Τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμη και για το κλείσιμο αστυνομικών υπηρεσιών λόγω περικοπών, έκρουσαν χθες οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στο 21ο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ένταση του αισθήματος ανασφάλειας στην κοινωνία.
Παράλληλα, έκαναν έκκληση για ανασυγκρότηση του σώματος με όρους κοινωνίας, όπως είπαν. «Να βγουν οι αστυνομικοί στο δρόμο, υπάρχει κίνδυνος τμήματα να κατεβάσουν ρολά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος. ...
Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη στις περιπολίες συμμετέχει μόνον 1.000 από τους 4.300 αστυνομικούς. Αυτό που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι η άμεση αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, προκειμένου να γίνουν περισσότερο λειτουργικές, αλλά και να βρίσκονται οι αστυνομικοί πιο κοντά στον πολίτη. «Θέλουμε αστυνομία στο δρόμο και όχι κτίρια. Το θέμα της ασφάλειας να αποτελέσει εθνικό ζήτημα.
Να μελετηθεί άμεσα ένα νέο σχέδιο για να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο κάλεσμα του πολίτη, ανάλογα με τις δυνάμεις που βρίσκονται σε κάθε περιοχή», επισήμανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν και κατάργηση αστυνομικών τμημάτων. Σήμερα λειτουργούν 35 κτίρια που στεγάζουν τμήματα, εκ των οποίων τα 17 είναι ενοικιαζόμενα, τα έντεκα ιδιοκτησία της ΕΛ.ΑΣ. και για τα επτά έχουν δοθεί παραχωρητήρια από άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες. Στο συνέδριο χθες τη σχετική μελέτη του για την αναδιάρθρωση ανέπτυξε ο δόκτωρ πολιτικών ασφάλειας του Παντείου Γιώργος Παπακωνσταντής.
Χωρίς θέρμανση
Οι συνδικαλιστές πάντως επιμένουν ότι ο κίνδυνος εγκυμονεί για την ίδια λειτουργία των υπηρεσιών, μετά τις αποφάσεις για να περικοπούν τα λειτουργικό κονδύλια. «Εάν ισχύσουν αυτές οι περικοπές θα δούμε αστυνομικές υπηρεσίες να κατεβάζουν ρολά», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Φωτόπουλος. Τα προβλήματα μάλιστα αναμένεται να γίνουν εντονότερα τον χειμώνα, καθώς εκτιμούν πως δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τη θέρμανση κτιρίων με αστυνομικές υπηρεσίες. Ήδη οι συνδικαλιστές έχουν αναφέρει πως λόγω των περικοπών κινδυνεύει το 80% των περιπολικών να μείνουν στα συνεργεία, αφού στα περισσότερα δεν γίνεται συντήρηση και πολλά χρειάζονται ανταλλακτικά, ενώ μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τα καύσιμα των περιπολικών.
Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράστηκε ακόμη και για την περικοπή στις μέρες εκπαίδευσης των αστυνομικών, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση για τη μείωση των ημερών μέχρι και των εκπαιδευτικών βολών σε ετήσια βάση.
«Δεν είμαστε πραιτοριανοί»
Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τον φόβο τους να χρησιμοποιηθεί η αστυνομία για την αντιμετώπιση κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα, λόγω των οικονομικών μέτρων. «Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με την πάσχουσα κοινωνία, δεν είναι δυνατό να μας μετατρέψουν από θεματοφύλακες της κοινωνικής γαλήνης σε πραιτοριανούς και ‘εγγυητές’ των οικονομικών συμφερόντων, των διεθνών αγορών και των golden boys», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των αστυνομικών κ. Φωτόπουλος. Επίσης αναφέρθηκε στην περίπτωση των μέτρων στην Κερατέα, τονίζοντας ότι καλείται η αστυνομία να λύσει ένα πρόβλημα, που μπορεί να επιλυθεί μόνον με πολιτικές παρεμβάσεις. Εκανε μάλιστα έκκληση σε όλους τους συναδέλφους του σε περίπτωση διαδηλώσεων να αποφεύγουν τις οξύτητες, ακόμη και τις απαντήσεις σε λοιδορίες και ύβρεις. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως πολλά κοινωνικά στρώματα υποφέρουν και πολλά ακόμη θα περάσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου