Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

«Χάνουν» ένα μισθό το μήνα!

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την απάντηση που έδωσε το υπουργείο στον Ι. Κοραντή, σχετικά με τη θεσμοθέτηση αποζημίωσης για τις επιπλέον ώρες εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως «για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ισχύει ειδικό κλαδικό μισθολόγιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και επιδόματα λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών τους, συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησής τους πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας».

Όπως επισημαίνει σε σχετικό έγγραφο ο ΣΥΣΜΕΔ, «κανένα από τα επιδόματα που χορηγούνται στους Έλληνες στρατιωτικούς δεν χαρακτηρίζεται, αλλά ούτε και αιτιολογείται, ως υπερωριακή αποζημίωση ή ως αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου» και συμπληρώνει πως τα μόνα ειδικά επιδόματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με την αποστολή των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι «το επίδομα ειδικών συνθηκών και το επίδομα ειδικής απασχόλησης, τα οποία αθροιστικά για μεν τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστές ανέρχονται στο ύψος των διακοσίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ και ογδόντα τεσσάρων λεπτών (284,84 €), για δε τους Υπαξιωματικούς και μόνιμους Στρατιώτες στο ύψος των διακόσια τριάντα τριών ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (233,65 €) το μήνα».

Για τα επιδόματα
Ο ΣΥΣΜΕΔ μάλιστα, προκειμένου να δείξει την αδικία που υφίστανται οι στρατιωτικοί, συμπληρώνει πως ανάλογα επιδόματα και δη υψηλότερα λαμβάνουν δεκάδες κατηγορίες εργαζομένων που επιπλέον λαμβάνουν και υπερωρίες! Για παράδειγμα, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και επίδομα διδακτικής προετοιμασίας τριακοσίων εβδομήντα τριών ευρώ και δεκατεσσάρων λεπτών (373,14 €), το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής από διακόσια είκοσι πέντε ευρώ (225,00 €) έως διακόσια εβδομήντα εννέα ευρώ και τριάντα ένα λεπτά (279,31 €) η ειδική παροχή υπαλλήλων αποκεντρωμένων διοικήσεων από διακόσια πενήντα εννέα ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτά (259,38 €) έως τριακόσια σαράντα επτά ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτά (347,38 €), η ειδική πρόσθετη αμοιβή επιθεωρητών περιβάλλοντος τετρακοσίων είκοσι ενός ευρώ (421,00 €), η ειδική παροχή υπαλλήλων υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από τετρακόσια δεκατρία ευρώ και εβδομήντα λεπτά (413,70 €) έως τετρακόσια πενήντα ευρώ και δεκατέσσερα λεπτά (450,14 €), κ.λπ.
Η παρουσίαση λοιπόν του μισθολογίου των Ελλήνων στρατιωτικών ως προνομιακού, το οποίο μέσω των επιδομάτων του υπερκαλύπτει τόσο το παραγόμενο έργο όσο και την υπερωριακή απασχόληση, υποκρύπτει δύο παραδοχές, λέει ο ΣΥΣΜΕΔ, που θεωρεί πως με την απάντησή του το υπουργείο ή αξιολογεί ότι το παραγόμενο έργο θεωρείται πολύ φθηνό και ως εκ τούτου ανάξιο αξιοπρεπούς ανταμοιβής ή εκτιμά πως οι καταβαλλόμενες αμοιβές είναι πολύ υψηλές, κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στη θέση που έχει εκφράσει το ίδιο το υπουργείο, δηλαδή πως τόσο το στρατιωτικό προσωπικό όσο και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου είναι κακοπληρωμένα.
Ιδιαιτερότητα αποστολής
Σύμφωνα με στοιχειά του ΣΥΣΜΕΔ (που επικαλείται σχετική νομοθεσία), το προσωπικό των Ε.Δ. εφαρμόζει πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία 37 1/2 ωρών, με το ωράριο εργασίας να καθορίζεται με διαταγές των Γενικών Επιτελείων και να ορίζεται για τους χειμερινούς μήνες από 7:30 έως 15:00 και για τους θερινούς από 7:00 έως 14:30. «Πέραν των ανωτέρω, στο στρατιωτικό προσωπικό», συνεχίζει ο Σύνδεσμος, «λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου και της αποστολής του, ανατίθεται εκ των ισχυόντων Στρατιωτικών Κανονισμών και Διαταγών η εκτέλεση εβδομαδιαίων, εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, πέραν του προβλεπομένου ωραρίου. Αυτές είναι δύο έως πέντε 24ωρες υπηρεσίες το μήνα (με μέσο όρο τις τρεις υπηρεσίες το μήνα, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον αργία, οπότε ο Έλληνας στρατιωτικός εργάζεται πλέον του κανονικού ωραρίου εργασίας 33 ώρες καθημερινής υπερωρίας και 28 ώρες αργίας. Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), ο αριθμός των 24ωρων υπηρεσιών αυξάνεται σε 5 έως 10 το μήνα). Για τις παραπάνω καθημερινές υπηρεσίες, τα στελέχη δεν αποζημιώνονται και ούτε λαμβάνουν χρόνο ανάπαυσης (ρεπό). Για τις υπηρεσίες που εκτελούνται σε μέρα αργίας (Σάββατο ή Κυριακή), τα στελέχη δικαιούνται μία μέρα ανάπαυση (ρεπό) και αποζημιώνονται μόνο για τις Κυριακές και επίσημες αργίες, στο Στρατό Ξηράς με δεκατρία ευρώ και είκοσι έξι λεπτά (13,26 €), στο Πολεμικό Ναυτικό με οκτώ ευρώ και ογδόντα ένα λεπτά (8,81 €), ενώ στην Πολεμική Αεροπορία δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση. Ακόμα, εκτελείται μία εβδομαδιαία υπηρεσία το μήνα (οι επιπλέον ώρες απασχόλησης, που επωμίζονται τα στελέχη, αθροίζονται σε 17 καθημερινές και 3 πέραν του πενθημέρου) και μία τουλάχιστον υπηρεσία εφόδου το μήνα, η οποία εκτελείται πάντα τη νύχτα και διαρκεί κατά μέσο όρο 4 ώρες. Σε αυτές τις ώρες, μάλιστα, πρέπει να προστεθούν και άνω των 50 ωρών για: Νυκτερινές και καθολικές εκπαιδεύσεις, 12ήμερα εκπαίδευσης σε καταυλισμό, Εκπαίδευση σε πλωτά μέσα, Πενθήμερα βολών, Ασκήσεις ετοιμότητας και συναγερμού, Τακτικές ασκήσεις μονάδος».
Μετατρέποντας, μάλιστα, ο ΣΥΣΜΕΔ τις υπερωριακές απασχολήσεις σε ημέρες, προκύπτει ότι τα στελέχη εργάζονται χωρίς να αμείβονται μία ολόκληρη εβδομάδα επιπλέον κάθε μήνα, ενώ αν γινόταν η καταβολή των υπερωριών, π.χ., σε μία μονάδα Βασικής και Επιχειρησιακής εκπαίδευσης, τότε, σύμφωνα με τον ΣΥΣΜΕΔ, ένας Λοχίας με βασικό μισθό 800 ευρώ θα έπρεπε να λαμβάνει άλλα 640,69 ευρώ και ένας Αντισυνταγματάρχης (25 χρόνια υπηρεσίας, 1.438 ευρώ βασικού μισθού) θα έπρεπε να λαμβάνει ως υπερωριακή απασχόληση 1.151,80 ευρώ κάθε μήνα!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απανωτές σφαλιάρες απο παντού .....
Πώς το λέει το εξώφυλλο της Νέας Πλέυσης ;
Ευθύνη της πολιτείας η επιτυχία των αλλαγών στο Λ.Σ. και όχι εκείνων που το πρότειναν ( μεταξύ αυτών και εσείς κύριοι Ακτοφύλακες) οι οποίοι τώρα σπεύδουν να νίψουν τας χείρας τους , να πάρουν τη προαγωγή bonus που πάνε να περάσουν ώς γνήσια τέκνα του συνδικάλισμού και της χρυσής δεκαετίας του 80 .
Και εσείς νεαροί συνάδελφοι που θέλατε Ακτοφυλακές και ειδικές δυνάμεις , ετοιμαστείτε να εισπράξετε αυτό που ζητήσατε... και να θυμάστε το Ακροδεξιό Φάντασμα στο μέλλον που σας τα έλεγε....
Εμπρός κύριοι "δημοκράτες" ακτοφύλακες με τις αριστεροδέξιες αναρχικές κεντρώες απόψεις ... διαψεύστε με , υποσχεθείτε ότι θα βελτιωθούν μισθοί , υποδομή συντάξεις ... μπορείτε ;

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΊΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΩΣ 30% ΣΥΝΟΛΙΚΑ ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΜΑΙΜΟΥ,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΓΙΝΑΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ -ΟΡΓΑΝΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΥΘΥΝΑΛ ,ΤΟΥ ΥΠΕΞ, ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ .
ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ......ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛ@#@#@ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ......ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΏ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ [ΦΙΛΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ,ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ -ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΜΟΥΛΟΙ ...Ε ΜΟΥΛΟΙ.. .......ΚΑΘΊΚΙΑ ,ΠΡΟΔΟΤΕΣ ,ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ .......
ΑΝ ΕΧΕΤΑΙ ΑΡ@#@#@Α ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΤΙ ΚΑΛΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ , ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ , ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ , ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ , Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ? ΑΝ ΝΟΜΊΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ , ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ , 10 ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ, ΚΑΙ 500 ΕΝΣΤΟΛΑ ΑΒΟΥΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΉ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΤΕ ΣΑΣ ΓΕΛΑΣΑΝ ..ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ....
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ......