Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίσθηκε τα ξημερωματα το νομοσχέδιο. ,

Κατά πλειοψηφία και κατ ΄ άρθρο ψηφίστηκε τα ξημερώματα και εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων  μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή , του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα , και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και της ΛΑΟΣ κ .κ . Πάνου Καμμένου και Αστέριου Ροντούλη αντίστοιχα,αλλά και του εισηγητή της ΝΔ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη , το σχέδιο νόμου για την σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ακτοφυλακής , ενώ σε άλλη συνεδρίαση της ολομέλειας θα ψηφισθεί το ίδιο νομοσχέδιο και στο σύνολο του .

Ο κ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου επιχειρώντας να διαχωρίσει το θέμα της ασφάλειας που θεωρεί ότι πραγματεύεται το εν λόγω νομοσχέδιο καθορίζοντας εκ νέου τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος , από τα θέματα της Ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας η οποία όπως είπε συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης Παπανδρέου .

Την επιχειρηματολογία του κ. Παπουτσή απέρριψαν ΝΔ και ΛΑΟΣ με τους κ .κ . Καμμένο και Ροντούλη να υποστηρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο αποκόπτει το Λιμενικό Σώμα από την Ελληνική εμπορική ναυτιλία για την οποία αποτελούσε έναν ισχυρό βραχίονα πολιτικής σε εθνικό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Από την πλευρά του εισηγητής της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι είναι ακατανόητη η εμμονή της κυβέρνησης στο διαχωρισμό του Λιμενικού Σώματος από την Ελληνική ναυτιλία, δεδομένου πως επί σειρά ετών το Λιμενικό Σώμα με επιτυχία είχε υπηρετήσει και τις δύο αυτές αποστολές που του είχαν ανατεθεί.

Εξάλλου αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ της Α ΄ Πειραιά κ. Δημήτρη Καρύδη ο οποίος επιτέθηκε στο Λιμενικό Σώμα και στον εφοπλισμό αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τις σχέσεις τους , ενώ υπεραμύνθηκε της επιστημονικής κοινότητας , όπως την χαρακτήρισε, για τον ρόλο που διεκδικεί στην Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία .

Τόσο ο κ. Καρύδης , όσο και ο κ. Όθωνας άφησαν σαφή υπονοούμενα για την διοίκηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και τις θέσεις που έχει διατυπώσει επί του νομοσχεδίου , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εφοπλιστές θεωρούν κτήμα τους το Λιμενικό Σώμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελου Μανωλάκη ο οποίος μίλησε για ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Λιμενικών και εφοπλισμού , προσθέτοντας ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, εννοώντας προφανώς και την εφοπλιστική οικογένεια .

Ο κ. Παπουτσής απέφυγε επιμελώς να εμπλακεί σε αυτή την κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναφορικά με το θέμα των όποιων σχέσεων Λιμενικού Σώματος και Εφοπλιστών και άφησε τον κ. Καρύδη και τον υφυπουργό του κ. Όθωνα να απαντήσουν στις αιτιάσεις της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να διαχειρισθεί τα θέματα της ναυτιλίας η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον .

Τέλος παρεμβάσεις υπήρξαν και από άλλους βουλευτές της κυβέρνησης από τις οποίες προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως έχουν πλήρη άγνοια γύρω από τα θέματα της ναυτιλίας.
gskordilis@ theseanation . com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΠΟΕΠΛΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΉ Η επέκταση της ελεύθερης μετακίνησης των στελεχών Λ.Σ. και στον Προαστιακό….....
http://aktofylakh.blogspot.com/2011/02/blog-post_6345.html
ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ......