Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«Έμφραγμα» στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Οι φήμες και οι ενέργειες πανικού προκαλούν «έμφραγμα» στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Οι εν ενεργεία αξιωματικοί και οι απόστρατοι σπεύδουν να εισπράξουν το Βοήθημα Επαγγελματικής Αποκατάστασης που δίνεται στα παιδιά τους από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, όσο νωρίτερα γίνεται και ας είναι μειωμένο αυτό. Φοβούνται μην χρεοκοπήσει το ΜΤΣ, και οι ενδιαφερόμενοι πιστεύουν ότι όποιος προλάβει να το πάρει θα είναι και ο κερδισμένος. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται τον τελευταίο καιρό από τους δικαιούχος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Το αποτέλεσμα είναι το σύστημα, το οποίο υπάρχει για την απόδοση του Βοηθήματος αυτού, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη μαζική απαίτηση καταβολής και να κινδυνεύει να μπλοκάρει και να καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Τα παιδιά των στρατιωτικών είχαν το δικαίωμα να εισπράξουν το συγκεκριμένο οικονομικό βοήθημα από 18 έως και 30 ετών. Κάθε χρόνος που περνάει μετά το 18ο έτος του παιδιού, το βοήθημα αυτό αυξάνεται σημαντικά. Πριν από τις φήμες ζητούσε η πλειονότητα να τους καταβληθεί όταν συμπλήρωναν το 25ο έτος καθώς τότε το ποσό ήταν ικανοποιητικό και ήταν μία κατάλληλη ηλικία που ο δικαιούχος το χρειαζόταν.

Μετά τις φήμες η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει να δίδεται το Βοήθημα Επαγγελματικής Αποκατάστασης καθώς το ΜΤΣ διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία που εγγυώνται την απόδοσή του. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας το αποδίδει στους δικαιούχους όταν συμπληρώσουν το 25ο έτος και όχι νωρίτερα. Γεγονός που εγγυάται την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Λόγω των φημών το 2008, υποβλήθηκαν στο ΜΤΣ 3.500 αιτήσεις και αποδόθηκε το ποσό των 43.000.000 ευρώ ,το 2009 κατατέθηκαν 4.500 αιτήσεις και αποδόθηκαν 67.000.000 ευρώ και από τις αρχές του χρόνου έχουν ήδη υποβληθεί 1.000 αιτήσεις.
Και οι περισσότερες αιτήσεις είναι από δικαιούχους κάτω των 25 ετών. Να σημειώσουμε ότι το 50% του βοηθήματος που δίδεται στα παιδιά των αξιωματικών προέρχεται από κρατήσεις και το άλλο 50% του ποσού χρηματοδοτείται από άλλους πόρους του ΜΤΣ.
Όταν το παιδί – δικαιούχος ζητάει την απόδοση του βοηθήματος στα 18 του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι αν του αποδοθεί όταν συμπληρώσει το 25ο έτος ή το 30ό έτος. Στα 25 του έτη το βοήθημα αυτό φτάνει τις 15.000 ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: