Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Μείζον θέμα οι δυσλειτουργίες από την κατάργηση του ΥΕΝ

Η κατάργηση του πρώην ΥΕΝ κυριάρχησε στη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, μέσα και έξω από τη Βουλή, παραμένει η τριχοτόμηση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την ίδια στιγμή που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χαρακτηρίζει ως «μείζον θέμα» τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από τη δημιουργία του νέου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας.
Η κατάργηση του πρώην ΥΕΝ κυριάρχησε στη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν την αντίδραση του Τομέα Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπερασπίσθηκε την κυβερνητική απόφαση.

Θ. Βενιάμης (πρόεδρος ΕΕΕ): Δυσλειτουργία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στις δηλώσεις του έξω από τη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, δεν αρνήθηκε ότι η κατάργηση του πρώην ΥΕΝ ήταν το βασικό αντικείμενο. Αν και χαρακτήρισε τη συνάντηση εθιμοτυπική -ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τη ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον κ. Σαμαρά- έσπευσε να προσθέσει ότι «συγχρόνως είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας και θέματα της Ενώσεώς μας.
Και οπωσδήποτε για το μείζον θέμα της δυσλειτουργίας του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά τη συνένωσή του με το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας».

Γ. Πλακιωτάκης: Eικόνα διάλυσης στη Ναυτιλία μας.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ναυτιλίας, βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε στις δηλώσεις του ότι «ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και βασικό πολλαπλασιαστή στη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας.
Η δίχως τεκμηριωμένη μελέτη, η αβασάνιστη τριχοτόμηση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει οδηγήσει σε εικόνα διάλυσης τη ναυτιλία μας. Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα είναι η μόνη βιώσιμη λύση».
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν ακούει τους φορείς της ναυτιλίας. Επιμένει στη διάλυση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και εμείς θεωρούμε ότι το βασικό και το απαιτητό, τούτη την ώρα, είναι να επανορθώσει το λάθος της, πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Η αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ο Τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δεν σχολίασε βέβαια τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΕ για τις δυσλειτουργίες, αλλά απάντησε στη Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «ατεκμηρίωτη αντίδραση της Ν.Δ.» στην «αναβάθμιση της ναυτιλιακής πολιτικής». Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν απουσία κατανόησης της διαδικασίας αναβάθμισης, και μετεξέλιξης στην οποία έχει εισέλθει η εθνική ναυτιλιακή πολιτική, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η σύνδεση της ναυτιλίας με την αναπτυξιακή πολιτική που χαράσσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, φανερώνει την αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της ελληνικής ναυτιλίας, την οποία τοποθετεί στην «εμπροσθοφυλακή» της ελληνικής οικονομίας. Είναι δε σε πλήρη συνάφεια με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Η εξειδίκευση των υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το κυριότερο η ίδρυση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών και στην ανάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος ώστε να επιτελέσει τον σπουδαίο για τις ελληνικές θάλασσες, τα νησιά και τη ναυτιλία, ρόλο του, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, μέσω της υπαγωγής των νησιωτικών μεταφορών και υποδομών στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, επιχειρείται η ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική προσέγγισης και ανάπτυξης μεταφορών και υποδομών, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα ουσιαστικής αναβάθμισης της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής και εφαρμογής του τεκμηριωμένου προεκλογικού προγράμματος ναυτιλιακής πολιτικής που κατάρτισε το ΠΑΣΟΚ και εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες».
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αναφερόταν η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Γι αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης έκανε λόγο για «ιδιαιτέρως δυσάρεστη έκπληξη», μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης.
Ο Βενιάμης για τα μέτρα
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, εκλήθη να σχολιάσει τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
«Εμείς δεν θα κρίνουμε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαι σίγουρος ότι οι έχοντες την εξουσία κάνουν και καλά και άριστα τη δουλειά τους» είπε ο κ. Βενιάμης.
«Θα προτιμούσα να μην μπούμε εμείς σε θέματα επιχειρηματικότητας. Εμείς στηρίζουμε τον κλάδο μας και είμαστε σίγουροι ότι ο κλάδος μας κάνει άριστα τη δουλειά του» είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: