Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Κατέθεσε ο πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, Απόστολος Λιούρδης

Στην Α’ Πταισματοδίκη Πατρών κλήθηκε και κατέθεσε ο πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, Απόστολος Λιούρδης αναφορικά με όσα αναφέρει στην επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στις 23 Νοεμβρίου 2009. Στην επιστολή του ο κ. Λιούρδης αναφέρθηκε στις αιτίες που συνέβαλαν στην επί σειρά ετών λειτουργία κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, στο οποίο συμμετείχαν λιμενικοί και ιδιώτες, αλλά και στις δικές του προσπάθειες για αναχαίτιση του κυκλώματος που όμως έπεφταν στο κενό.

Αν και από τότε πέρασαν 4,5 μήνες, η πταισματοδίκης ζήτησε νέο υπόμνημα από τον κ. Λιούρδη μεταφέροντάς του μάλιστα την απορία του εισαγγελέα Πατρών Τζαμαλή: Τι ακριβώς καταγγέλλετε στην επιστολή σας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία, η οποία περιέργως αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην κατανόηση των όσων αναφέρει ο πρώην αξιωματικός του Λ.Σ. στον αρμόδιο υπουργό, μέχρι σήμερα έλαβε γνώση και της επιστολής του υποναύαρχου Ελευθερίου Φερούση, ο οποίος και συνέταξε την ΕΔΕ για τη σύσταση κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών από την Πάτρα, αλλά και της σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα κληθεί για κατάθεση ο υποναύαρχος Φερούσης σε σχέση με τη δική του επιστολή που εστάλη τον Οκτώβρη στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ενώ για το ίδιο θέμα ήδη κλήθηκαν και κατέθεσαν και άλλοι εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι του λιμενικού.

Το περίεργο είναι ότι η αδυναμία αντίληψης των καταγγελλόμενων του κ. Λιούρδη, προέρχεται από έναν εισαγγελέα ο οποίος βίωσε τα προβλήματα της Πάτρας. Προβλήματα που γεννήθηκαν με την συσσώρευση περίπου 5.000 λαθρομεταναστών, οι οποίοι 24 ώρες το 24ωρο προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό από το λιμάνι της πόλης. Και σύμφωνα μάλιστα με όσα ο κ. Λιούρδης ανέφερε και στο παρελθόν στο Atticapress.gr, τα κυκλώματα δεν λειτούργησαν μόνον μέσα στο 2008, αλλά λειτουργούσαν από το 2004 όταν λιμενάρχης Πάτρας ήταν ο αξιωματικός Σπανάκος –ο οποίος να σημειώσουμε περιμένει σήμερα την τοποθέτησή του στο γραφείο του γ.γ. Γιώργου Βλάχου- μέχρι και τη σύλληψη του κυκλώματος των Λιμενικών, οι οποίοι φέρονται να χρηματίζονταν για να διευκολύνουν την παράνομη φυγή των λαθρομεταναστών, είτε με την έκδοση πλαστών διαβατηρίων, είτε με τη φόρτωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες φορτηγών οχημάτων.

Όπως μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε, ως Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, έστειλε εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά και δεκάδες βίντεο με τα προβλήματα που συσσωρεύονταν στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι ένα «αόρατο» χέρι, με όνομα και επώνυμο, έκοβε πάντα τις μεταθέσεις των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα πρωταγωνιστών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιούρδης προτίθεται να καταθέσει το υπόμνημα, αναφέροντας διεξοδικά τις ευθύνες αρκετών εν ενεργεία αλλά και αποστρατευθέντων αξιωματικών του Λ.Σ. (ακόμα και μελών της νυν και πρώην ηγεσίας του Σώματος) ενώ θα αναφέρει και τα ονόματα όλων εκείνων –εν ενεργεία και αποστρατευθέντων- που θα επιβεβαιώσουν τη δική του μαρτυρία.

Απογοήτευση πάντως προκαλεί το γεγονός, ότι οι εισαγγελικές Αρχές δεν ερευνούν το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και ευθύνη. Για παράδειγμα η Α΄ Πταισματοδίκης Πατρών, ζήτησε από τον κ. Λιούρδη αντίγραφο του πορίσματος της ΕΔΕ που πραγματοποίησε ο υποναύαρχος ε.α. Ελευθέριος Φερούσης, δείχνοντας ότι αγνοεί πως το εν λόγω πόρισμα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια του απόστρατου αξιωματικού, ενώ βρίσκεται ήδη στο γραφείο της Ανακρίτριας Πατρών Λυμπεροπούλου, η οποία χειρίζεται το θέμα.

Η επιστολή Λιούρδη

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο κ. Λιούρδης μεταξύ άλλων ανέφερε στον κ. Χρυσοχοίδη: Απευθύνομαι σε εσάς με την ελπίδα ότι επιτέλους θα ενδιαφερθεί κάποιος για την αλήθεια και τις ευθύνες σε μία υπόθεση όπως αυτή της σύλληψης επίορκων λιμενικών στην Πάτρα το 2008. Μια υπόθεση που η τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, την ανεπάρκεια της και φυσικά προκειμένου να μη θιγεί επικοινωνιακά το προφίλ της, αναζήτησε και δημιούργησε μια Ιφιγένεια στο πρόσωπο μου τερματίζοντας παράνομα και άδικα μια στρατιωτική καριέρα κτισμένη με ιδρώτα και αίμα, ενός αξιωματικού από τους λίγους που πάσχισαν να πολεμήσουν τη διαφθορά από όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκαν.

Μια στρατιωτική ηγεσία λοιπόν όπως αυτή των Αντιναυάρχων Θ. Ρετζεπέρη και Αθ. Μπούσιου που ενώ ενημερωνόταν διαρκώς για το πρόβλημα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι της Πάτρας, από τον υπογράφοντα με δεκάδες αναφορές, με προφορικές ενημερώσεις, με συσκέψεις που προκάλεσε ο υπογράφων, με cdς, dvds και e-mails που έστελνα, με καθημερινές τηλεφωνικές επαφές, με αποστολή χιλιάδων δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, με εισηγήσεις για συγκεκριμένες μεταθέσεις λιμενικών και προτάσεις για λήψη απαραιτήτων μέτρων προκειμένου το πρόβλημα που υπήρχε τουλάχιστον να περιοριστεί, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΕ και μας άφηνε απελπιστικά μόνους….

Ήταν η ίδια αυτή ηγεσία που επί των ημερών της «τυχαίως κοβόντουσαν» οι μεταθέσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων.
πηγή Attica Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: