Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στα 65 η σύνταξη γυναικών που προσελήφθησαν μετά το ΄97

Όλες οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν στην υπηρεσία τους από το 1997 και μετά, θα συνταξιοδοτηθούν εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, καθώς «κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό. Τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, κατέληξαν στο ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το 2013 και μετά, ώστε να αποφευχθεί το κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που θα επιβάρυνε περαιτέρω και άμεσα, τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, επιβλήθηκε ταχύτερος βηματισμός στις αλλαγές.

Έτσι, με την επιφύλαξη ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο, ώστε καμία ασφαλισμένη μετά το 1997 να μην συνταξιοδοτηθεί χωρίς τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οι αλλαγές θα αφορούν και τις ασφαλισμένες από το 1982 έως το 1992, ενώ κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι μόνον οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, με τρία ανήλικα παιδιά. Τόσο αυτοί, όσο και οι γυναίκες μητέρες τουλάχιστον τριών ανηλίκων, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με 20 χρόνια ασφάλισης, νωρίτερα από τα 65.

Από την εφαρμογή της απόφασης αναμένεται να θιγούν περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και ειδικότερα:

1. Όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.

2. Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.

3. Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.

Να σημειωθεί, πως βάσει των υπολογισμών των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχουν και περίπου 100.000 εργαζόμενες, τις οποίες δεν θα «ακουμπήσουν» οι αλλαγές. Στην ουσία, πρόκειται για τις ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέσα στην προβλεπόμενη περίοδο χάριτος, έως το 2012 δηλαδή, αλλά και τις λεγόμενες νέες ασφαλισμένες, αυτές δηλαδή που άρχισαν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά, και για τις οποίες ισχύει ήδη, ως ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το 65ο.
Της Ρούλας Σαλούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: