς όρους και εμπλοκή του ΔΝΤ. Σενάρια για "μεικτή" φόρμουλα ύστερα από διαβουλεύσεις Γερμανίας - Γαλλίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Σορος και τα ζόμπι του διαλύουν την Ελλάδα. Αύριο κύριε Πρωθυπουργέ είναι η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τολμήστε και κατονομάστε στους ομολόγους σας ποιοι κρύβονται πίσω από την κρίση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν είναι τυχαία, όπως επίσης δεν είναι τυχαία η εκτίναξη των spends. Αφού αυτοί που έχουν την δυνατότητα να δανείζουν είναι μια κλίκα αρπακτικών ορνέων που έχουν έδρα την Γουόλ Στριτ. Επικεφαλής αυτών των Δράκουλων είναι ο Τζορτζ Σόρος. Στόχος να διαλυθεί το Ευρώ και η Ευρωζώνη. Έψαχναν τον αδύναμο κρίκο για να χτυπήσουν την Ευρώπη και το Ευρώ και επέλεξαν εμάς τους "αδύναμους" και ακολουθούν οι Ισπανοί - Πορτογάλοι - Ιταλοί".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γερμανικός χάρτης εμφανίζει τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία. Ενώ τουρκική κορβέτα έκανε... κρουαζιέρα στα Κυκλαδονήσια".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ίδια ώρα η τουρκική προπαγάνδα στήνει προβοκάτσια στη Θράκη και ζητά μέτρα "υπέρ της τουρκικής μειονότητας". Τον γερμανικό χάρτη που εμφανίζει τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον γερμανικό χάρτη τα Σκόπια αποκαλούνται Μακεδονία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θατσερικό ΠΑΣΟΚ. Απροκάλυπτη εφαρμογή του πλέον σκληρού και αντιλαϊκού οικονομικού μοντέλου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "θατσερικό μοντέλο εφαρμόζει πλέον απροκάλυπτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, νομοθετώντας μέτρα φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής που μειώνουν δραστικά μισθούς, παγώνουν συντάξεις, αυξάνουν υπέρμετρα τους έμμεσους φόρους και απαλλάσσουν από φορολογικά άγχη τους έχοντες και κατέχοντες με την καθιέρωση νέων μειωμένων έως και 90% τεκμηρίων διαβίωσης για βίλες, πισίνες, υπερπολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και κότερα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαγειρείο με σάλτσα ΔΝΤ. Γαλλο-γερμανικό παρασκήνιο για να επιτευχθεί συμβιβασμός".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πυρετός διαβουλεύσεων και έντονο παρασκήνιο σε Βρυξέλλες - Παρίσι - Λονδίνο γα ένα συμβιβαστικό σχέδιο, ώστε να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Έκτακτη σύνοδος των 16 ηγετών της ευρωζώνης πριν από τη συνάντηση κορυφής, με στόχο να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία που θα αφήνει ωστόσο ανοιχτή, αν και ασαφή και υπό όρους, εμπλοκή του ΔΝΤ".

ΕΣΤΙΑ: "Σήμερα ένθετο 25 Μαρτίου 1901. Ένα ακόμη συλλεκτικό φύλλο της "Εστίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η διχόνοια που βαστάει - Ένα σκήπτρο η δολερή, Καθενός χαμογελάει - Παρ' το, λέγοντας, και συ. Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει - Έχει αληθινά ωραία θωριά. Από στόμα που φθονάει - Παλληκάρια, ας μην ΄πωθή. Πως το χέρι σας κτυπάει - Του αδελφού την κεφαλή. Μην ειπούν στον στοχασμό τους. Τα ξένα έθνη αληθινά. Εάν μισούνται ανάμεσά τους. Δεν τους πρέπει ελευθεριά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γαλλογερμανική συμφωνία για ΔΝΤ. Παρίσι και Βερολίνο προωθούν μηχανισμό στήριξης σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού της Ελλάδας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε κεντρικό ρόλο και της Ευρωζώνης σε συμπληρωματικό φαίνεται να καταλήγει η ΕΕ μετά την αδιαπραγμάτευτη άρνηση της Γερμανίας να δεχθεί μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία, που θα επισημοποιηθεί σε έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, για ένα μεικτό σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας με κεφάλαια του ΔΝΤ και διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης".

Ο ΛΟΓΟΣ: "3 όρους για βοήθεια στην Ελλάδα...θέτει η Γερμανία. Στόχος να επέλθει συμφωνία σήμερα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη."

ΤΑ ΝΕΑ: "Το νέο Ασφαλιστικό ημερολόγιο τρόμου. Είκοσι δύο ανατροπές σε τρεις δόσεις".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε τρεις δόσεις (φέτος, το 2013 και το 2018) θα γίνουν οι 22 ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα όπως κίνητρα και αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται".

Η ΝΙΚΗ: "Μήνυμα Παπανδρέου για το φορολογικό νομοσχέδιο: "Δεν κάνουμε μερεμέτια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες με ασφάλεια στο μέλλον. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα κυβερνητική επίθεση. Αφαίμαξη του λαού με το φορολογικό νομοσχέδιο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βαθιά αντιλαϊκό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση καταργεί το προκλητικά χαμηλό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, συρρικνώνει το αφορολόγητο για πρώτη κατοικία, φορολογεί την αποζημίωση των απολυμένων, εισάγει τεκμήρια διαβίωσης που μειώνουν το εισόδημα των εργατών και των μικρομεσαίων στρωμάτων".

City Press: "Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Παρασκήνιο με τα spreads στα ύψη."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κυριολεκτικά ώρα με την ώρα αλλάζουν τα δεδομένα για το περιεχόμενο της αυριανής Συνόδου Κορυφής και για το ζήτημα της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας."

Metro: "Τρεις όρους...φωτιά θέτει η Α. Μέρκελ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τρεις όρους - φωτιά για την Ελλάδα, αν τελικά γίνουν αυτοί αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στις πιέσεις που δέχεται από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για λήψη απόφασης στήριξης της χώρας μας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής".

Metropolis: "Πασχαλινή έξοδος με πλαφόν στη βενζίνη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "να "φρενάρει" την κερδοσκοπία στην αγορά των καυσίμων-κυρίως στην επαρχία- ενόψει και των πασχαλινών διακοπών, επιχειρεί η κυβέρνηση, επιβάλλοντας πλαφόν σε οκτώ νομούς".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο στη Βουλή. 21 αλλαγές σε δύο δόσεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τελευταία ζαριά. Αύριο κλειδώνει η απόφαση για τη "βοήθεια " στην Ελλάδα. Οι φήμες τρελαίνουν τους καταθέτες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στροφή" σε Κίνα για λεφτά, υποστηρίζει ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ Μ. Σιδηρόπουλος.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Διορθωτικές κινήσεις στο ν/σ για εργασιακά. "

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Οι όποιες αλλαγές θα κινούνται σε ευνοϊκότερη κατεύθυνση για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν τρία σημεία προβληματισμού, τα οποία είναι υπό συζήτηση και ενδέχεται να τροποποιηθούν, όπως η αμοιβή του Σαββάτου, τα "μπλοκάκια" και η κατάθεση καταστάσεων καταστάσεων προσωπικού ξενοδοχείων εντός 48 ωρών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λύση με σύμπραξη ΕΕ-ΔΝΤ. Κλειδώνει η συμφωνία -3 σκληροί όροι".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθεί σχέδιο που προβλέπει αρχικά ενίσχυση της Ελλάδας- εφόσον χρειαστεί- από το ΔΝΤ με 10 δισ. και εν συνεχεία επιπλέον 10-15 δισ. με διμερή δανεισμό από κράτη-μέλη. Η Α. Μέρκελ ζητά η συνεισφορά της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 10 δισ.".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η Μέρκελ μας βάζει όρους και ζητεί εμπλοκή του ΔΝΤ. Διπλωματικός πυρετός για συμβιβαστική λύση στη Σύνοδο Κορυφής".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στήριξη υπό δρακόντειους όρους και μόνον εάν η χώρα μας φθάσει προ της χρεοκοπίας, προσφέρει τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, μετά το μπαράζ των πιέσεων και το πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Βερολίνου.Οι όροι για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης περιλαμβάνουν ισχυρή εμπλοκή του ΔΝΤ, διμερή δανεισμό και πρόσθετες πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ το θρίλερ των διαπραγματεύσεων κορυφώνεται εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι Ευρωπαίοι προκρίνουν λύση με εμπλοκή του ΔΝΤ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης των 16 ηγετών της Ευρωζώνης, αύριο στις Βρυξέλλες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, προωθεί ο πρόεδρος της ΕΕ , Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, για εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί έχουν εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση και "συζητούν με τους εταίρους διάφορα σενάρια", υπογράμμιζε χθες κοινοτική πηγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: