Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΑνδρέαςΤριανταφυλλόπουλος για Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τη Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας με το μοναδικό γεωστρατηγικό χαρακτήρα, με τις πολλές πόλεις-λιμάνια και την τεράστια ακτογραμμή, καθιστούν πολύ σημαντική τη συνεισφορά και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος. Στην Πάτρα, τη μεγάλη δυτική πύλη της χώρας, το Λιμενικό Σώμα καταβάλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του εμπορίου ναρκωτικών και πάνω από όλα έχει να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Παράλληλα, η ρύπανση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος από θαλάσσια ατυχήματα, από διαρροές πετρελαιοειδών, από την έκλυση αποβλήτων σε θαλάσσιους αποδέκτες κλπ. έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αυτών των φαινομένων, που καλείται να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές και νέες οργανωτικές δομές που να θωρακίζουν τη χώρα απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους.

Με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του, το Λιμενικό Σώμα αναβαθμίζεται προκειμένου να εξακολουθήσει να ασκεί τις αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητές του στον παράκτιο και θαλάσσιο εθνικό χώρο, ενώ, παράλληλα, να διευρύνει και να ισχυροποιήσει το ρόλο του στο διεθνές περιβάλλον. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργείται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με δικό του Αρχηγείο, δικό του προϋπολογισμό και θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Αποτελεί ένα σύγχρονο ένοπλο σώμα ασφαλείας, που εφοδιάζεται με όλα τα αναγκαία μέσα, εξοπλισμό και βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό στην εμπειρία, τις ικανότητες, την επιστημονική και τεχνική επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού του.

Με όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις ενσωματώνουμε σε ένα κεντρικό φορέα συναφών αρμοδιοτήτων το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη οργανική συνοχή στη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά και να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη, η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών που αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε σύγχρονου οργανωμένου κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: