Όχι απλά επιμένει στην αποκάλυψή του ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες (και στον πρωθυπουργό) λίστα με 3.800 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος στο Δημόσιο, αλλά δίνει και συνέχεια.
Μιλώντας στο Capital.gr ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρει πως όσα κατήγγειλε σήμερα στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, τα είχε πει και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό.
«Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν ‘θα το δούμε’», προσθέτει.
Ο κ. Κουσελάς επικαλείται μάλιστα τον νόμο 3943 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίον τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται όταν συμπληρωθεί χρόνος από την άρνηση πληρωμής. «Η προθεσμία για τους περισσότερους έληξε τον Ιούλιο, οπότε θα έπρεπε να είχε κινηθεί η διαδικασία και να είχε δοθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», τονίζει.
Διευκρινίζει δε, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά στο ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών –για παράδειγμα, «να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών και να εξοφληθούν μέσω αυτών τα χρέη». «Δεν γίνεται από τη μια να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και από την άλλη να μη μπορούμε να εμφανίσουμε μια μικρή, έστω, πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημειώνει.
Διευκρινίζει δε ότι τα εν λόγω ποσά στα οποία αναφέρεται είναι εισπράξιμα και δεν αφορούν… τα «φαληρημένα» που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών.
Οσο για τις υπόνοιες που άφησε πως έμεινε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της επιμονής του, περιορίζεται στην επισήμανση ότι «συγκρούστηκε με συμφέροντα» όταν έθεσε επιτακτικά το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού είναι αληθείς, τότε το «εισπράξιμο» ποσόν αυτών των οφειλετών ξεπερνά τα 3 δισ…
Της Δήμητρας Μάνη
3 σχόλια:
Το γεγονός αυτό, έχει τεράστια σημασία για μας τους απλούς πολίτες, που στενάζουμε οικονομικά, αλλά και για την οικονομία της χώρας γενικότερα. Και μόνο να υποθέσουμε ότι ο κάθε μεγελοοφειλέτης οφείλει μόνο ένα εκατομμύριο, τότε έχουμε αμέσως…. τρία δισεκατομμύρια βεβαιωμένες οφειλές. Αν μάλιστα ο μέσος όρος είναι πολύ πιο πάνω, που σίγουρα είναι, τότε (κρατηθείτε), μπορεί να καλύπτουμε ακόμα και το έλλειμμα της χώρας ή έστω μεγάλο μέρος του.
Εντάξει λοιπόν, το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που είναι και λειτουργεί με τον τρόπο που αναφέρει ο κ. Κουσελάς, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ακούσει ούτε μια ανακοίνωση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και από κανένα άλλο κόμμα, για το θέμα αυτό. “Μούγκα στη στρούγκα”. Θα έπρεπε, αυτή τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, σύσσωμη η Βουλή να ζητήσει να της δοθεί αυτή η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών και αν αποδεικνύονταν αληθείς οι ισχυρισμοί του κ. Κουσελά, να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών ή ακόμα και παραίτησης του ίδιου του πρωθυπουργού.
ην παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.
Όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr στη συνεδρίαση του ΚΤΕ "έπεσε και μία «ρουκέτα» από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος υποστήριξε ότι έφυγε από την κυβέρνηση επειδή ήθελε να χτυπήσει τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου".
Την αφορμή έδωσε η κριτική παρατήρηση του (απλού βουλευτή, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου) κ. Κουσελά ότι το
οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. «Κι εσύ τι έκανες όταν ήσουν σ΄αυτό το υπουργείο;» τον ρώτησε σε έντονο ύφος ο κ.Βενιζέλος –για να ακολουθήσει η παραπάνω απάντηση του πρώην υφυπουργού.
Μάλιστα ο κ. Κουσελάς, μιλώντας στο Capital.gr όχι μόνο επέμεινε στην αποκάλυψή του ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες (και στον πρωθυπουργό) λίστα με 3.800 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος στο Δημόσιο, αλλά έδωσε και συνέχεια. Όπως ανέφερε όσα κατήγγειλε στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, τα είχε πει και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό. «Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν ‘θα το δούμε’», πρόσθεσε.
Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην Εισαγγελέα κ. Παπανδρέου με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Οι Έλληνες πολιτικοί και τα λεφτά που βγάζουν σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που τους ψηφίζουν, βρέθηκαν στο στόχαστρο της γερμανικής εφημερίδα Bild, σε ρεπορτάζ για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τα επεισόδια της Τετάρτης στο Σύνταγμα.
Δημοσιεύοντας έναν αναλυτικό κατάλογο με τις αποδοχές, τα επιδόματα, τις αποζημιώσεις και τα συνταξιοδοτικά των νυν και πρώην βουλευτών, η εφημερίδα καλεί, ουσιαστικά, τους Έλληνες, αντί να κάνουν απεργίες και διαδηλώσεις για τις περικοπές και τις απολύσεις, να ζητήσουν την κατάργηση των προνομίων των πολιτικών.
Όπως επισημαίνει η Bild, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου βρίσκονται ήδη υπό πίεση, λόγω των υψηλών αποδοχών και των περιουσιακών τους στοιχείων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.
Δημοσίευση σχολίου