Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Επανίδρυση Λ.Σ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7 ...


Πειραιάς, 05/03/10

Μετά την πάροδο 5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συνεχίζεται μέχρι σήμερα η δυστοκία και η δυσκαμψία που προέκυψε από το εγχείρημα της κατάργησης του Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. και της μεταφοράς των διοικητικών υπηρεσιών της Εμπορικής Ναυτιλίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν ο διαχωρισμός των υπηρεσιών του πρώην Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. σε τρία διαφορετικά Υπουργεία, δηλ. της Διοίκησης της Εμπορικής. Ναυτιλίας σε Οικονομικό Υπουργείο, των υπηρεσιών του τέως Υπουργείου Αιγαίου στο Υπουργείο Εσωτερικών και του Λιμενικού Σώματος στο νεοσυσταθέν Υ.Π.Π.

Η αυτοτέλεια των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και η ένταξή του στο νέο Υπουργείο, έγινε με σκοπό να δημιουργηθεί μία ισχυρή ακτοφυλακή που θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρωτίστως το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών της κυβέρνησης σήμερα, 5 μήνες μετά την πρωτοβουλία αυτή, είναι αρνητικό, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία που εμπλέκονται, (Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς και του Υ.Π.Π.) λόγω αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και διαχείρισης του προσωπικού του Λ.Σ.

Αυτό οφείλεται στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που δεν επιτρέπει σήμερα την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού προς στελέχωση των αντιστοίχων υπηρεσιών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, αποκτώντας την τεχνογνωσία που απαιτείται για την καλύτερη και ποιοτικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων της Ναυτιλίας όπως επίσης και την ικανή χρηματοδότηση που απαιτείται, για τη δημιουργία μιας ισχυρής, δυνατής και αποτελεσματικής ακτοφυλακής, με μέσα, προσωπικό και εξοπλισμό, ικανή να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της, όπως αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση, την εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, τον έλεγχο της Εμπορικής Ναυτιλίας, την πρόληψη και καταστολή τρομοκρατικών ενεργειών και την πάταξη εγκληματικών ενεργειών και οικονομικών εγκλημάτων.

Για όλα τα παραπάνω, αναμένουμε την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας, καθώς και μία γενναία απόφαση, που θα επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος και του κόσμου της Ναυτιλίας, με την ένταξη όλων των υπηρεσιών του πρώην Υ.Ε.Ν. στο υπό σύσταση Αρχηγείο Λ.Σ., αφού άλλωστε και μέσω των Π.Δ. που ήδη έχουν εκδοθεί, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των στελεχών Λ.Σ. από τα συγκεκριμένα καθήκοντα, πράγμα που αναγνωρίζει τη μη ύπαρξη ικανής λύσης την συγκεκριμένη στιγμή για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα δε δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη δομή και λειτουργία του Λ.Σ., με τον διαχωρισμό των στελεχών του σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, εργαζόμενοι σε δυο εντελώς διαφορετικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά όταν έχεις τα δυο σου πόδια σε διαφορετικές βάρκες.

Παράλληλα φρονούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχες επιτροπές, που θα εξετάσουν, χωρίς την πίεση του χρόνου και της σημερινής οικονομικής ανέχειας, τις αλλαγές που χρειάζεται να συντελεσθούν για την υλοποίηση του αρχικού στόχου, ο οποίος και για μας αποτελεί μία πρόκληση, με γνώμονα πάντα την καλύτερη απόδοση και ενίσχυση του τομέα της Ναυτιλίας, αλλά και την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη απόδοση των υπηρεσιών του Λ.Σ. σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: