Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ποιός φταίει για το μπάχαλο στο πρώην ΥΕΝ???

Ας μην την κάνουμε αυτήν την ερώτηση, γιατί πονάει όποιον ασχολείται με τη Ναυτιλία. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε κατάματα την αλήθεια.
Ναι φίλοι μου, όποιος και όποια ασχολείται επαγγελματικά με την ενότητα «πλοιοκτήτης, πλοίο, ναυτικός, φορτίο, λιμάνι», εδώ και κάπου 9 μήνες ζει μια κατρακύλα.
Οι κύριοι της Ν.Δ., μετά από 5,5 χρόνια διοίκησης του τέως ΥΕΝ (ή Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π.,
όπως ήταν ο τελευταίος προ της καρατόμησης τίτλος του πολύπαθου Υπουργείου),το εγκατέλειψαν ένα βήμα πριν το γκρεμό.
Μετά τις εκλογές όμως της 4ης Οκτωβρίου 2009, και παρά τα όσα δεσμευόταν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ότι θα πράξει για την αναβάθμιση της Ναυτιλίας ο σημερινός Πρωθυπουργός όταν συναντήθηκε με τους έλληνες πλοιοκτήτες, αποδεικνύεται ότι η νέα κυβέρνηση του έδωσε μια σπρωξιά και το στέλνει ολοένα και βαθύτερα στην άβυσσο.
Τελικά, όπως πρόσφατα μου είπε φίλος, που χρόνια περπατάει την Ακτή Μιαούλη με το κεφάλι ψηλά, το λάθος όλων μας ήταν ότι εκείνη την ημέρα που, μετά τις εκλογές, αντί για έναν Υπουργό ήρθαν δύο, για να παραλάβουν το ΥΕΝΑΝΠ, μετά την τυπική ομιλία, αντί να μείνουμε αποσβολωμένοι και αμήχανοι, έπρεπε, όπως ήμασταν εκεί στην είσοδο μαζεμένοι όλοι οι προσκεκλημένοι, οι πλοιοκτήτες, οι πράκτορες, οι ναυτικοί, οι λιμενικοί, οι πολιτικοί υπάλληλοι να τους στριμώξουμε και να τους πούμε στα ίσια:
«Με αυτά που μας είπατε και με αυτά, που πάτε να κάνετε η Ναυτιλία, δεν θα περπατήσει, θα την καταστρέψετε!
Μαζέψτε τα και φύγετε και πείτε του Πρωθυπουργού να τηρεί τις υποσχέσεις του!
Το Υπουργείο δεν διασπάται!
Καθήστε να κουβεντιάσουμε πως θα βελτιωθεί και όχι, πως θα ξεχαρβαλωθεί!».
Αυτό ,καλοί μου φίλοι, δυστυχώς δεν συνέβη.
Και δεν συνέβη ,γιατί τότε η κυβέρνηση είχε τον αέρα μιας μεγάλης εκλογικής νίκης και την αλλαζονεία της διαφοράς του του 10%.
Έκτοτε, το μεν 10% εξανεμίσθηκε, το δε τέως Υ.Ε.Ν. κατάντησε ένα λείψανο, που αφού ξαναμοίρασαν πρόσφατα τα ιμάτια του, με το Π.Δ. 50/2010 ,(ποια ιμάτια, τα κουρέλια του πρέπει να πω, αφού αυτή ήταν η τρίτη μοιρασιά!!!) σέρνεται και αργοπεθαίνει, καθώς συνθλίβεται ανάμεσα στην αδιαφορία της κας Κατσέλη (άμα ξανάρθουν οι Κινέζοι ίσως την ξαναδούμε στον 5ο όροφο), τις φιλόδοξες προσπάθειες του κου Χρυσοχοϊδη και τα διάφορα τερτίπια των κάθε ποιότητας «παρακοιμώμενων» της εξουσίας, που έχουν βρεί άπλετο χώρο και παίζουν μπάλα.
Γελοία πράγματα παρακολουθούμε.
Άκουσον, άκουσον ο μεν Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Αναταγωνιστικοτητας & Ναυτιλίας (της κας Κατσέλη) δεν ορίζει την Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής, ούτε τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, ούτε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, διότι, αυτές ανήκουν πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (του κου Χρυσοχοϊδη), αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν ορίζει τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών,διότι αυτή παρέμεινε στο άλλο Υπουργείο.
Και απορεί όποιος έχει κοινό νου, πως ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής θα εφαρμόσει Ναυτιλιακή πολιτική ,όταν οι Διευθύνσεις, που απέμειναν στη Γραμματεία του δεν σχετίζονται με την οργανική ενότητα «πλοίο, πλοιοκτήτης, ναυτικός», που συνθέτουν τη Ναυτιλία?
Με τα λιμάνια μόνο και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες???
Και τότε πάλι, με ποια λογική οι θαλάσσιες συγκοινωνίες ξεκόπηκαν από την γενικότερη Ναυτιλιακή Πολιτική που πήγε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη?
Δεν τις ήθελαν ή δεν αφορούν τον πολίτη, ενώ τον αφορούν π.χ., οι όποιες Αποφάσεις και οι Κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού?
Και απορεί όποιος έχει κοινό νου, γιατί η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Επιβάτη και η εφαρμογή της – αρμοδιότητα της Δ.Θ.Σ. και των Λιμενικών Αρχών – μάλλον «κολλάει» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κάνω λάθος?
Παταγώδης η αποτυχία της διάσπασης φίλοι μου.
Και πιο ηχηρή η άρνηση της κυβέρνησης να παραδεχθεί και να διορθώσει το λάθος της.
Τρεις δοκιμές έκανε και δεν συμμαζεύεται η εσφαλμένη πολιτική απόφαση.
Τι άλλη χρεία μαρτύρων έχουν?
Και από έργο, ένα τεράστιο τίποτα.
Λόγια παχιά αλλά ουσία μηδέν. Κατεβείτε λίγο στην Ακτή Μιαούλη και ακούστε τι λέει ο κόσμος της Ναυτιλίας.
(Κάποτε ακόμη κι οι βασιλιάδες ντύνονταν ζητιάνοι, για να μάθουν απο πρώτο χέρι τι έλεγε ο κόσμος για την πολιτική τους!
Μην περιμένετε να σας πουν την αλήθεια οι παρακοιμώμενοι της εξουσίας!).
Τολμήστε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης να αποδεχθείτε το λάθος σας και διορθώστε το ... χθές!!!
Υπουργείο Ναυτιλίας ένα και αδιαίρετο τώρα!!!
Βελτιώστε το και εκσυγχρονίστε το, αλλά θα είναι ένα!!!
Λίγο ακόμη. αν αργήσετε το ξεχαρβάλωμα θα έχει φθάσει στο ... ισόγειο!!!

Με εκτίμηση

Ελεύθερος Φαροφύλακας

Δεν υπάρχουν σχόλια: