Διαβάστε και δείτε τις διαφορές στην αντιμετώπιση των νεκρών συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Συγκρίνετε πως αντιμετώπισαν τον θάνατο του "δικού μας" συναδέλφου Σωτήρη Τατσάκη η δική μας ηγεσία ,πολιτική και στρατιωτική, αλλά και τα κόμματα και τα ΜΜΕ και πως αντιμετώπισαν οι Κυπριακές τον θάνατο του "δικού τους" Ανδρέα Γεωργίου....
Ο Γιώργος Γεωργίου, αδελφός του Ανδρέα Γεωργίου, θέτει θέμα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις οδηγίες που έλαβε, να ριχτεί, με ένα φουσκωτό σκάφος, στη θάλασσα με τον συνάδελφό του Κυριάκο Θεοφάνους, κάτω από τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες.
ΛΑΚΗΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΟΣ
Υπήρξε καθυστέρηση στην αναζήτηση του Ανδρέα
Από πνιγμό προήλθε ο θάνατος του 29χρονου αστυνομικού της Λιμενικής Αστυνομίας Ανδρέα Γεωργίου. Αυτό αποφάνθηκε χθες, μετά τη μεταθανάτια εξέταση στη σορό του ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους. «Ο θάνατός του», είπε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, «προήλθε από ασφυξία συνεπεία πνιγμού» και πρόσθεσε ότι η σορός δεν έφερε οποιεσδήποτε εξωτερικές κακώσεις. Η νεκροτομή έγινε στην παρουσία και ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, εκ μέρους της οικογένειας.
Ο αδελφός του Ανδρέα, ο Γιώργος Γεωργίου, ο ξάδελφός του Λάκης Τσιάτταλος και άλλοι μαυροφορεμένοι συγγενείς και αρκετοί συνάδελφοί του ανέμεναν το πόρισμα του ιατροδικαστή έξω από το νεκροτομείο, για να παραλάβουν στη συνέχεια τη σορό.
Τα ερωτήματα που αναμένουν απάντηση είναι πολλά για την οικογένεια, η οποία επιρρίπτει ευθύνες για το θάνατό του σε εκείνους που έδωσαν οδηγίες να μπει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και να διεξάγει έρευνες με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος.
Ο άτυχος Ανδρέας Γεωργίου, έμπειρος δύτης, με τον συνάδελφό του Κυριάκο Θεοφάνους, μετά το ναυάγιο πήραν οδηγίες να μπουν στη θάλασσα με το φουσκωτό σκάφος και να κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό της 31χρονης Ρωσίδας. Με τα σωσίβια φορεμένα πάνω από τα συνηθισμένα ρούχα της υπηρεσίας, αντί για στολή δύτη και με τα άρβυλα μπήκαν στη βάρκα και παλεύοντας με τα κύματα αναζητούσαν την άτυχη γυναίκα. Το έργο τους, δύσκολο και ο έμπειρος δύτης φέρεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συγγενών του, να το ανέφερε σε εκείνους που έδιναν οδηγίες για την επιχείρηση, πλην όμως οι οδηγίες ήταν σαφείς και οι δύο αστυνομικοί ρίχθηκαν στα κύματα. Το σκάφος τους είχε αναποδογυριστεί. Ο Ανδρέας βρέθηκε στο νερό δίνοντας οδηγίες στον Κυριάκο να κρατηθεί γερά από το σκάφος. Το ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες περισυνέλεξε πρώτα τον Κυριάκο, ο οποίος κρατιόταν από το σκάφος και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, για να επιστρέψει στη συνέχεια προς αναζήτηση του Ανδρέα, τον οποίο εντόπισε να επιπλέει. Τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Τα κόμματα
* Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι «πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και με διαφάνεια το τραγικό περιστατικό» στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του αστυνομικός, και «με αφορμή αυτό να ενισχυθεί επιτέλους το τεράστιο έργο που επιτελούν τα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Γιωργάλλας.
* Τη θλίψη της για τον άδικο χαμό του μέλους της Λιμενικής Αστυνομίας Ανδρέα Γεωργίου εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.
* Η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το παράδειγμα αυτοθυσίας του δεν μπορεί όμως να αποτελέσει άλλοθι για τυχόν λάθη ή παραλείψεις, που ενδεχομένως να μην τον οδηγούσαν στο θάνατο αν είχαν αποφευχθεί.
«Στέλνεις μια βαρκούλα στη θάλασσα με εφτά μποφόρ;»
Ο Λάκης Τσιάτταλος, ξάδελφος του Ανδρέα Γεωργίου, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι «για την οικογένεια υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα οποία περιμένουμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τον άδικο χαμό του Ανδρέα. Σκοπός μας είναι, αυτά τα πράγματα να μην ξανασυμβούν, για να μη χαθούν άλλες ζωές. Απ' ό,τι φαίνεται, όπως ακούστηκε και χθες, ο Ανδρέας δοκίμασε μια φορά να πάει, δεν τα κατάφερε και επέστρεψε. Μετά ξαναπήγε, εμείς υποψιαζόμαστε από κάποιες εντολές οι οποίες εδόθηκαν, δεν ξέρω από πού, ποιος είχε άποψη. Και τίθεται το ερώτημα, σε εφτά μποφόρ να στείλεις μια βαρκούλα -για μας είναι βαρκούλα- να κάνει διάσωση, τη στιγμή που με τόσα μποφόρ μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να αποπλεύσουν.
»Μετά έχουμε και μιαν αμφιβολία η οποία μας γεννήθηκε. Όταν έγινε η διάσωση του πρώτου αστυνομικού, το ελικόπτερο κινήθηκε μέχρι το νοσοκομείο και επέστρεψε πίσω για να αναζητήσει τον δεύτερο. Υπολογίζεται ότι εκεί θα χάθηκε μισή ώρα, η οποία μπορεί να είναι και αυτή που στοίχισε τη ζωή του Ανδρέα».
Ο κ. Τσιάτταλος πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που φαινόταν ότι ο Κυριάκος, αν και είχε παλέψει με τα κύματα, δεν έφερε οποιαδήποτε χτυπήματα και θα μπορούσαν να τον αφήσουν στην παραλία για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κάποιο ασθενοφόρο, ώστε να αρχίσει αμέσως η αναζήτηση του Ανδρέα.
«Εμείς, μετά τις γνωματεύσεις των ιατροδικαστών, θα προχωρήσουμε νομικά. Θα σεβαστούμε τη μνήμη του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ήταν παλληκάρι. Ήταν ο άνθρωπος που το έλεγε η καρδιά του. Προσπάθησε να σώσει κόσμο, αλλά όχι να τον στέλνουμε στο θάνατο με το ζόρι. Και για τη μνήμη του δεν θέλω να χαθούν άλλες ζωές».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δικαιούται να ξεκουράζεται ο αστυνομικός;
Ο αδελφός του Ανδρέα, ο Γιώργος Γεωργίου, μέσα από το βαρύ του πένθος, ανέφερε ότι ο αδελφός του ήταν ένας εξαίρετος χαρακτήρας, και καλός γνώστης της θάλασσας, η οποία ήταν η δεύτερή του αγάπη. «Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πώς γίνεται κάποιος αστυνομικός, μετά από τέσσερις ώρες υπηρεσία και σκοπιά στη Λιμενική Αστυνομία, να μη δικαιούται να ξεκουραστεί, μια ώρα ύπνο και να τον στέλνουν απευθείας, μετά τη σκοπιά του, να πάει για να ανασύρει κάποιους από τη θάλασσα και αυτός μετά θα πρέπει να πάρει το αυτοκίνητό του και να επιστρέψει πίσω στη Λεμεσό, στην οικογένειά του. Η ερώτησή μου είναι: Δικαιούται να ξεκουράζεται ο αστυνομικός της Λιμενικής ή υποχρεωτικά πρέπει να μένει ξύπνιος δώδεκα ώρες, όσες είναι το καθήκον του».
Οι συγγενείς δεν γνωρίζουν ποιοι έδιναν από τηλεφώνου οδηγίες στον Ανδρέα και τι ακριβώς του ζήτησαν να κάνει, όταν ο ίδιος φέρεται να είχε αντίθετη άποψη για να μπει με τον Κυριάκο στο φουσκωτό για σκοπούς έρευνας. Δεν αποκλείεται, είπαν, να ζητηθεί και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Ο Κυριάκος Θεοφάνους, που μετά τη διάσωσή του διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Πάφου, ζήτησε και πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα και από το νοσοκομείο Πάφου μετέβη στο σπίτι του αδικοχαμένου συνάδελφού του Ανδρέα Γεωργίου, στη Λεμεσό. Αγκάλιασε τον πατέρα του και έκλαψε τον άδικο χαμό του φίλου και συναδέλφου του.
Ψάχνουν ακόμη για τη Λουτμίλα
Άκαρπες ήταν και οι χθεσινές έρευνες για τον εντοπισμό της 31χρονης Ρωσίδας Λουτμίλα Ζαβαρζίν, η τύχη της οποίας αγνοείται από το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους αναποδογυρίστηκε, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής λίγο έξω από το λιμανάκι στην κάτω Πάφο.
Οι έρευνες που είχαν διακοπεί το προηγούμενο βράδυ επανήρχισαν γύρω στις 6.00 χθες το πρωί από αέρα, ξηρά και θάλασσα, και κάλυψαν το παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Φάρου στην Κάτω Πάφο μέχρι και την περιοχή Αυδήμου, χωρίς μέχρι αργά το απόγευμα να έχει εντοπιστεί η άτυχη μητέρα.
Σύμφωνα με τον βοηθό αστυνομικό διευθυντή Πάφου Νίκο Σοφοκλέους, στις έρευνες συμμετείχαν μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, ομάδας αστυνομικών που υπηρετούν στο αεροδρόμιο Πάφου, ανδρών της Λιμενικής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας. Παράλληλα, το έργο ενισχύθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Μετά τις 11.00 το πρωί και αφού οι συνθήκες το επέτρεπαν, οι έρευνες συνεχίστηκαν με δύτες, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών της Εθνικής Φρουράς και της ΕΜΑΚ με τους δύτες της, ώστε να ερευνηθεί και ο βυθός.
Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, το μόνο τεκμήριο που εντοπίστηκε χθες το πρωί και παραλήφθηκε από το σκάφος της Λιμενικής είναι ένα σακάκι το οποίο πιστεύεται ότι πιθανό να είναι του Ανδρέα Γεωργίου, του 29χρονου αστυνομικού της Λιμενικής, που πνίγηκε στην προσπάθειά του να εντοπίσει τη Λουτμίλα μερικές ώρες μετά το ναυάγιο.
Ο κ. Σοφοκλέους ανάφερε ότι την προηγούμενη μέρα βρέθηκαν στη θάλασσα και παραλήφθηκαν ένα άρβυλο που ανήκει στον διασωθέντα αστυνομικό Κυριάκο Θεοφάνους, ένα ζευγάρι μπότες και κάποια ρούχα της Λουτμίλα, τα οποία πιθανό να μη φορούσε την ώρα που σημειώθηκε το ναυάγιο, αλλά να έπεσαν στη θάλασσα την ώρα που το σκάφος αναποδογυρίστηκε.
Στην παραλία του ΣΟΔΑΠ στην Κ. Πάφο, όπου τα κύματα παρέσυραν και έβγαλαν σχεδόν στη στεριά το ιστιοφόρο της οικογένειας των Ρώσων, στήθηκε ένα τεράστιο αντίσκηνο από την πολιτική άμυνα. Από τον χώρο αυτό συντονίζονται όλες οι σωστικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες. Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Πολιτικής Άμυνας Πάφου Γιώργος Γεροσήμου ανέφερε ότι η Πολιτική Άμυνα, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, συμμετείχε χθες για δεύτερη μέρα στην έρευνα για ανεύρεση της άτυχης ναυαγού. «Η Πολιτική Άμυνα έχει εγκαταστήσει κινητό κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων με όλη την υποδομή, όπου μέσα από αυτό γίνεται ο συντονισμός των όλων υπηρεσιών».
Ο σύζυγός της Λουτμίλα και τα παιδιά τους, ο τρίχρονος Αλεξέι και η μόλις δέκα μηνών Σοφία παρέμειναν και χθες στο νοσοκομείο Πάφου. Η υγεία τους είναι πολύ καλή. Ο Γιαροσλάβ Ζαβαρζίν ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών και αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, ώστε να μπορέσει να προγραμματίσει την επιστροφή της οικογένειάς του στη Ρωσία.
ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
Προαγωγή μετά θάνατον στο παλληκάρι της Λιμενικής
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Με χειροκροτήματα αποχαιρέτησαν οι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του τον 29χρονο Ανδρέα Γεωργίου, τον δύτη της Λιμενικής Ναυτικής Αστυνομίας, που θυσίασε τη ζωή του στο καθήκον για να σώσει την οικογένεια ναυαγών στη θάλασσα της Πάφου. Τον Ανδρέα συνόδευσαν χθες το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία πλήθος κόσμου. Η κηδεία του έγινε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πολεμίδια.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος παρέστη στην κηδεία, προήγαγε μετά θάνατον τον Ανδρέα Γεωργίου σε λοχία και απένειμε στη σύζυγό του το μετάλλιο ανδραγαθίας. Της Ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, βουλευτές, αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.
Μπροστά στο φέρετρο του αστυνομικού υποκλίθηκε ολόκληρο το σώμα της Αστυνομικής Δύναμης. Ήταν όλοι παρόντες και, όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του, έλειπε το χαμογελαστό και εξαίρετο παιδί, ο Αντρέας, που έφυγε τόσο αναπάντεχα με το κεφάλι ψηλά.
«Θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας», είπε στον επικήδειο με δάκρυα στα μάτια ο υποδιοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας, ανώτερος Αστυνόμος Σπύρος Σπύρου, που πρόσθεσε: «Αποχαιρετούμε στο τελευταίο ταξίδι έναν υπέροχο καθ’ όλα αξιαγάπητο και προπάντων ένα γενναίο συνάνθρωπο, αγωνιστή της ζωής, που είχε τάξει σαν σκοπό του την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων του. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά, για να εκφράσουν τη λύπη, τον πόνο και τα συναισθήματα όλων εμάς, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν αγαπημένο μας φίλο και εκλεκτό συνάδελφο».
Ο φίλος του εκλιπόντος Αντρέας Τσιάκκας στον επικήδειο χαιρετισμό είπε: «Ένα από τα αγαπημένα σου τραγούδια κουμπάρε, φίλε, αδέρφι μας ήταν το ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα, να μου φέρεται τα μάτια μου σαν κλείσω. Ήσουν στο τελευταίο σου ταξίδι, καπετάνιος, κυβερνήτης, καβαλάρης της δικής σου άμαξας, που σε πήρε μέσα από τα μανιασμένα κύματα. Προσπαθώντας να σώσεις συνανθρώπους σου, πάλεψες με τη θάλασσα και όπως πάντα έλεγες, δεν τη φοβάσαι».
Το κλίμα βαρύ, ο πόνος αβάσταχτος. Τραγικές φιγούρες η μάνα, ο πατέρας, ο αδελφός, η αδελφή και η σύζυγος. Έχασαν το στήριγμά τους, αυτόν που έγραψε με κεφαλαία γράμματα το όνομά του στη λίστα των αθανάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου