Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες των υπουργείων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται από το Σάββατο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας καθώς και ακόμη δέκα Υπουργείων.

Στο νεοσύστατο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μεταφέρονται από το Υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Υποδομών η διεύθυνση μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Επιπλέον,  η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας μεταφέρεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Θαλάσσιας Ασφάλειας. Διαχωρίζεται και το Λιμενικό Σώμα. Υπάγεται μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του μεταβιβάζεται στο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Επίσης, σύμφωνα με το ΠΔ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρεται από τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των Νομικών Προσώπων και φορέων, που υπάγονται σε αυτές. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Τα θέματα της ενέργειας θα τα χειρίζεται, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και απ' ότι φαίνεται θα ανατεθούν συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.
Στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται οι διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η διεύθυνση ανάπτυξης αθλητισμού, η διεύθυνση «Άθληση για όλους», ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται η εποπτεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Ωστόσο ο ΟΠΑΠ παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο μεταφέρονται από τη διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ του Υπουργείου Εσωτερικών τα τμήματα διοικητικής εποπτείας ΜΜΕ και ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων.
Στο Υπουργείο Εργασίας μεταφέρονται από το Υπουργείο Εσωτερικών η χάραξη και ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Ακόμη, μεταφέρονται οι Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Καταναλωτή, αλλά η εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραμένει στο Υπουργείο Οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι στρατηγικές επενδύσεις ανήκουν στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και οι επενδύσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και οτιδήποτε απορρέει από αυτό τις αναλαμβάνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: