Σάλος με τις αποσπασματικές και άνευ οδοιπορικών μετατάξεις
Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε» σχετικά με τις κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα και τις καταγγελίες συνδικαλιστών για «κομματικές» και «πολιτικές» αναβαθμίσεις και περιθωριοποιήσεις, αναταράξεις προκαλούν στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος οι αποσπάσεις προσωπικού αποσπασματικά και χωρίς την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν «αποσπασματικές μετατάξεις προσωπικού», ενώ υπογραμμίζουν πως «δεν έγιναν με ορθά κριτήρια οι επιλογές των προσώπων που θα μεταταγούν».
«Σε αρκετές περιπτώσεις όσοι επελέγησαν έχουν σοβαρότατα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα» (και ορθά), υπογραμμίζουν συνδικαλιστές στον «Ε», ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται πως υπάρχουν εργαζόμενοι στο Λιμενικό που το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και αναγκάζονται να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η μητέρα δεν μπορεί να εργαστεί εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τα οικογενειακά έσοδα είναι δραματικά συρρικνωμένα.
«Πώς γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους», αναρωτιούνται πολλοί συνδικαλιστές, ενώ αίσθηση προκαλεί η επίσημη θέση της ΠΟΕΛΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού) που κάνει λόγο «για επιλεκτική απόσπαση συναδέρφων». Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν την απόσπασή τους για να βρίσκονται πιο κοντά στις οικογένειές τους.
Ωστόσο, το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπό του. Ναι μεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους για μεταταγή, προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στις οικογένειές τους, αλλά δεν δόθηκαν οδοιπορικά τα οποία τα δικαιούνται από το νόμο!
O πρόεδρος της ΠΟΕΛΠΣ και αρκετοί συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως «δεν δίνονται τα οδοιπορικά, όπως ο νόμος ορίζει», ενώ σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού ζητά από την πολιτική ηγεσία «ν’ αποσύρει τη σχετική διαταγή και προτείνουν να «γίνει μία ολοκληρωμένη και οργανωμένη πρόταση της πολιτικής ηγεσίας για μετατάξεις προσωπικού του Λιμενικού Σώματος».
Την ίδια στιγμή καταγγέλλονται τεράστιες ελλείψεις σ’ επίπεδο προσωπικού, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΛΠΣ Γιώργο Δριβάκο να ζητά «τις άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί».
Μετωπική αξιωματικών και ηγεσίας
Στον απόηχο των κρίσεων κινείται η Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου για τις κρίσεις. Με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών στον κ. Παπουτσή και στον κ. Όθωνα, υπογραμμίζει πως «πρέπει ν’ αλλάξει ο Κώδικας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ώστε να προαχθεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ευνομία». Μάλιστα, η Ένωση προτρέπει τον υπουργό να λάβει υπόψη τις προτάσεις της, ενώ καταγγέλλουν πως «οι κρίσεις έγιναν με προκαθορισμένα, μετρήσιμα και γνωστά στοιχεία», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ε» που μιλούσε για «πολιτικές» και «κομματικές» αναβαθμίσεις αξιωματικών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματικοί καταγγέλλουν πως το ίδιο πλαίσιο λειτουργίας υπάρχει στο Λιμενικό Σώμα πολλά χρόνια και το οδηγεί στην απαξία.
Χαρακτηριστική εξάλλου είναι ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα στην εβδομάδα για το θέμα των αποσπάσεων η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Σώματος και η οποία αναφέρει τα κάτωθι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη πρακτική μετακινήσεων προσωπικού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω διαταγών – αποσπάσεων, με διάφορες αιτιολογίες. Επειδή όμως η εξαίρεση τείνει να γίνει κανόνας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τη συγκεκριμένη πρακτική και, λαμβάνοντας υπόψη ψιθύρους για κακή εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 20 (Π.Δ. 33/2009), ζητάμε την ανάκληση – ακύρωση όσων από αυτές δεν είναι σύμφωνες με το πνεύμα του νομοθέτη.
Επιπρόσθετα, διαπιστώνουμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, με σχετική διαταγή, επιχειρεί να συμπληρώσει τις κενές οργανικές θέσεις Λιμενικών Αρχών με την ίδια λογική των αποσπάσεων και μάλιστα χωρίς την καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους αποσπώμενους.
Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται εκμετάλλευση της επιθυμίας των στελεχών να υπηρετήσουν πλησιέστερα του τόπου επιλογής τους και, παράλληλα, ενδεχομένως να επιχειρείται «τακτοποίηση» άλλων. Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά και ενόψει σύγκλησης Τακτικού Συμβουλίου Μεταθέσεων έτους 2011, ότι η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, κεντρικά και περιφερειακά, πρέπει να πραγματοποιείται με τις αποφάσεις του ως άνω Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 33/2009, καθώς και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών για ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.
Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούμε ποιες από τις αποφάσεις του Τακτικού Συμβουλίου Μεταθέσεων έτους 2010 δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και για ποιο λόγο».
Ακόμα χρωστάνε 25.000.000 € από το 2009!
Στο τεράστιο ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανήλθαν τα ανεξόφλητα εντάλματα πληρωμών για την κάλυψη των εξόδων μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού το 2009, καθώς με την «κατάργηση» του Ελεγκτηρίου Δαπανών έχει μπλοκάρει όλο το σύστημα ροής μετρητών στις υπηρεσίες της Αστυνομίας.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο βουλευτή της ΛΑΟΣ Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί γιατί υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα οδοιπορικά. Το υπουργείο στην απάντησή του, αφού ανέφερε ότι γίνεται έλεγχος νομιμότητας και κανονικότητας των εκτός έδρας αποζημιώσεων, αποκάλυψε ότι η «η πληρωμή των οδοιπορικών προκαλεί διαρκές έλλειμμα στον προϋπολογισμό εξόδων της Αστυνομίας και διαχρονικά καταγράφεται ελλειμματική κίνηση του σχετικού ΚΑΕ 0711, καθώς οι αναληφθείσες υποχρεώσεις υπερβαίνουν κατά 50% περίπου τις εγγεγραμμένες πιστώσεις κατ’ έτος».
Συγκεκριμένα το 2009 οι πιστώσεις διαμορφώθηκαν στο ποσό των 43.000.000 ευρώ περίπου και διατέθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια. Όμως, οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν μέσα στο ίδιο έτος ξεπέρασαν κατά πολύ τις εγγεγραμμένες πιστώσεις αγγίζοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου το ποσό των 25.000.000 ευρώ περίπου. Τα δικαιολογητικά αυτά δεν ήταν δυνατόν να προωθήσουν στη Διεύθυνση Ελεγκτηρίου Δαπανών, λόγω της αλλαγής του τρόπου ελέγχου τους και έτσι το εν λόγω έλλειμμα μετακυλίστηκε χρονικά στο επόμενο έτος. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, οφείλεται και στο γεγονός ότι η διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του 2010, γίνεται σε ποσοστό μόλις 8% κάθε μήνα, αν και το υπουργείο υποστηρίζει ότι καταβάλλει προσπάθεια να εξοφλούνται τα υπομνήματα ανάλογα με τις πιστώσεις που διαθέτει κάθε φορά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου