Σε αδιέξοδο η σύσκεψη στη Βουλή παρουσία της Ρ. Βάρτζελη και του Χ. Παμπούκη. Θα αποσταλούν επιστολές προς όλες τις παραγωγικές τάξεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους
Της Αγγελικής Καλλή
Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται να έχουν φθάσει πλέον οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας μετά και τη νέα διάσπαση του Λιμενικού Σώματος αυτή τη φορά ανάμεσα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων του Γιάννη Διαμαντίδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Χρήστου Παπουτσή.
Κόντρα
Η «κόντρα» των δύο για τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος ακολουθεί μία κλιμακούμενη πορεία από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες μετά την παραίτηση του αρχηγού του Σώματος Αθ. Μπούσιου και τη διαρροή σχεδίου νόμου για το Αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι κλήθηκαν σε σύσκεψη στη Βουλή στην οποία ήταν παρόντες η Ρεγγίνα Βάρτζελη, το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ενώ πιθανότατα παρευρέθησαν και στελέχη από την ιεραρχία του Λ.Σ.
Ωστόσο, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένας κοινός τόπος για τη λειτουργία του Λ.Σ., καθώς όλες οι πλευρές διατήρησαν τις απόψεις τους.
Λέγεται ότι γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές προς όλες τις παραγωγικές τάξεις, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και το υπό σύσταση Αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μεταξύ αυτών των τάξεων προφανώς θα είναι και οι εφοπλιστικές ενώσεις.
Ενιαίο Λ.Σ.
Το περίεργο είναι ότι τουλάχιστον οι φορείς της ναυτιλίας, τόσο η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όσο και το Ναυτικό Επιμελητήριο αλλά και το Committee του Λονδίνου με ανακοινώσεις τους έχουν κάνει σαφές ότι, κατά την άποψή τους, η ελληνική ναυτιλία συνδέεται άρρηκτα με ένα ενιαίο Λιμενικό Σώμα. Επομένως είναι άγνωστο τι ακριβώς θα επιδιώκεται με αυτές τις επιστολές από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είχε ακούσει προσωπικά τις αντιρρήσεις του εφοπλισμού για την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και τη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως θα αποκατασταθεί πλήρως ο διοικητικός φορέας της ναυτιλίας, όμως τελικά ο ανασχηματισμός άφησε τον εφοπλισμό πολύ δυσαρεστημένο από τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν ο κ. Χρήστος Παποπυτσής στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο της Ακτής Βασιλειάδη, αναφέρθηκε στην ίδρυση Αρχηγείου Ελληνικής Ακτοφυλακής, παρά το γεγονός ότι με το Π.Δ. με το οποίο συστάθηκε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, το Λιμενικό Σώμα και ο αρχηγός του περνούν στη δικαιοδοσία του τελευταίου.
Λίγο αργότερα ο κ. Διαμαντίδης σε ανεπίσημες συζητήσεις σημείωνε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργούν δύο αρχηγεία του Λ.Σ., ένα στο ΥΘΥΝΑΛ και ένα στο ΥΠτΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου