O άνθρωπος που βγήκε από το μικρό γκρι αυτοκίνητο έξω από τις φυλακές της Κεντρικής Ελλάδας κινήθηκε ταχύτατα προς την πύλη της φυλακής. Πέταξε δύο λόγια στο φύλακα κι αμέσως η μικρή πόρτα άνοιξε. Μόλις πέρασε μέσα, η πόρτα έκλεισε και εκείνος συνοδευόμενος από τον φύλακα έφτασε στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών. Σε λίγα λεπτά στο γραφείο έφτανε ένας άνδρας που στην πλάτη του είχε αρκετά χρόνια για μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Διακριτικά, ο διευθυντής και ο δεσμοφύλακας που συνόδευαν τον κρατούμενο αποχώρησαν. Μέσα στο γραφείο παρέμειναν ο κρατούμενος και ο άγνωστος που δεν ήταν άλλος από γνωστό αστυνόμο της Ασφάλειας Αττικής της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο κρατούμενος είχε ζητήσει εδώ και πέντε ημέρες τη συνάντηση αυτή για να «καρφώσει» το μεγάλο φορτίο που θα έφτανε στην Ελλάδα με σκάφος από τη Βενεζουέλα.
Ήταν αρχές του περασμένου Απριλίου και η πληροφορία που έδωσε ενδιέφερε εξαιρετικά την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Άλλωστε, η πληροφορία που έδωσε ο κρατούμενος στους αστυνομικούς σίγουρα θα μετρούσε στο Εφετείο όταν γινόταν εκ νέου το δικαστήριο για να ζητήσει μείωση της ποινής του σύμφωνα με το νόμο. Βέβαια, την ίδια στιγμή ανάλογες πληροφορίες για τη μεταφορά των 80 κιλών κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα είχαν και οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών του Σώματος Ειδικών Ελέγχων, του πρώην ΣΔΟΕ. Έτσι, από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε η κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ειδικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής, καθώς και των υπαλλήλων του Σώματος Ειδικών Ελέγχων για τον εντοπισμό του σκάφους και κυρίως του δρομολογίου που θα ακολουθούσε.
Από τη στιγμή εκείνη μπήκε στο παιχνίδι, όπως τις περισσότερες φορές, και η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, η γνωστή DEA, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την παροχή πληροφοριών στις ελληνικές Αρχές και όλων εκείνων των στοιχείων που θα απαιτούνταν για τον εντοπισμό του σκάφους το οποίο θα μετέφερε από τη Λατινική Αμερική στη Μεσόγειο τα 80 κιλά της κόκας.
Καυτά ερωτήματα
Τα ερωτήματα που απασχολούν αυτή στιγμή τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας είναι τρία:
Ποιο ακριβώς θα ήταν το δρομολόγιο του πλοίου;
Σε ποιο λιμάνι ή απόμερη περιοχή θα έφτανε το σκάφος στην Ελλάδα;
Και, τέλος, ποιος ήταν ο εγκέφαλος που οργάνωνε όλη την επιχείρηση;
Στα δύο πρώτα ερωτήματα οι απαντήσεις θα έρθουν λίγο πριν την άφιξη του πλοίου. Όμως το «καρφί» της Ασφάλειας Αττικής που ενημέρωσε τον αστυνόμο της Δίωξης Ναρκωτικών αποκαλύπτοντας το όνομα εκείνου που οργάνωσε, χρηματοδότησε και αγόρασε το φορτίο των 80 κιλών κοκαΐνης είναι ένας παλιός γνώριμος των Αρχών Ασφαλείας και ήδη τρόφιμος κάποιας ελληνικής φυλακής. Ο άνθρωπος αυτός εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών. Μέσα από τη φυλακή συντόνιζε, οργάνωσε και καθοδήγησε όλη την αγορά και μεταφορά του φορτίου των 80 κιλών κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα. Οι ενέργειες των αστυνομικών ήταν πλέον γνωστές και κλασικές. Έμαθαν τον αριθμό του κινητού που είχε ο ισοβίτης, το μπλόκαραν και με τη γνωστή τεχνολογία που διαθέτουν παρακολουθούσαν και άκουγαν τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο η Ασφάλεια Αττικής είχε στη διάθεσή της από τον περασμένο Απρίλιο το σύνολο των πληροφοριών για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Για το λόγο αυτό αστυνομικοί και άνθρωποι του ΣΕΕ ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν την ημερομηνία που θα ξεκινούσε το σκάφος από τη Βενεζουέλα, ποια πορεία θα ακολουθούσε και πότε θα έφτανε στην Ελλάδα.
Οι δρόμοι της κοκαΐνης
Οι δρόμοι της κοκαΐνης από τις χώρες που την παράγουν στη Λατινική Αμερική είναι πολλοί. Κυρίως όμως προς την Ευρώπη τα σκάφη που μεταφέρουν την κοκαΐνη ακολουθούν τρία δρομολόγια. Ξεκινούν από τις χώρες που την παράγουν και αυτές είναι η Βενεζουέλα, η Κολομβία, η Βολιβία και η Χιλή.
Από τη Λατινική Αμερική τα σκάφη ανεβαίνουν προς τον Ατλαντικό και από εκεί, μέσω Γιβραλτάρ, μπαίνουν στη Μεσόγειο. Αν πρόκειται το φορτίο να οδηγηθεί στην Ευρώπη, τότε τα λιμάνια υποδοχής είναι τα ιταλικά. Αν το σκάφος επιδιώκει να μπερδέψει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακολουθούν με δορυφόρο τις κινήσεις του, αλλάζει δρομολόγιο και κατευθύνεται προς τη Νότια Αφρική. Από εκεί αλλάζει δρομολόγιο και κινείται προς τη Μεσόγειο, μπαίνοντας και πάλι από Γιβραλτάρ.
Το συγκεκριμένο σκάφος που συνελήφθη από την Αστυνομία, το Λιμενικό και το ΣΕΕ στα Σύβοτα της Λευκάδας ακολούθησε απευθείας γραμμή από τη χώρα παραγωγής, τη Βενεζουέλα, μέχρι το Γιβραλτάρ και από εκεί, αφού έκανε δύο ενδιάμεσους σταθμούς στη Μεσόγειο, έφτασε στη Λευκάδα.
Οι αστυνομικοί από τη συνεχή παρακολούθηση γνώριζαν το ακριβές σημείο που θα άραζε το μικρό ιστιοπλοϊκό στον κόλπο κοντά στο Νυδρί. Μέσα στο σκάφος που μετέφερε τα 80 κιλά κοκαΐνης βρισκόταν μόνο ο κυβερνήτης, πράγμα που φανερώνει ότι οι υπόλοιποι που αποτελούσαν το πλήρωμα είχαν αποβιβαστεί σε άλλο σημείο.
Ένα ακόμη από τα δρομολόγια είναι αυτό που οδηγεί από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατευθείαν σε λιμάνια των ΗΠΑ ή του Καναδά.
Η σύλληψη του εγκέφαλου
Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το σκάφος είχε εντοπιστεί μέσω δορυφόρου και έδινε στίγμα ότι βρισκόταν στη Μεσόγειο, οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Οι πληροφορίες που υπήρχαν ανέφεραν ότι το μικρό ιστιοπλοϊκό κινείται κανονικά στα διεθνή ύδατα χωρίς να δημιουργεί υπόνοιες ότι θα κινηθεί προς Ιταλία ή άλλη μεσογειακή χώρα. Μετά από αυτό, Αστυνομία και Λιμενικό κινητοποιήθηκαν και παρακολουθούσαν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς την πορεία του. Μόλις βεβαιώθηκαν ότι κάνει στροφή προς το Ιόνιο Πέλαγος, κατάλαβαν ότι θα έπιανε κάποιο από τα λιμάνια στα Επτάνησα ή θα άραζε σε κάποιο μικρό κόλπο της περιοχής για να ξεφορτώσει την κοκαΐνη.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές, από τις πληροφορίες που τους έδωσε ο κρατούμενος από τις φυλακές, γνώριζαν και παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο του εγκέφαλου της διακίνησης κοκαΐνης. Μάλιστα, είχαν μπλοκάρει ολόκληρη την περιοχή στα Σύβοτα της Λευκάδας για να τον συλλάβουν. Έτσι, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, μόλις ο αρχιμαφιόζος βρέθηκε στη Λευκάδα πάνοπλος, άρχισε η παρακολούθηση από κοντά.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες μαζί με γυναίκες αστυνομικούς, τον πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής. Ο συγκεκριμένος τούς είχε απασχολήσει στο παρελθόν αλλά οι καταδίκες του για διακίνηση ναρκωτικών ήταν μικρές. Tην εποχή αυτή βρισκόταν έξω μια που πριν από δύο χρόνια αποφυλακίστηκε και είχε πλέον «καθαρίσει». Ο 40χρονος κακοποιός πήγε στη Λευκάδα τρεις μέρες πριν φτάσει στα Σύβοτα το σκάφος. Είχε προχωρήσει σε πλήρη κατόπτευση του όρμου που θα άραζε το σκάφος και μαζί με δύο ακόμα συνεργάτες του ήταν έτοιμοι να παραλάβουν το φορτίο. Η κοκαΐνη, συνολικού βάρους 80 κιλών, είχε καθαρότητα 97% και η αξία της χωρίς τη νόθευση στο εμπόριο έφτανε τα 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πεντακάθαρη κοκαΐνη, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα πήγαινε κατευθείαν στην ελληνική αγορά.
Πριν ο εγκέφαλος της μεταφοράς και διακίνησης της κοκαΐνης στην Ελλάδα προφτάσει να κινηθεί και αφού το σκάφος είχε αράξει στο μικρό κολπίσκο στα Σύβοτα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο που ήταν έτοιμος με πιστόλι των 9 χιλιοστών να τους αντιμετωπίσει. Ο κακοποιός, μπροστά στις κάννες των αστυνομικών, παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση. Την ίδια στιγμή, πλωτά του Λιμενικού πλησίασαν στο μικρό σκάφος και αστυνομικοί όρμησαν πάνω σε αυτό. Ο μοναδικός άνθρωπος που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο σκάφος, που έφερε πολωνική σημαία, ήταν ο πλοίαρχος ο οποίος δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Οι έρευνες των αστυνομικών εντόπισαν το φορτίο με την κοκαΐνη στα αμπάρια του σκάφους μέσα σε βαλίτσες.
Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ξεκινούσαν έρευνες σε σπίτια των υπόλοιπων οχτώ μελών της σπείρας, ενώ ακολούθησαν και ισάριθμες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και μία γυναίκα. Από την Ασφάλεια Αττικής, σε συνεργασία με το ΣΕΕ, ανακοινώθηκε ότι η κοκαΐνη αποτελούσε μέρος ποσότητας που είχε παραγγελθεί στη Βενεζουέλα και τα 80 κιλά ήταν τμήμα μεγάλης ποσότητας που επρόκειτο να ακολουθήσει. Στη γειτονική Αλβανία τα παράνομα – νόμιμα εργαστήρια των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών παράγουν χημική κοκαΐνη, η οποία είναι φθηνότερη εκείνης που παράγεται στη Λατινική Αμερική. Όμως για τους χρήστες της κοκαΐνης στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η χημική δεν παρέχει την αίσθηση που προκαλεί η γνήσια, έστω κι αν είναι νοθευμένη.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου