Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Δευτέρας 19/02/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν είναι: Η έλευση αντιπροσωπείας της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ στη χώρα μας εντός της εβδομάδας προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξη ενεργοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης, οι αλλαγές και ανατροπές, που ζητούν Κομισιόν και ΔΝΤ στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, καθώς και η ηφαιστειακή σκόνη από την Ισλανδία και τα προβλήματα, που δημιουργεί στις αερομεταφορές.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεύτερη πανευρωπαϊκά στην παρανομία η Ελλάδα! Στο 20% του ΑΕΠ η "μαύρη εργασία".



Η εφημερίδα γράφει ότι "δεύτερη στο ευρωπαϊκό βάθρο της "μαύρης εργασίας" μετά την πρωταθλήτρια Βουλγαρία, βρίσκεται η χώρα μας. Το αργυρό μετάλλιο, πάντως, το κατέκτησε με το... σπαθί της, αφού σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η λαθραία εργασία στην Ελλάδα αποτιμάται στο 20% του ΑΕΠ".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ορατότης μηδέν σε αεροδρόμια και οικονομία. Η ηφαιστειακή τέφρα έρχεται, το ΔΝΤ καθυστερεί".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ισλανδικό ηφαίστειο γονατίζει αερομεταφορές και τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκατομμύρια ταξιδιώτες αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια. Έρχονται μειώσεις έως 25% σε μισθούς και συντάξεις, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και απελευθερώνονται οι απολύσεις".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κινδυνεύει να καταρρεύσει με πάταγο το πολιτικό σκηνικό. Οργισμένος ο κόσμος χρεώνει, στην συντριπτική του πλειοψηφία, σε όλους τους πολιτικούς την χρεοκοπία της χώρας και την παράδοσή της στο ΔΝΤ".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ως και βίαιη κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού προεξοφλείται ότι θα προκαλέσει η υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς δημοσιονομικού ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι συνταγές του οποίου -όπου και αν εφαρμόστηκαν- σήμαναν την μετατροπή ακόμα και χωρών με πλουτοπαραγωγική βάση και ισχυρή βιομηχανική - παραγωγική δυναμική σε οικονομικά προτεκτοράτα, κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα δοκιμαστεί όσο ποτέ καθ' όλην την διάρκεια της Μεταπολίτευσης".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Κόλαση του Δάντη. Πέτρινα χρόνια για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αναβάλλεται για την Τετάρτη η έλευση του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λόγω του ηφαιστειακού νέφους. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα επιβάλουν μια σειρά από μέτρα που θα συρρικνώσουν το κοινωνικό κράτος, θα απελευθερώσουν τις απολύσεις, θα επιφέρουν μείωση αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα "εξαφανίσουν" τις συντάξεις και, εντέλει, θα νεκρώσουν την αγορά, την κοινωνία, αλλά και τη Δημοκρατία".



ΕΘΝΟΣ: "Ντόμινο μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις. Τι θα σημάνει το (πιθανό) ψαλίδι στον ιδιωτικό τομέα".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι περικοπές σε μισθούς και δώρα στον ιδιωτικό τομέα που συστήνουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ, οδηγούν σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αναπόφευκτα σε μείωση των συντάξεων. Αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι Λοβέρδος - Κουτρουμάνης, που, πάντως, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πιέσεις για σκληρότερες αλλαγές στο Ασφαλιστικό".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συλλεκτικό: ΔοΝηΤής το Απαγορευμένο. Καυτό Οικονομικό Βίντεο. Πρωταγωνιστούν: Ελλάδα η κυρία που αμάρτησε για τα χρέη της. Ντομινίκ Στρος Καν ο "επιβήτορας".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαμηνύει πως η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν ισοδυναμεί με προσφυγή, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την επαναφορά του ομαλού ανεφοδιασμού πιστώσεων".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κίνδυνοι για την υγεία από την ηφαιστειακή σκόνη. "Έρχεται" και στην Ελλάδα και "εγκαθίσταται" για μερικές ημέρες".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χτυπάει στα πνευμόνια, τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, άσθμα, διαβητικούς, ενώ δεν χαρίζεται στους 65χρονους, στις εγκύους και στα μικρά παιδιά. Μαζί με την ηφαιστειακή σκόνη θα αιωρούνται και μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του πυριτίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια θανάσιμη νόσο που χτυπάει τους πνεύμονες και την καρδιά, ενώ προκαλεί και καρκίνο".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι δύο πρώτες εντολές του ΔΝΤ. Ανώτατη σύνταξη τα 1.500 ευρώ. Εξίσωση ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "βίαιη ανατροπή του οικονομικού προγραμματισμού για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και για τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα συνιστούν τα μέτρα-σοκ που ζητούν από τη χώρα μας οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επικείμενη ένταξη της Ελλάδος στο μηχανισμό υποστήριξης του εξωτερικού δανεισμού".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Από κόσκινο η μισθοδοσία στο Δημόσιο για επιδόματα και αποδοχές που δίνονται παράτυπα".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παρανόμων εισπραχθέντα επιδόματα και πρόσθετες παροχές δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των υπουργείων μπαίνουν στο στόχαστρο. Στο μικροσκόπιο: αμοιβές ιδιωτικού τομέα, αποδοχές συνταξιούχων κ.α.".



ΕΣΤΙΑ: "Τεράστιες ευθύνες των πολιτικών. Πώς φθάσαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "η "Εστία" δημοσίευσε προχθές αποσπάσματα από παλαιότερη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση αυτή, του έτους 2003, περιεγράφετο πλήρως η πραγματικότης, επεσημαίνοντο οι σχετικοί κίνδυνο και εγίνοντο σαφείς συστάσεις για το τι έπρεπε να πράξουν οι Έλληνες πολιτικοί ώστε να αποφευχθούν αυτά που βιώνουμε σήμερα. Πλην όμως, τίποτε από αυτά δεν έκαναν".



ΤΑ ΝΕΑ: "Σύνταξη στα 67!. Επιστολή- τελεσίγραφο της ΕΕ".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιστολή- φωτιά για ακόμα δυσμενέστερες ανατροπές στο Ασφαλιστικό έστειλε η ΕΕ στο υπουργείο Εργασίας. Ο νέος υπολογισμός στοχεύει σε περικοπές συντάξεων έως 30% που θα δίνονται πλέον στα 67 και όχι στα 65".



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Εμφύλιες συρράξεις για τους νέους δήμους. Σκληρά παζάρια μέχρι τέλους στη Θεσσαλονίκη".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το ΔΝΤ αξιώνει νέα μέτρα. Ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "για την Τετάρτη αναβλήθηκε η έναρξη της διαβούλευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κλιμάκιο από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, καθώς τα μέλη των αντιπροσωπιών δεν κατάφεραν να φθάσουν στην Αθήνα, λόγω του black out στις αερομεταφορές. Εάν τα προβλήματα συνεχιστούν οι επαφές θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι ελεγκτές φέρνουν νέο σαρωτικό πακέτο μέτρων".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "με στόχο τη διαμόρφωση ενός πολυετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών, προκειμένου να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στη χώρα μας από το μηχανισμό στήριξης, έρχεται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: