Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις για τη Ναυτιλία


Θα ακολουθήσει το σχέδιο νόμου για υπαγωγή όλου του ένστολου προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος

Της Αγγελικής Καλλή

Στην αναζήτηση των απαραίτητων διορθωτικών κινήσεων ώστε να ομαλοποιηθούν οι μηχανισμοί λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας μετά την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εξακολουθούν να αναζητούνται από τα υπουργεία Οικονομίας - Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη. Η πρώτη κίνηση εκτιμάται ότι θα γίνει με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος με την ανακατανομή των υπηρεσιών, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Διαμαρτυρίες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα ενημερωθεί και για τα δύο νομοθετήματα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς λέγεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει εγγράφως διαμαρτυρίες φορέων της ναυτιλίας για την κατάσταση που υπάρχει στην Ακτή Βασιλειάδη από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των πολιτικών υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας. Η υπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται διορθωτικές κινήσεις, όμως παράλληλα αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για επιστροφή στο παλιό διοικητικό φορέα της ναυτιλίας.
Δηλαδή, η κ. Κατσέλη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επανασύστασης ανεξάρτητου υπουργείου Ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις από την εφοπλιστική κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τη δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας, όμως αυτή η λύση απορρίφθηκε αμέσως από τον φορέα της ποντοπόρου ναυτιλίας, καθώς θεωρήθηκε ότι συνιστά περαιτέρω υποβάθμιση για ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Οι ένστολοι
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων που θα διέπουν το νέο ΠΔ θα είναι η υπαγωγή όλου του ένστολου προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ανεξάρτητα από το υπουργείο στο οποίο θα υπηρετούν. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η προϋπόθεση που έχει τεθεί με έμφαση από τον εφοπλισμό να μη διασπασθεί το Λιμενικό Σώμα.
Παραμένουν
Εξάλλου, από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν στο διηνεκές στις υπηρεσίες που εντάσσονται στο ΥΠΟΙΑΝ, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από πολιτικούς υπαλλήλους μετά από ένα μεταβατικό στάδιο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του ΠΑΣΟΚ όταν αποφάσιζε να καταργήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στάθμιζε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε αυτό στον εφοπλισμό.
Η κ. Κατσέλη εκτός από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων του πρώην ΥΕΝ, συναντήθηκε χθες με τα προεδρεία των εργαζομένων στον Οίκο Ναύτου, στο ΝΑΤ, καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν θέματα προσωπικού, λειτουργίας των οργανισμών, οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα, η αξιοποίηση της περιουσίας των οργανισμών και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης.
πηγη ημερησια

Δεν υπάρχουν σχόλια: