Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΟ Λ.Σ & ΦΗΜΕΣ

Συνοδοιπόροι, Πειρατές, λιμενικοί & άλλοι ....
Εσχάτως διακρίνουμε μεγάλη ανησυχία & καχυποψία από το γεγονός ότι ο ΥΠΡΟΠΟ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις αποστρατείες του προσωπικού Λ.Σ, που έχουν υποβληθεί καιρό τώρα. Αδύνατο το θεωρείτε, να έχει ξανασκεφτεί το ζήτημα ο υπουργός, μιας &
"το ΕΛΛΕΙΜΜΑ είναι εδώ, διογκωμένο, ασυμπίεστο & ΔυΝαΤό?
Και επειδή πιθανόν πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι είτε το μετάνιωσαν ή παρασύρθηκαν ή πλανήθηκαν, να θέλει & εκείνος να επανορθώσει?
Φυσικά, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος, η υποβολή αίτησης αποστρατείας πρέπει να είναι προϊόν ώριμης και κατασταλαγμένης σκέψης διότι στην περίπτωση των στρατιωτικών δεν ισχύει το «συγνώμη λάθος», «μετάνιωσα», «άλλαξα γνώμη» και τα τοιαύτα, όπως συμβαίνει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Στην ΕΛΑΣ βέβαια, με προτροπή του, είχαν δώσει "περίοδο χάριτος" να το ξανασκεφτούν & να επαναξιολογήσουν ψύχραιμα την απόφαση τους αυτή, υποβάλλοντας, εάν επιθυμούσαν, αίτηση ανάκλησης των σχετικών αιτήσεων τους. Μήπως συμβαίνει κάτι ανάλογο & στο Λ.Σ, έστω & καθυστερημένα, ή κάτι άλλο συμβαίνει, που δίνει αφορμές για καχύποπτες σκέψεις περί επικείμενου εγκλωβισμού των Αξκών κ.ά τινά, μιας και οι «τοποτηρητές» μας ζήτησαν άμεσο φρένο στις πρόωρες συντάξεις?
Πιστεύουμε ότι ο διαμελισμός του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & η διαρχία που υπήρξε, χωρίς απόλυτα να έχει διευθετηθεί, επέδρασε αρνητικά στο προσωπικό του Λ.Σ. Πολλοί διέκριναν αποψίλωση και συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του Σώματος αλλά και την περιθωριοποίηση του, τα οποία, σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό, προβλημάτισε μεγάλο αριθμό αξιωματικών που αποφάσισαν την αποχώρησή τους. Αφορμή δόθηκε & από τις παλινωδίες ιθυνόντων, σχετικών & άσχετων, αναφορικά με τις αρμοδιότητές, το κύρος, την αυτονομία & το μέλλον του Σώματος. Παράλληλα, φήμες που αφορούν ζητήματα σχετικά με τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού και τον χρόνο υπολογισμού της σύνταξης, επέτειναν το κλίμα ανησυχίας.

Η Κυβέρνηση με νεώτερη απόφαση της αποφάσισε την «τακτοποίηση» & αποκατάσταση των εκκρεμών ζητημάτων που ταλάνισαν το Λ.Σ. & το π. ΥΕΝΑΝΠ, τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς αντιλήφθηκε το μέγεθος των προβλημάτων. Έτσι οδηγήθηκε σε ορθολογικές & βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Έχουμε την πεποίθηση ότι τώρα που η δημοτικότητα, το πολιτικό βαρόμετρο & λαΐκή αποδοχή του υπουργού, βρίσκονται στα ύψη, δεν θα επιθυμούσε να δώσει αφορμές για σκιές ή φθορά του πολιτικού του προφίλ, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς & ενώ ο τόπος οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια κρίσεων &ενώ κύμβαλα πολέμου ηχούν.
Ως εκ τούτου, σεβόμενοι φυσικά το βαρύ πρόγραμμα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του & κατανοώντας την πιθανή αδυναμία για εξεύρεση χρόνου προς υπογραφή, πιστεύουμε ότι οφείλει να εξασφαλίσει:
Είτε την άμεση τακτοποίηση του ζητήματος, υπογράφοντας τις αποστρατείες & διαλύοντας τις όποιες φήμες,
Είτε, αφού καλέσει όλους τους υπόαποστρατεία, που ενδεχομένως έχουν εκφράσει την επιθυμία να ανακαλέσουν & να μην αποστρατευτούν, καθώς ανάμεσα τους υπάρχουν κάποιοι που τους «έγινε… ζαβολιά με το φαξ, από ανθρώπους που τους εμπιστεύεται» & να εξετάσει λύση του προβλήματος ενώπιος ενωπίω. Επειδή φυσικά ορισμένες διαδικασίες έχουν ήδη προωθηθεί, πιστεύουμε ότι λύσεις μπορούν να εξευρεθούν.
Ανατρέχοντας στο άρθρ 66 «Διατάξεις αφορώσαι τους Μονίμους εν Εφεδρεία Αξιωματικούς».
Ανάκλησις εις την ενέργειαν
"4. Ο Υπουργός (Εθνικής Αμύνης) δύναται τη αιτήσει των "ή αυτεπαγγέλτως" να ανακαλεί εις την ενέργειαν μονίμους εν εφεδρεία αξιωματικούς, ως μονίμους εξ εφεδρείας, τη προτάσει του Αρχηγού του οικείου Κλάδου μετά γνώμην του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, ……………………………………………..
Συνεπώς ο Υπουργός διατηρεί το δικαίωμα να τους ανακαλέσει στην ενέργεια όποτε απαιτηθεί. Γιατί λοιπόν δεν κάνει χρήση αυτής της διάταξης για να ανακόψει το κύμα των παραιτήσεων αλλά και να επαναφέρει στην τάξη αυτούς που έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει ο νόμος;

Από πλευράς μας θεωρούμε άδικο, ανέντιμο & θα συνιστά αίρεση, εκείνοι που ζήτησαν να αποστρατευτούν με το ισχύον καθεστώς, να ενταχθούν, λόγω της διαμορφωθείσας καταστάσεως, σε δυσμενέστερο επόμενο, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν διακόψει, όψιμα, έναν λαμπρό επαγγελματικό βίο, αποχωρώντας εσπευσμένα, για τους λόγους που ο καθένας τους είχε αποφασίσει.
Έχουμε φυσικά υπόψη μας, ότι η μαζική αποστρατεία τόσων στελεχών, θα οδηγήσει σε αιμορραγία τα ταμεία αλλά & το Λ.Σ από ικανά στελέχη. Όμως αποφάσεις όπως εκείνες στην Βουλή, εν μέσω κρίσης, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση (ΦΕΚ223 Α), για πρόγραμμα επιδότησης 1.500.000 € προς όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές και ευρωβουλευτές, προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής… μας προβληματίζει ιδιαίτερα & μας απογοητεύει.

«Δεν υπάρχει διαφάνεια στο κράτος. Όμως το κράτος αποτελούμε όλοι εμείς και πρέπει να συμβάλλουμε. Και οι πολίτες θα μπορούσαν συμβάλλουν, αν έβλεπαν τους κρατούντες να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα», επεσήμανε ο Κ. Στεφανόπουλος.
«Η ιθύνουσα τάξη οφείλει, εάν θέλει να επιζήσει, να παραδειγματίζει με τις πράξεις της, αντί να προκαλεί με την συμπεριφορά της», είπε Κ. Καραμανλής.
"Ο Ελληνικός λαός εξεγείρεται & επαναστατεί όχι τόσο όταν υποφέρει, όσο όταν έχει το αίσθημα ότι εμπαίζεται & αδικείται" ισχυριζόμαστε εμείς.

Επειδή λοιπόν γνωρίζουμε ότι ο κ.ΥΠΠ, ενημερώνεται ανελλιπώς από τα ναυτιλιακά blogs & αρκετών τις «ελεύθερες θέσεις, ιδέες & απόψεις» τις εξετάζει μετά προσοχής, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται καλοπροαίρετα, απευθυνόμαστε σε εκείνον, πεπεισμένοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις του έγκαιρα με νηφαλιότητα, θάρρος & τόλμη καθώς δεν του λείπει το πολιτικό ανάστημα.
--
Με ναυτικούς κανονιοβολισμούς
Koursaros Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα πολυ να μάθω απο τον συγραφέα αυτου του κειμένου με ποιο σκοπό το έγραψε κ ποιος του το υπαγόρευσε.Διακρίνω οτι δεν πρόκειται για ενημέρωση αλλά για προσπάθεια ενοχοποίησης οσων έκαναν το "λάθος" να υποβάλλουν αιτήσεις αποστρατείας μετά τη νόμιμη συμπλήρωση της υπηρεσιας τους.ΡΩΤΑΩ κ θελω την άποψή του 1.Είναι ή όχι απαράδεκτο απο μέρους του Υπουργού να μήν υπογράφει τις αιτήσεις? 2.Αν γιά τους λογους που ξέρει ο ιδιος δεν επιθυμεί να τις υπογράψει γιατί δεν το δηλώνει? 3.Αν τελικά θέλει να τους εγκλωβίσει γιατί δεν εκδιδει σχετικη απόφαση αλλά τους κρατάει ομήρους σε κατάσταση αναμονής και ανασφάλειας???ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΖΩΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΗΝΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ!!Η ΑΓΑΝΑΧΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ...

Unknown είπε...

προσωπικά συμφωνώ με τον ΚΟΥΡΣΑΡΟ εκτός από το σημείο όπου αναφέρει ότι"Έτσι (ο υπουργός) οδηγήθηκε σε ορθολογικές & βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπισή τους." Αν θυμάστε είχα επισημάνει πριν ακόμα δηλώσει την υπογραφή των αποστρατιών ότι υπήρχαν φόβοι για εγκλωβισμό όσων επιθυμούσαν την αποστρατεία τους (http://www.atticapress.gr/newsroom/marine/4342-fears-that-the-chrisochoidis-will-qtrapq-the-officers-of-the-os.html ).

Σήμερα πιστεύω ότι το "κάδρο" έχει ξεκαθαρίσει δημιουργώντας όμως περισσότερα προβλήματα:Ουκ αν λάβετε παρά του μη έχοντος. Και φυσικά δεν υπάρχουν λεφτά για τους λιμενικούς ενώ όπως ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ εντόπισε, υπάρχουν εκατομμύρια για τους βουλευτές. Το σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι, θέλουν να ξέρουν εάν είναι ή όχι απόστρατοι για να λάβουν τα μέτρα τους. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Υπουργός έκανε ένα πολύ σοβαρό "λάθος" που θα δει το φως της ημέρας σε λίγους ...μήνες και αυτό τον απασχολεί πολύ περισσότερο από ότιδήποτε άλλο. Και σαν να μην φθάνει αυτό, η ηγεσία του Λ.Σ. έχασε δυστυχώς την αξιοπιστία της ό,τι και αν αυτό σημαίνει για ένα Σώμα Ασφαλείας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφέστατοι οι σχολιαστές που μας λένε με ΔΙΚΑ τους λόγια οτι ΔΕΝ θα υπογραψει τελικά ο Χρυσοχοίδης τις αποστρατείες των λιμενικών γιατι δεν υπάρχουν λεφτά..Εδωσε σε αυτούς το "κάδρο"των προθέσεών του ο υπουργός αλλά ο ιδιος τηρεί σιγήν ιχθύος.κοινώς κάνει την πάπια..Τα παπαγαλάκια άραγε ποιά είναι???Μη στενοχωριέστε παιδιά που εκανε λάθος ο υπουργός..ολα θα πάνε καλα!!

Koursaros είπε...

nextok, Φυσικά & δεν εννοούσαμε τον υπουργό αλλά την Κυβέρνηση, που οδηγήθηκε εν σπουδή στην "προσωρινή, νέα άστοχη λύση» του ΥΠΠ (Υπουργείο Προστασίας της Ποντοπόρου ναυτιλίας). Φυσικά, υπό την πίεση των «εργοδοτών – αφεντάδων» του Λ.Σ & των ηγεσιών του, μέχρι να ανασυσταθεί σταδιακά το ΥΕΝ, του οποίου έχει «φωτογραφηθεί» & ο υπουργός του, αρκεί να μην ακολουθείται από τον ανεκδιήγητο Γ.Γ. Κοντός ψαλμός….
Επίσης, μακράν ημών η πρόθεση ενοχοποίησης των υπό αποστρατεία ένστολων ή «συγκάλυψης» του υπουργικού ατοπήματος. Δεν μπορεί ξαφνικά να αλλάξαμε γραμμή πλεύσης. Προφανώς η παρέμβαση, διαβάστηκε αποσπασματικά, υπό το κράτος έντονης ανησυχίας, οργής & αγανάκτησης, όπως επανειλημμένως εκφράσατε. Ουδέποτε δε, δηλώσαμε «συγγραφείς», απλώς, συντάκτες καλόπιστης κριτικής, ενστάσεων & διαφωνίας, όπου επιβαλλόταν. Αποτελεί επιλογή να κάνει κάποιος αυτό που θέλει ο ίδιος και όχι εκείνο που ζητούν οι άλλοι να επιβάλλουν. Πιστεύω ότι μόνο αν είσαι ανυπότακτος, έχεις πιθανότητες να δημιουργήσεις. Ανατρέχοντας στις μέχρι σήμερα «ενυπόγραφες» παρεμβάσεις μου θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές & το γεγονός ότι υποβολείς δεν διατίθενται. Ιδιαίτερα τώρα, με τα μέτρα που θα μας ράψουν, ακολουθεί ευλαβικά τον ομολογό του του ΥΕΘΑ.

Koursaros είπε...

Προς τους αδημονούντες αλλά καχύποπτους, ως προς τους σκοπούς της παρέμβασης μας. Είχαμε πει: "Επειδή λοιπόν γνωρίζουμε ότι ο κ.ΥΠΠ, ενημερώνεται ανελλιπώς από τα ναυτιλιακά blogs & αρκετών τις «ελεύθερες θέσεις, ιδέες & απόψεις» τις εξετάζει μετά προσοχής, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται καλοπροαίρετα, απευθυνόμαστε σε εκείνον........."
Καλή πρωτομαγιά
Με ναυτικούς κανονιοβολισμούς

Unknown είπε...

Σ' εμένα προσωπικά δεν έδωσε το "κάδρο των προθέσεών του" ο υπουργός. Κρίνω όπως και όλοι μας από τα γεγονότα κ. Ανώνυμε. Και επίσης, μακριά από εμένα ο χαρακτηρισμός "παπαγαλάκι" γιατί όπως θα γνωρίζετε, υπογράφω μεν με ψευδώνυμο "nextok" (σε ελεύθερη μετάφραση ΠΑΜΕ ΓΙ ΑΛΛΑ) αλλά είναι γνωστή η ταυτότητά μου αφού υπογράφω με όνομα και επώνυμο το blog μου.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και το σοβαρότερό της πρόβλημα δεν είναι αν θα υπογράψει μερικές δεκάδες αποστρατείες στο Λ.Σ. αλλά πως θα πληρώσει τις συντάξεις μερικών εκατομμυρίων Ελλήνων και ταυτόχρονα να αποπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες. Κυριακή κοντή γιορτή. Λίγες ώρες απομένουν για να μάθουμε όχι ποίοι, αλλά για πόσο θα στριμωχθούμε όλοι μας, εξ' αιτίας της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων που ΈΜΕΙΣ επιλέξαμε.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, και ...περαστικά μας!