Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μειώνονται οι μισθοί από τον Ιούλιο λόγω παρακράτησης φόρου

Από τον Ιούλιο θα δουν διαφορά στο μισθό τους μισθωτοί και συνταξιούχοι, λόγω της μείωσης.Μειώνονται οι μισθοί από τον Ιούλιο λόγω παρακράτησης φόρου του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο 50% του αυξημένου φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα παρακρατηθεί στο σύνολό του με την εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης εισοδήματος την άνοιξη του 2012.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με ένα πρόσθετο ετήσιο φόρο 100 - 400 ευρώ, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν ούτε έναν ευρώ φόρο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο.
Κι επειδή έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011, η διαφορά του φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2012.
Τα λογιστήρια που δεν θα προλάβουν να κάνουν την παρακράτηση του Ιουλίου με τη νέα κλίμακα, το φόρο που αναλογεί στον Ιούλιο θα τον παρακρατήσουν τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο θα έχουν διπλή παρακράτηση.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα από εδώ και πέρα θα τους παρακρατείται επιπλέον φόρος εισοδήματος ίσος με το 1/14 (ιδιωτικός τομέας) ή 1/12 (δημόσιος τομέας), που αναλογεί στα 100 ή 200 ή 300 ή 400 ευρώ. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 833 ευρώ θα εισπράττει κάθε μήνα 14,07 ευρώ λιγότερα, ήτοι 818,93 ευρώ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το αφορολόγητο διατηρείται στα 12.000 ευρώ για νέους μέχρι 30 ετών, καθώς και συνταξιούχους άνω των 65 ετών, για άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με ανάπηρα παιδιά, όταν έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.ΟΣΟ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.