Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τετάρτης 14/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Η κατάργηση της βάσης του "10" στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η συνέχιση των αστυνομικών ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ο χθεσινός δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές, οι νουθεσίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο , καθώς και τα εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του συνεδρίου της.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοινή κάθοδο ΝΔ-ΛΑΟΣ στις δημοτικές προτείνει ο Γ. Καρατζαφέρης. Οραματίζεται ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς".



Η εφημερίδα γράφει ότι "συστράτευση ΝΔ και ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού "Real Fm" γνωστοποίησε χθες ότι ετοιμάζει επιστολή σε όλα τα μεγάλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου από κοινού να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας εν όψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Νοεμβρίου".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλλαγές στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και κατάργηση της βάσης του 10. Σημαντικές ανατροπές φέρνει από φέτος στην εκπαίδευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κατάργηση του βαθμολογικού ορίου αποτελεί ένα "φιλολαϊκό" μέτρο, που στοχεύει αφενός στη στήριξη των αδύνατων υποψηφίων ώστε να μη καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφετέρου στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών όπου λειτουργούν περιφερειακές σχολές χαμηλής ζήτησης".



Η ΑΥΓΗ: "Κόβουν το σχολείο στα μέτρα της κρίσης. Δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών, μειώνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα των εξετάσεων".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε ακόμη βαθύτερη κρίση θα περιπέσει το δημόσιο σχολείο με τα μέτρα που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και εγκρίθηκαν απ' αυτό. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών θα γίνονται με εξετάσεις ανά διετία, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται ο αριθμός των διορισθέντων".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "3 χρόνια σκληρής λιτότητας απαιτεί το ΔΝΤ γα να μας δώσει την βοήθεια".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλοι τον ξορκίζουν αλλά φαίνεται πως το... πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις η προσφυγή στον περίφημο Μηχανισμό Στήριξης έχει σχεδόν καταστεί αναπόφευκτη. Φρόντισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα αφήνοντας ανοιχτό, περισσότερο από ποτέ, το ενδεχόμενο προσφυγής στον περίφημο Μηχανισμό".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αστε τον ήσυχο" με εντολή υπουργού! Ρουκέτα κατά Παυλόπουλου από την κυβέρνηση".



Η εφημερίδα γράφει ότι "επί δύο χρόνια είχε διακοπεί η παρακολούθηση του Ν. Μαζιώτη, βεβαιώνουν οι διωκτικές αρχές και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Αποδίδουν μάλιστα την ευθύνη στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλο".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κατάσταση πολιορκίας. Το... πιστόλι του Μηχανισμού Στήριξης δεν "φόβισε" τις αγορές".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η διατήρηση του ακριβού δανεισμού με τα "αλμυρά" επιτόκια των εντόκων γραμματίων και η αύξηση των spreads στις 362 μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Οίκο Moody's, αλλά και την πιθανή υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Οίκο FTSE δημιουργού συνθήκες ασφυκτικής πολιορκίας της ελληνικής οικονομίας καθιστώντας μονόδρομο την προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ".



ΕΘΝΟΣ: "Ελπίδες για άλλους 15.000 υποψήφιους. Καταργείται από εφέτος η βάση "10" στις εισαγωγικές ΑΕΙ - ΤΕΙ".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ελπίδες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί για 15.000 μαθητές η κατάργηση της βάσης του "10". Κάθε χρόνο στις Πανελλαδικές 30.000 υποψήφιοι βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Οι μισοί από αυτούς θα έχουν εφέτος την ευκαιρία να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Διαμαντοπούλου κάνει "μνημόσυνο" με ξένα κόλλυβα. Η Υπουργός του "Διά Βίου Μάθησης και Παιδείας" μοίρασε αναδρομικά εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ σε 55 κολλητούς Υπαλλήλους του Υπουργείου της".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα καλά τα παλικάρια ξέρουν και άλλα μονοπάτια. Και οι "σύντροφοι" του ΠΑΣΟΚ κατά την πολυετή παραμονή τους στην εξουσία έγιναν μανούλες στα τεχνάσματα και τους έξυπνους τρόπους για να εξυπηρετούν τους δικούς τους ανθρώπους και να εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή υποστήριξη".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αναψαν τα αίματα στη Βουλή από βαριές καταγγελίες. Με Εξεταστική για την Οικονομία απάντησε ο Παπουτσής στον Μ. Κεφαλογιάννη".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ηφαίστειο" ο Πάγκαλος μετά το "κατηγορώ" του Αγγελου Τζέκη του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αποκαλυπτικοί διάλογοι. Πάγκαλος: "Το μόνο κόμμα που έχει αδιαφανείς πόρους, των οποίων τη διερεύνηση δεν αποδέχεται μέσα στη Βουλή είναι το ΚΚΕ".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγρότες: Φόροι και "ψαλίδι" στις επιδοτήσεις. Πώς διαμορφώνονται τα τεκμαρτά ποσά καθαρού εισοδήματος που θα δηλωθούν στην εφορία".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "αυξάνεται ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά 200 χιλιάδες περίπου, αλλά από την επόμενη χρονιά, αφού η διαδικασία που καθιερώνει πρόχειρα και βιαστικά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τώρα".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπές με αναταράξεις. Παιδεία: Καταργείται η βάση του 10, αλλαγές σε προσλήψεις - αξιολογήσεις".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης για την κατάργηση της βάσης του 10, το υπουργείο Παιδείας επιφέρει την πρώτη μεγάλη ανατροπή στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. "Εμφύλιος" μεταξύ περιφερειακών ΤΕΙ, που παίρνουν ανάσα ζωής και των κεντρικών, που θα επιβαρυνθούν με χιλιάδες μετεγγραφές".



ΕΣΤΙΑ: "Το μεγάλο λάθος της δεκαετίας. Η απόκλισις του πληθωρισμού από την Ευρωζώνη".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλη αυτή η φούσκα των τιμών και του κόστους των υπηρεσιών στην χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία, πρέπει να ξεφουσκώση. Μόνον έτσι θα μπορέσει σταδιακά η χώρα μας να παράγη και να πουλάει ανταγωνιστικά προϊόντα".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία από την ασυνέπεια του κράτους, αλλά και στην καθυστέρηση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κατά τη συνάντησή τους με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος".



Ο ΛΟΓΟΣ: "Παρελθόν η βάση του 10...για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δοκιμή για τους εκπαιδευτικούς πριν διοριστούν στο Δημόσιο".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "από τη φετινή χρονιά καταργείται η βάση του "10" για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως δήλωσε η 'Αννα Διαμαντοπούλου. "



ΤΑ ΝΕΑ: "Κάμερες παντού! Η Αρχή δίνει πράσινο φως. Με ποιες προϋποθέσεις η άδεια".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την εγγύηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και προϋπόθεση τον σεβασμό στο Σύνταγμα, η ανεξάρτητη Αρχή δίνει άδεια λειτουργίας των καμερών παντού, εφόσον προκύπτουν ενδείξεις σοβαρού κινδύνου κατά προσώπων και περιουσιακών στοιχείων".



Η ΝΙΚΗ: "Είναι γνωστός...ο ένοχος και είναι γνωστή...η αιτία. "Ρουκέτες" Πάγκαλου κατά Βγενόπουλου με πολλές ερμηνείες". 



Η εφημερίδα γράφει ότι "αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του Θόδωρου Πάγκαλου κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" το βράδυ της Δευτέρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον επιχειρηματία και επικεφαλής της MIG, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "κλέφτες δεν είναι μόνον αυτοί που βάζουν στο πρόσωπο τη μάσκα, αλλά και εκείνοι που κάνουν συμβάσεις και ζημιώνουν το Δημόσιο".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ακόμη πιο ταξικό σχολείο σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, που στηρίζουν ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. και συγκαλύπτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές. Προσθέτει στο σύστημα διορισμού του ΑΣΕΠ το "πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης" που σπάει κάθε σχέση πτυχίου - επαγγέλματος και εισάγει την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων".



City Press: "Τέλος από φέτος η βάση του "10". Αλλαγές στην Παιδεία".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μεταβολές στον τρόπο εισαγωγής δασκάλων και καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση. Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης. Διορισμοί μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Οι νεοδιοριζόμενοι θα αξιολογούνται μετά από διετή δοκιμαστική θητεία. Απαγορεύονται μεταθέσεις και αποσπάσεις χωρίς αναπλήρωση των κενών θέσεων".



Metro: "Έπεσε ο ..φράχτης του "10".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "στον ...πάγο έβαλε η κυβέρνηση τη βάση του "10" για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μετά τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας 'Αννας Διαμαντοπούλου που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, απελευθερώνεται σχεδόν ξανά η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "20 ανατροπές στην εκπαίδευση. Μεγάλες αλλαγές σε σχολεία - πανεπιστήμια". 



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ο ανδριάντας στο υπουργικό. Οι διάλογοι των τεσσάρων υπουργών για το μνημείο του Κ. Καραμανλή".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Επιμένουν...οι αγορές στον ακριβό δανεισμό". 



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το πρόβλημα του ακριβού δανεισμού της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται. Χθες το Δημόσιο άντλησε, μέσω δημοπρασίας έντοκων γραμματίων διάρκειας εξάμηνης και ετήσιας, ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν προσφορές 8,527 δισ. "



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δίνουν "πράσινο φως" για ΙΧ με πετρέλαιο. Προς άρση της απαγόρευσης που ισχύει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ με πετρέλαιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απαγόρευση για περιβαλλοντικούς λόγους πλέον δεν ισχύει, καθώς η ποιότητα του πετρελαίου κίνησης που παράγουν τα διυλιστήρια της χώρας είναι εφάμιλλη με εκείνη των άλλων χωρών της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης έχει ζητήσει η ΕΕ".



ΚΕΡΔΟΣ: "Θετικό το τεστ των εντόκων. Με υπερπροσφορά χρημάτων και με επιτόκιο συμβατό με τη συγκυρία".



Η εφημερίδα γράφει ότι "δικαιολογημένη αισιοδοξία δημιουργεί το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που ήταν και ένα κρίσιμο τεστ για την αντίδραση των αγορών μετά τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής."



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έκρηξη" επιτοκίων στην έκδοση έντοκων γραμματίων".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "πανάκριβο παραμένει το κόστος του δημόσιου δανεισμού, καθώς τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων αυξήθηκαν σε 4,55% για τα ετήσια, ενώ διευρύνθηκε προς τις 370 μονάδες βάσης και το spread των δεκαετών ομολόγων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: