Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Μεθοδεύεται ταφόπλακα στο Λιμενικό Σώμα»

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Του Μιχάλη Λάμπρου
Αντιπροέδρου του ΣΕΕΝ

Ολόκληρος ο ναυτιλιακός κόσμος του Πειραιά παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με αγωνία τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την πρόταση ίδρυσης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και την υπαγωγή ολόκληρου του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι εξελίξεις όμως για την απομάκρυνση του Λιμενικού Σώματος από το Υπουργείο Ναυτιλίας ή όπως ονομάζεται σήμερα Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δρομολογήθηκαν δυστυχώς από την επόμενη μέρα της ιδρύσεως του νέου Υπουργείου και από τότε όλοι μας κρούσαμε τον κώδονα του κινδύνου για την σαλαμοποίηση του παλιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και για τον καινούριο πειραματισμό των Κυβερνητικών παραγόντων με τις ριζικές αλλαγές που προτείνουν για το Λιμενικό Σώμα.

Από τότε πέρασαν πάνω από τέσσερις μήνες χωρίς καμία δυναμική αντίδραση στο έγκλημα που προετοιμάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε βάρος της ομαλής λειτουργίας του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και της συνέχισης μιας επιτυχημένης καθόλα ιστορίας πάνω από πενήντα χρόνια μεταξύ του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος.

Πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κος. Θεόδωρος Βενιάμης τοποθετήθηκε κάθετα αρνητικός στην υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και είναι προς τιμήν του ότι πήρε μια σθεναρή στάση μπροστά στο νέο τερατούργημα που όχι μόνο θα βλάψει την ομαλή λειτουργία και την συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα αλλά εγκυμονεί κινδύνους αρνητικών επιδράσεων στην γενικότερη εικόνα της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας στο εξωτερικό αλλά και της ομαλής λειτουργίας των κρουαζιεροπλοίων και των ακτοπλοϊκών πλοίων στα Ελληνικά λιμάνια.

Διερωτόμεθα πού πήγαν οι τόσες υποσχέσεις του κου. Πρωθυπουργού ότι οι κυβερνητικές προτάσεις «δεν είναι δογματικές» και ότι η Κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να συζητά προτεινόμενα νομοσχέδια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις εισηγήσεις που απορρέουν από εμπειρίες ολόκληρων δεκαετιών.

Είναι πρόσφατη η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού κατά την συνάντησή του με το Προεδρείο της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες κατά την οποία τέθηκε το θέμα του Λιμενικού Σώματος και η απάντησή του ήταν συνυφασμένη με τις παραπάνω προγενέστερες απόψεις και διαβεβαιώσεις του.

Απορούμε γιατί η Ελληνική Ναυτιλία καλείται πάντοτε να βοηθήσει την πατρίδα μας σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και είναι πρόθυμη να το πράξει, όπως το έπραξε αμέσως μετά την μεταπολίτευση το 1974, και την ίδια στιγμή αγνοούνται παντελώς οι λογικές προτάσεις της που αφορούν ένα σωστό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνυφασμένο με το Λιμενικό Σώμα, σχήμα το οποίο μεγαλούργησε τα τελευταία πενήντα χρόνια και έφερε την Ελληνική Ναυτιλία στην πρώτη παγκόσμια θέση.

Πιστεύομε ότι ποτέ δεν είναι αργά και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Ναυτικό Επιμελητήριο, Committee του Λονδίνου, Εφοπλιστικές Ενώσεις, Π.Ν.Ο, Ο.Λ.Πειραιά κλπ., να ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης συμφωνώντας απόλυτα με τις απόψεις του κ. Βενιάμη μήπως τουλάχιστον την τελευταία στιγμή καταλάβουν οι ιθύνοντες το δεύτερο μεγάλο λάθος που προχωρούν να εφαρμόσουν σε βάρος της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Δυστυχώς είναι πάρα πολλές και σοβαρές οι αλλαγές που προτείνονται στην ίδρυση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος το οποίο λογικά θα απομακρυνθεί οριστικά σε μικρό χρονικό διάστημα από την εξάρτησή του από το Υπουργείο Ναυτιλίας που πολύ φοβούμεθα ότι θα υπάρξουν τεράστια κενά στην λειτουργία του νέου Λιμενικού Σώματος τα οποία θα έχουν καταστρεπτική επίδραση στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Κάτι που ψιθυρίζεται όλο και πιο συχνά στην Ακτή Μιαούλη είναι ότι με την νέα δομή του Λ.Σ. εκτός των άλλων θα καταργηθούν νευραλγικές διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας όπως η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών καθώς επίσης και τα Ελληνικά Προξενικά Λιμεναρχεία ανά τον κόσμο.

Εάν πράγματι προχωρήσουν οι φωστήρες που εισηγούνται αυτές τις αλλαγές στην εφαρμογή τους αυτό θα αποτελέσει την χαριστική βολή στο μεγάλο οικοδόμημα της Ελληνικής και Ελληνόκτητης Ναυτιλίας που κλυδωνίζεται από τον Οκτώβριο του έτους 2009 που καταργήθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ποιος άραγε από τους φωστήρες /συμβούλους των κ.κ. Υπουργών γνωρίζει πραγματικά τι προσφέρουν οι διάφορες Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας?
Ποιος γνωρίζει ότι η λειτουργία των κατά τόπους Προξενικών Λιμεναρχείων είναι ο καθρέφτης της χώρας μας στο εξωτερικό?
Ποιος γνωρίζει ότι οι Προξενικοί Λιμενάρχες που είναι ανά τον κόσμο 20-25, είναι οι άνθρωποι που επιλύουν κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται καθημερινά στα Ελληνικά και Ελληνόκτητα πλοία από τις αλλαγές ναυτολογίων μέχρι την σωστή και ασφαλή στελέχωση των πλοίων, την εκπροσώπηση στις τοπικές Αρχές, την διενέργεια προανάκρισης σε περίπτωση ατυχημάτων, κλπ?

Πολύ σωστά και εύστοχα σημείωσε στην ομιλία του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, αναφερόμενος στην κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την απομάκρυνση του Λιμενικού Σώματος σε άλλο Υπουργείο:
«Η ασάφεια και αυτή η σύγχυση που επικρατεί στα μετόπισθεν ενός μεγάλου ποντοπόρου στόλου ενδέχεται κάποια στιγμή να έχουν δυσμενείς γενικότερα συνέπειες» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του:
«Δυστυχώς το σοβαρό πρόβλημα του Διοικητικού φορέα της ναυτιλίας μας μετά από τρεις ατελέσφορους Κυβερνητικούς πειραματισμούς και παρά τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Ε.Ε.Ε και των άλλων παραγόντων της ναυτιλιακής κοινότητας πέρασε τον περασμένο Νοέμβριο σε πιο δυσμενή και αδιέξοδη φάση που οδηγεί σε βαθμιαία εξασθένιση του διοικητικού φορέα ως αποτέλεσμα καθαρά θεωρητικού ερασιτεχνισμού».
Όλοι οι ναυτιλιακοί φορείς του Πειραιά συμφωνούν απόλυτα με τις θαρραλέες θέσεις του προέδρου της Ε.Ε.Ε.

Παράλληλα όλοι μας φοβούμεθα ότι εάν απομακρυνθεί το Λιμενικό Σώμα από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ένας ικανός αριθμός στελεχών του Λιμενικού Σώματος που έχουν αποδείξει έμπρακτα την προσφορά τους στην υπόθεση της Ελληνικής Ναυτιλίας με τις ικανότητες και τις εμπειρίες που τα διακρίνουν θα αποχωρήσει από το Σώμα.
Μήπως πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι όσο είναι καιρός?

Ας τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και πρώτος ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός που τουλάχιστον πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του για εποικοδομητική συζήτηση και όχι για αδιαλλαξία σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις του στο Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών λέγοντας πεντακάθαρα ότι «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ».

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι μόνο η οικονομία μας το σοβαρότερο πρόβλημα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα και αυτήν την στιγμή το σοβαρό θέμα που δεσπόζει είναι η απομάκρυνση του Λιμενικού Σώματος από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Είμεθα βέβαιοι ότι και ο άξιος Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης θα συμφωνήσει μαζί μας και θα αντιδράσει ανάλογα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγουρα θα αποχωρησουν.......οι ικανοι κ μορφωμενοι.....αλλωστε θα ειναι βλακες αν δε το κανουν!!! Κ μιλαω για τους νεους οχι τους παλιους.....

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΖΑΜΠΑ. ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Ε.Α. ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΩΣ ΣΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΧΑΜΑΛΙΚΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΕΙΣΤΕ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΣ.....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ...... ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΣ .....ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΚΟΙΤΆΤΕ .....
ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΙΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ??? ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ , ΤΩΡΑ??
ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΈΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ...... ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ...