Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Δευτέρας 26/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Ο επικείμενος δανεισμός προς τη χώρα μας από ΕΕ-ΔΝΤ και οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το Ασφαλιστικό και οι αλλαγές που προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας και οι ανατροπές στο κόμμα για τις οποίες προϊδέασε τους οπαδούς, καθώς και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου με προτάσεις για σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχο την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. 
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανεύθυνος νεοφιλελεύθερος... σοσιαλιστής ο Γ. Παπανδρέου". Σκληρή αντιπολίτευση από τον Αντ. Σαμαρά".



Η εφημερίδα γράφει ότι "σε νέα σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση, αλλά και σε ρήξη με το παρελθόν, πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που χρησιμοποίησε αιχμηρή γλώσσα μιλώντας στη συνδιάσκεψη του κόμματος στην Καλαμάτα. Δήλωσε πως είναι έτοιμος για ρήξεις και ανατροπές που θα ξαφνιάσουν και θα απαλλάξουν το κόμμα από τα "βαρίδια".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "YES" σε όλα. Χωρίς "κόκκινες γραμμές" εκ μέρος της Ελλάδας η αποδοχή των όρων του ΔΝΤ".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο με πρόσχημα τις συγχωνεύσεις οργανισμών. Νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Κατάργηση κλαδικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ελεύθερες απολύσεις, "ελαστική" απασχόληση, μείωση του "κόστους εργασίας". Μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Μείωση των δαπανών ακόμη και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Παζαρεύουν" μόνο τον 14ο μισθό για να μην μείνουν χωρίς εισφορές τα Ταμεία. Ριζικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό: Έρχονται τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Συνταγή σοκ και δέος για την ελληνική Οικονομία η οποία ουσιαστικά έχει χρεωκοπήσει. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος προτείνει σχέδιο δρακόντειων μέτρων και σαρωτικών μεταρρυθμίσεων ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "μοντέλο "σοκ και δέος" για την ανάνηψη της Οικονομίας προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος και δεν διστάζει να προεξοφλήσει ως αποτυχημένο το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης με το αιτιολογικό ότι δεν θίγει στο βαθμό που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση "ζωής και θανάτου" τα μεταπολιτευτικά ταμπού του παρασιτισμού και της γιγάντωσης του κρατισμού".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Καιάδες για τους εργαζομένους. Ετοιμάζονται νέα μέτρα ακραίας λιτότητας".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο τριμερής μηχανισμός στήριξης δεν υφίσταται, καθώς οι Γερμανοί εμμένουν στην άρνηση άμεσης ενεργοποίησής του. Πάντως, στις 15 Μαΐου αναμένεται η κοινή έκθεση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για τα νέα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα προταθούν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα".



ΕΘΝΟΣ: "Πρώτο σοκ σε συντάξεις και μισθούς. Σκληρά μέτρα εδώ και τώρα αξιώνουν ΔΝΤ και Γερμανία".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επισπεύδονται οι αλλαγές στις συντάξεις, ενώ λαμβάνονται και πρόσθετα μέτρα, υπό την πίεση ΔΝΤ και ΕΕ. Ασφυκτικές πιέσεις για ανατροπές σε μισθούς - εργασιακά ασκούν στο υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μόλις... αλευρωθήκαμε πλακώνει ο Ερντογάν. Έρχεται ο Σουλτάνος της 'Αγκυρας μ' ένα λεφούσι υπουργούς και συμβούλους για να... τακτοποιήσει τα του αγωγού, Αιγαίο και Μουσουλμάνους της Θράκης".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν είναι τυχαίο ότι τις ίδιες ώρες που ο Γιώργος Παπανδρέου έδινε τη διακυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ, ανακοινωνόταν και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, συνοδευόμενη από το... μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Θα συμμετάσχουν με τους Έλληνες ομολόγους τους στην 1η Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Πρώτο πιάτο στο τραπέζι - συγγνώμη, πρώτο θέμα - η συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μέτρα - ηλεκτροσόκ για έξοδο από την κρίση. Πρότεινε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε "σκληρό και αυστηρό τριετές πρόγραμμα" θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση, καθώς μόνο έτσι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου η χώρα μας να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο -περί το 5%- από άλλα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανατροπές που θα τρίβετε τα μάτια σας. Ο Σαμαράς βάζει την "κόκκινη γραμμή" ανάμεσα στην παλιά και τη νέα ΝΔ".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη φράση "ανατροπές που θα ξαφνιάσουν" προϊδέασε ο Αντώνης Σαμαράς τους πολίτες για τις ρήξεις και τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν το 8ο Συνέδριο του Ιουνίου. Χωρίς καμία διάθεση για τήρηση "λεπτών ισορροπιών" αλλά αποφασισμένος να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για "ρήξη με το χθες", ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε ότι σύντομα θα κάνει "ταμείο" κι ότι θα απαλλάξει το κόμμα από τα βάρη και τα "βαρίδια" του παρελθόντος".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "17 προσταγές από τους κηδεμόνες. Στο στόχαστρο ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα-Προς γενική απεργία η ΓΣΕΕ".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ελεύθερες απολύσεις. Ανατροπή κλαδικών συμβάσεων, με κατάργηση διαιτησίας. Βασική σύνταξη 360 ευρώ στο 65ο έτος . Συνταξιοδότηση στο 67ο έτος με 15ετία. Εισφορά ΛΑΦΚΑ 5-8% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Μείωση συντάξεων σε ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ΔΕΗ, ΟΤΕ. Μείωση αποζημιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Μόνιμη εφαρμογή κανόνα προσλήψεων 1 προς 5 στο Δημόσιο. Ενσωμάτωση 14ου μισθού ιδιωτικού τομέα. Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Κατάργηση σύνταξης κορασίδων. Αλλαγές στο σύστημα υγείας. Αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Επιθετικότερη πολιτική ανταγωνισμού αγορών. Αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες".



ΕΣΤΙΑ: "Πρώτος στόχος ο αποπληθωρισμός. Με την έλλειψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "έχουμε ήδη γράψει το μεγαλύτερο λάθος της τελευταίας δεκαετίας μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ ήταν η διαρκής απόκλισις του πληθωρισμού από τον αντίστοιχοι των άλλων μελών της Ευρωζώνης. Μετά την κατάργηση της δραχμής και την καθιέρωση του ευρώ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μία "φούσκα" τιμών σε όλους σχεδόν τους τομείς, κυρίως δε στην παροχή υπηρεσιών".



ΤΑ ΝΕΑ: "Στο τραπέζι ακόμη και ο 13ος μισθός! Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτει τις πιέσεις στα "ΝΕΑ".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η "τρόικα" απαιτεί: κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απελευθέρωση των απολύσεων. Περικοπή των αποζημιώσεων από απόλυση. Μειώσεις συντάξεων. 'Αμεση εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού".



City Press: "Σύγκρουση για το ΔΝΤ".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα λειτουργήσει - η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει σε καμία περίπτωση από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ- και η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της. Τις τρεις αυτές διαβεβαιώσεις έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις επαφές του με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες αλλά και με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του οργανισμού στην Ουάσινγκτον".



Metro: "Θολό τοπίο για τον μηχανισμό".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση τριετούς προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα ανοίξει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου, αλλά δεν ξεκινούν από μηδενική βάση, αφού ήδη εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου".



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Τα "45άρια" του Ψωμιάδη. Πού και πώς ανατίθενται τα έργα της νομαρχίας".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε 15 ημέρες το πρώτο δάνεια. Μήνυμα στις αγορές από ΔΝΤ-ΕΕ-G20". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και θα καλυφθούν όλες οι δανειακές ανάγκες που έχει η Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρώπη και το ΔΝΤ "να δράσουν γρήγορα" για την επίλυση της κρίσης, παρέχοντας πειστική στήριξη στην Ελλάδα. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δίνει "σινιάλο" στις αγορές για αποκλιμάκωση των πιέσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός από την Ουάσινγκτον".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δάνειο "γέφυρα" μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "χρηματοδότηση-"γέφυρα" από ΕΕ και ΔΝΤ μπορεί να αναπληρώσει την κανονική χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης της οικονομίας αν κάποιο μέλος της ευρωομάδας καθυστερήσει προκειμένου η Ελλάδα να έχει - σε κάθε περίπτωση- έγκαιρα διαθέσιμα τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσει το χρέος της στις 19 Μαΐου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: