Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία Δαβάκη στη Βουλή για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κατά τη συζήτηση το λόγο έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην μεταφορά του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συστήνοντας έναν φορέα, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τη φυσιογνωμία, την εξειδίκευση, την παραγωγικότητα αλλά και την ιστορία του Λιμενικού Σώματος.

Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης χαρακτήρισε το επιχείρημα του Υπουργού κ. Παπουτσή, ότι η μεταφορά του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στηρίζεται στη διεθνή εμπειρία, ως αβάσιμο και προσχηματικό και τούτο γιατί η χώρα μας είναι και θα έπρεπε να είναι, για τους σχεδιασμούς των κυβερνητικών παραγόντων, το πρότυπο σε οποιονδήποτε σχετικό σχεδιασμό. Από πού «περιμένουμε» πρότυπα για τις θαλάσσιες και λιμενικές υποθέσεις κ. Υπουργέ, είπε ο κ. Δαβάκης, όταν η χώρα μας με τη ναυτική της παράδοση αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη.


Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Δαβάκης, αναρωτήθηκε πώς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος με την ιδιαίτερη εξειδίκευση και την υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική κατάρτιση των στελεχών του, θα ενταχθεί σε Υπουργείο με άσχετες προς τη ναυτιλία αρμοδιότητες και δράσεις.

Σε μια περίοδο, τόνισε ο κ. Δαβάκης, πρωτοφανούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης είναι καταστροφικό να πειραματιζόμαστε κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου και μάλιστα σε ένα Σώμα όπως το Λιμενικό, με την ιστορία και τη μακρά παράδοση προσφοράς στον τόπο. Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Δαβάκης, τις αντιξοότητες, την ελλειπή στελέχωση και τα λίγα μέσα που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα στην άσκηση του καθήκοντος. Παρόλα αυτά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση, με επαγγελματισμό και με ηρωισμό πολλές φορές. Αντί λοιπόν κ. Υπουργέ να ενισχύσετε με τα κατάλληλα μέσα την παρουσία του Λιμενικού Σώματος στη χώρα, το αποδυναμώνετε με πειραματισμούς και μετέωρα βήματα. Με την εμπειρία που έχουμε από τις λιμενικές αρχές της Λακωνίας, οι οποίες έχουν να επιτηρήσουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, από τον Καβομαλιά μέχρι το Ταίναρο, με αντίξοες συνθήκες και πολλών ειδών παραβατικές πράξεις παράλληλα με το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, διερωτώμεθα κ. Υπουργέ, κατέληξε ο κ. Δαβάκης , πως θα ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, με μια απλή υπηρεσιακή του μεταφορά, χωρίς την υποστήριξη που χρειάζεται.

Κλείνοντας ο κ. Δαβάκης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επαναφέρει το Λιμενικό Σώμα στο φυσικό του χώρο, που θα είναι το νέο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: