Η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων για πρώτη φορά αφήνει σαφή υπονοούμενα για «πολιτική εντολή χρήσης ωμής βίας για διάλυση των Αγανακτισμένων», την ώρα που η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ζητά από τον Χ. Παπουτσή να μην τους θεωρήσει «αγανακτισμένους ταραξίες» και να μην τους «ψεκάσει» με τα «γνωστά χημικά της πλατείας Συντάγματος»
Στα «χαρακώματα» έχουν τεθεί εδώ και λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι μετά την «επίθεση» που θεωρούν ότι δέχθηκαν, στράφηκαν κατά της πολιτικής ηγεσίας ασκώντας δριμεία κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. Περισσότερο… δηκτική ήταν η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για την έλλειψη επικοινωνίας μαζί τους, ενώ σε έντονο ύφος τού ζητά να μην τους θεωρήσει «αγανακτισμένους ταραξίες» και να μην τους «ψεκάσει» με τα «γνωστά χημικά της πλατείας Συντάγματος». Από κοντά όμως ακολούθησε και η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) που για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή της αφήνει σαφή υπονοούμενα για «πολιτική εντολή χρήσης ωμής βίας για διάλυση των Αγανακτισμένων».
Στο… πόδι οι πυροσβέστες
Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους των συνδικαλιστών του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα κατά 70% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και η «κόντρα» που ξέσπασε με το Αρχηγείο του Σώματος και με την πολιτική ηγεσία δημιουργούν μια μη υγιή και γεμάτη ένταση ατμόσφαιρα. Κάτω, μάλιστα, από αυτή, οι εκπρόσωποι των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησαν έντονα στην κριτική που δέχθηκαν από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρέθεσαν για την επιχειρησιακή (αν)ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και για την οποία ο «Ε» έχει στο παρελθόν αναφερθεί διεξοδικά.
Οι εκπρόσωποι των αξιωματικών ένιωσαν θιγμένοι καθώς στο δελτίο Τύπου του αρχηγείου του Π.Σ. αναφερόταν ότι οι συνδικαλιστές μιλούσαν με «ανακρίβειες» που δεν «έχουν σχέση με την πραγματικότητα», ενώ αίσθηση τούς προκάλεσε η αναφορά στο ότι «ρόλος των πυροσβεστών είναι μόνο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Έπειτα από αυτό οι αξιωματικοί, στη δική τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν την πολιτική και φυσική ηγεσία για προσπάθεια «κουκουλώματος των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος» προσθέτοντας πως «οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τα απαρχαιωμένα αεροπλάνα, τα ασυντήρητα ελικόπτερα και τα οχήματα που δεν έχουν ελαστικά»!
Μάλιστα τονίζουν: «Η θητεία μας και οι δικές σας θητείες είναι προσωρινές, αλλά ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας πρέπει να διαφυλαχτεί και για τα παιδιά μας και επιπλέον μετά από κάθε καταστροφή τον πυροβολισμό τον δέχεται ως εξιλαστήριο θύμα ο πυροσβέστης. Εμείς θα συνεχίζουμε με υπευθυνότητα να εκπέμπουμε το δικό μας SOS. Η φωνή μας βέβαια χαλάει τη νεκρική σιωπή που επιβάλει η “μνημονιακή διαχείριση”.
Γι’ αυτό και η πολιτική ηγεσία ακολουθεί το γνωστό δρόμο της συκοφάντησης του συνδικαλιστικού μας κινήματος».
Άλλα έλεγαν πριν, άλλα λένε τώρα…
Αξίζει να σημειωθεί όμως πως ενώ η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται να αμφισβητεί όσα ισχυρίζονται οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, εντούτοις τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Όθωνας όσο και ο κ. Παπουτσής με δηλώσεις τους που έκαναν πρόσφατα στη Βουλή έκαναν σαφές πως γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα.
Στις 24-6-2011 συγκεκριμένα στη Βουλή ο κ. Όθωνας σε ομιλία του έκανε λόγο για τον πεπαλαιωμένο και ασυντήρητο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέροντας επί λέξει: «Αυτός ο εθνικός στόλος αεροπυρόσβεσης είναι πεπαλαιωμένος και προβληματικός».
Σε ό,τι αφορά τη μη συντήρηση, ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας δήλωνε στην ομιλία του πάλι στις 24-6-2011: «Σε ό,τι αφορά τα ελαστικά, πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, διότι οι σχετικοί διαγωνισμοί από την Ενιαία Αρχή Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης οι μισοί είναι προς ακύρωση και οι άλλοι καθυστερούν». Στη δευτερολογία του, δε, προσέθετε: «Και εν πάση περιπτώσει παρά το πρόβλημα των διαγωνισμών, αν χρειαστούν ελαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο να έχουν».
Αστυνομικοί: «Καθορίστηκαν οι κόκκινες γραμμές»!
Η κριτική όμως προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠτΠ δεν έχει τελειωμό… Η «κορυφαία» στιγμή της αντιπαράθεσης, εξάλλου, των συνδικαλιστών και των τριών Σωμάτων με την πολιτική ηγεσία τους ήταν όταν σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωναν τη συμπαράστασή τους προς τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος όπου ανέφεραν ότι «δεν μας χωρίζει τίποτα από όσους αντιδρούν», ενώ αίσθηση προκαλεί η φράση: «Είμαστε ενάντια στη χειραγώγηση και χρησιμοποίησή μας από τους κυβερνώντες ως κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων, γιατί με την κοινωνία μάς ενώνουν οι ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για ένα καλύτερο αύριο».
Αύριο για το οποίο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΑΣΥ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 7 Ιουλίου 2011, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, ενώ υπογραμμίζουν ότι στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκαν οι «κόκκινες γραμμές» πίσω από τις οποίες δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά από διεξοδική συζήτηση καθορίστηκαν οι κόκκινες γραμμές πέρα από τις οποίες το συνδικαλιστικό μας κίνημα αποφασίστηκε να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας ως ένστολων πολιτών που αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού που υπηρετούμε, όσο και ημών των ιδίων ως κοινωνικών οντοτήτων που αντιδρούν στην υποταγή και στην εκμετάλλευση».
Παράλληλα θέτουν συγκεκριμένα τα αιτήματά τους. Για το μισθολόγιο ζητούν να ξεκινάει «η εισαγωγή – αφετηρία με τη μονάδα από τον αστυφύλακα – λιμενοφύλακα – πυροσβέστη – μόνιμο λοχία. Με δικαιότερους συντελεστές (κλιμάκια), ορθολογικά σε αναλογική βάση, ενισχύοντας τους νέους, έως και 15 έτη υπηρεσίας, χαμηλόμισθους αστυφύλακες, υπαρχιφύλακες – αρχιφύλακες – ανθυπαστυνόμους και αξιωματικούς της ΣΑΕΑ, καθόσον σήμερα πένονται». Ζητούν ακόμα να ενσωματωθούν – συνδεθούν τα τακτικά επιδόματα τις βασικές αποδοχές τους, να διατηρηθεί και να αυξηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών και να θεσμοθετηθεί το επικίνδυνο της εργασίας τους. Επιδιώκουν ακόμα την αύξηση του επιδόματος Διοίκησης – Θέσης ευθύνης – Θέσης επιτελικής ευθύνης και να υπάρξουν ξεχωριστοί Κωδικοί του Προϋπολογισμού για την πέραν του 5ημέρου εργασία και τη νυχτερινή απασχόληση η οποία «δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες το μήνα, ώστε να μην είναι εξουθενωτική η διατασσόμενη υπηρεσία – εργασία του αστυνομικού, με ανθρώπινα ωράρια». Ζητούν τέλος τη θεσμοθέτηση της υπερωριακής αμοιβής, ενώ προτείνουν να υπάρχουν ειδικοί κωδικοί στον προϋπολογισμό για τη διασφάλιση όσων βρίσκονται σε μάχιμες υπηρεσίες και κωδικοί που θα εξασφαλίζουν όσους εκτελούν υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης ή γραφικής υπηρεσίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου