Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , στην Ακτή Βασιλειάδη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Καλημέρα σε όλους. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που ο συνάδελφός μου ο Υφυπουργός Μανώλης Όθωνας και εγώ αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση της λειτουργίας και την εποπτεία στο Λιμενικό Σώμα.

Από τότε μέχρι τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Είμαστε κυριολεκτικά σε άλλη φάση , σε άλλη εποχή. Και θέλω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής και πώς αυτά προσδιορίζονται από τις απαιτήσεις της χώρας.

Το θεωρώ απαραίτητο γιατί βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό τείνει να δημιουργηθεί μία σύγχυση όσον αφορά τις προτεραιότητες, τον πολιτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, τη δουλειά μας. Η χώρα μας, πέρα από την οικονομική επιτήρηση, βρίσκεται σε επιτήρηση στα θέματα που αφορούν το Σένγκεν.



Η χώρα μας εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας μας στο χώρο του Σένγκεν. Κι αυτό έχει προκύψει από την προσφυγή την οποία έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινώντας τη διαδικασία επί παραβάσει, δεδομένου ότι η χώρα δεν ανταποκρίνετο στις απαιτήσεις που έχουμε, που έχουν τα κράτη μέλη, από τις χώρες που συμμετέχουν στο Σένγκεν.

Ο χώρος Σένγκεν λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος, στον τρίτο πυλώνα της Ένωσης, δηλαδή εκεί που διαμορφώνεται ο ευρωπαϊκός χώρος για την ασφάλεια των πολιτών και για τη Δικαιοσύνη. Κι αυτός ο πυλώνας είναι καινούργιος, τώρα διαμορφώνεται.

Γι' αυτό και υπάρχουν αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχείς συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, για τα μεγάλα θέματα που αφορούν είτε την αξιολόγηση της πορείας του Σένγκεν μέχρι σήμερα είτε την κοινή μεταναστευτική πολιτική, είτε τη συνεργασία των αρχών ασφαλείας των κρατών μελών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αυτό αφορά όχι μόνο τα χερσαία σύνορα, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα.

Γι' αυτό και οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ανάμεσα στις Αρχές των κρατών που έχουν Ακτοφυλακή, ανταποκρινόμενοι σε μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ήρθε με εντολή και αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη διαμόρφωση, τη μελέτη και την οργάνωση μιας ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Σ' αυτές τις συζητήσεις μάλιστα, πριν από ένα ή δύο μήνες, ο αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος κ. Σούλης συμμετείχε, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και φυσικά τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγάλη πίεση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι εξελίξεις είναι σημαντικές σε ολόκληρη την περιοχή μας – τις γνωρίζετε και δεν θα τις επαναλάβω – τόσο στη Βόρειο Αφρική, όπως και στις άλλες χώρες οι οποίες συνορεύουν με τη δικιά μας όμορη χώρα, την Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες transit, για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών. Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τη Συνθήκη είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να δίνει τη μάχη της και όλες τις δυνάμεις της για τη φύλαξη και την επιτήρηση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και για το λόγο αυτό απαιτείται και η αντίστοιχη οργάνωση των Αρχών που είναι επιφορτισμένες με αυτό το ρόλο και με αυτό το καθήκον.

Στην Ελλάδα, οι Αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της επιτήρησης των συνόρων, είναι για μεν τα χερσαία σύνορα η Ελληνική Αστυνομία, για δε τα θαλάσσια σύνορα το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Αυτή η διευκρίνιση έχω την αίσθηση ότι είναι απολύτως αναγκαία και χρειάζεται να τη λέμε πολύ συχνά για να μπορούμε να επανατοποθετούμε την προβληματική μας και κυρίως να υπενθυμίζουμε τη δικαιολογητική βάση όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σ' αυτήν την υπόθεση.

Πριν από ένα χρόνο, μαζί σχεδόν με τη δική μας άφιξη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραλάβαμε και το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της χώρας μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συμφωνία των Ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο είχε δρομολογήσει ο συνάδελφός μου Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης και οι Γενικοί Γραμματείς, τόσο ο κ. Χριστόπουλος της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, όσο και ο κ. Γρηγόρης Τασούλας.

Το πρόγραμμα αυτό το υλοποιήσαμε και το υλοποιούμε. Είναι το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύεται η χώρα μας, και όχι απλώς δεσμεύεται, βρισκόμαστε υπό διαρκή επιτήρηση. Και όταν λέω «υπό διαρκή επιτήρηση», είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε διαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, γιατί πολλά από αυτά τα θέματα είναι θέματα διακυβερνητικής συνεργασίας και επομένως τα κράτη μέλη είναι εκείνα τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο.

Για παράδειγμα, εμείς χρηματοδοτούμαστε από αυτό το πρόγραμμα με 240 εκατομμύρια, τα οποία ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από τα κράτη μέλη κάθε μήνα. Κάθε εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο οποίο συμμετέχω, ο Πρέσβης κ. Αμοιρίδης, ο Διευθυντής του γραφείου μου, μαζί με τον Διευθυντή του Σένγκεν του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ραπτάκη ενημερώνουν όλους τους Πρέσβεις στην Ελλάδα για το ποια ήταν τα βήματα τα οποία έχουμε κάνει και ποιες ακριβώς είναι οι προτεραιότητές μας.

Αυτό το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται πολλές νέες θεσμικές λειτουργίες, τις οποίες κάναμε. Περιλαμβάνεται η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, της νέας Υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, της Αρχής Προσφυγών.

Παράλληλα, με αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί η άλλη δέσμευση της χώρας μας η οποία έχει φέρει την Ελλάδα σε εποπτεία. Είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Σένγκεν, δηλαδή το πρόγραμμα δράσης για τις σχέσεις Ελλάδας - Σένγκεν.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες δομές όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων μας, θαλασσίων και χερσαίων, τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που λειτουργούν στο πλαίσιο αυτό και επιπλέον την αντιμετώπιση των νέων θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί μέσα από πρώτον, την απελευθέρωση των αεροπορικών συγκοινωνιών και δεύτερον, μέσα από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Γιατί αυτά; Γιατί η απελευθέρωση των αεροπορικών συγκοινωνιών έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες χαμηλού κόστους να «πιάνουν» σε περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία προτιμούν και σε μικρά νησιά. Αυτομάτως, οι πύλες εισόδου και εξόδου από τη χώρα μας πολλαπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή υπάρχει η τάση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η οποία είναι και επιλογή της Κυβέρνησης, επιλογή της Κυβέρνησης –το τονίζω- η ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Η ανάπτυξη όμως της κρουαζιέρας προϋποθέτει επίσης και τις αντίστοιχες δομές υποδοχής και ασφάλειας της κρουαζιέρας. Το βασικό αίτημα των εταιρειών προερχομένων παραδείγματος χάρη από το Ισραήλ με κρουαζιερόπλοια που έχουν πολίτες του Ισραήλ ποιο ήταν; Ήταν οι αυστηροί κανόνες ασφαλείας κατά την είσοδο – έξοδο και παραμονή των πλοίων μέσα στα λιμάνια.

Τους θέλουμε; Εάν τους θέλουμε, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Δεν τους θέλουμε, δεν παίρνουμε μέτρα, δεν έρχονται.

Τα λέω αυτά γιατί φοβάμαι, ότι μέσα στη γενική σύγχυση χάνονται και κανείς δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο τον οποίον έχει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή σ’ αυτές τις νέες προτεραιότητες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ενίσχυση του Σώματος, σημαίνει αυτονομία όσον αφορά την επιχειρησιακή του δράση, σημαίνει εκπαίδευση γύρω από νέα ζητήματα, σημαίνει επιπλέον συντονισμό με τις άλλες αρχές που δεν είναι μόνον η Ελληνική Αστυνομία, αλλά είναι το Υπουργείο Εξωτερικών σε πολλές περιπτώσεις ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε άλλες περιπτώσεις, συνεργασία με τους άλλους τομείς που λειτουργούν στο πλαίσιο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα, την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και την ακτοπλοϊα.

Όμως ,την ίδια στιγμή, χρειάζεται και η συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος στις νέες πολιτικές και στρατηγικές επεξεργασίες που γίνονται για τη διαμόρφωση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Είναι εκ των ον ουκ άνευ. Είναι υποχρέωσή μας, δεν είναι εφεύρημα γενικότερα της Κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ΣΕΓΚΕΝ, δηλαδή διαχείρισης των συνόρων.

Σ’ αυτό το Κέντρο, το οποίο είναι διακλαδικού χαρακτήρα, όπως γνωρίζετε, είναι επικεφαλής ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Μπαντιάς. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της συγκρότησης και της στελέχωσής του, έχουμε υποχρέωση μέχρι το τέλος του ’12 να έχει στηθεί στα πόδια του και να έχει ξεκινήσει ήδη τις λειτουργίες του.

Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς σ’ αυτή την κατεύθυνση και η φιλοδοξία, μικρή – μεγάλη φιλοδοξία, επιλογή πάντως είναι να εγκατασταθεί εδώ για πολλούς και συμβολικούς λόγους. Γιατί θέλουμε να είναι κοντά στο FRONTEXτο οποίο επίσης φιλοδοξούμε μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος τον επόμενο μήνα, σε λίγο καιρό, να έχουμε θετική αξιολόγηση και να παραμείνει και στα επόμενα χρόνια εδώ.

Πιστεύω, ότι όλοι αντιλαμβάνεστε γιατί χρειαζόμαστε να είναι ο FRONTEXστην Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε το συμβολισμό που έχει να βρίσκεται εδώ στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς είναι αυτό το σώμα το οποίο έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, μια χώρα που έχει τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των δομών του, για τη νέα διάταξη της λειτουργίας του σε σχέση με τη νέα αποστολή του, ενώ ταυτόχρονα για ακόμη ένα χρόνο, έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη των υπηρεσιών που αφορούν τη Ναυτιλία και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Αυτά όλα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, περιοριστικών πολιτικών, μείωσης των προσλήψεων και γενικότερης οικονομικής κρίσης, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως το βγάζουμε σε πέρας και για το λόγο αυτό θέλω να συγχαρώ τον Αρχηγό τον Αντιναύαρχο κ. Σούλη, αλλά και όλους τους επιτελείς οι οποίοι κάτω από τη στενή συνεργασία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας , κ. Χριστόπουλου λειτουργούν και έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Και αυτά τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Αυτά τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό, τους 570 δηλαδή νέους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες οι οποίοι προσελήφθησαν τη φετινή χρονιά, αλλά και μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση και τη διακλαδική συνεργασία στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζω δε, ότι η νέα διάρθρωση του Υπουργείου περιλαμβάνει νέα σχήματα, νέες δομές τις οποίες οφείλουμε να τις αντιληφθούμε, γιατί αλλιώς χάνουμε την μπάλα.

Πρώτα απ’ όλα, την Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας του Υπουργείου. Σ’ αυτήν συμμετέχουν αξιωματικοί και από τα τρία Σώματα, συντονίζουν τις πολιτικές μεταξύ τους, αξιοποιούν τις καλές πρακτικές, διαμορφώνουν διακλαδικά προγράμματα συνεργασίας και εκπαίδευσης και επιπλέον επιχειρούν οικονομίες κλίμακος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί από εδώ και πέρα είναι πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση των δαπανών, οι οποίες μέχρι τώρα αξιοποιούντο από τα τρία Σώματα ξεχωριστά και από το Υπουργείο μας συνολικότερα.

Δεύτερον, η άλλη θεσμική αλλαγή η οποία έγινε και λειτουργεί και μάλιστα αυτή είναι και υπό τη στενή επιτήρηση της Τρόικα, είναι η νέα διακλαδική υπηρεσία ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγχρηματοδοτούμενων έργων. Η οποία λόγω ακριβώς του διακλαδικού της χαρακτήρα και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί και την εθνική αρχή της χώρας μας για την διαχείριση τόσο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Ταμείο Προσφυγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επελέγη από την Κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τις αρμοδιότητες και το ρόλο τον οποίον θα έχουν σε όλα τα άλλα Υπουργεία οι νέες Γενικές Διευθύνσεις που συστάθηκαν για την εποπτεία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Όλα τα άλλα Υπουργεία τώρα δημιουργούν νέες Γενικές Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Διαχείρισης. Στο δικό μας Υπουργείο, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα των τριών Σωμάτων και της ιδιαιτερότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επελέγη αυτή η Διακλαδική Αρχή και Υπηρεσία, να είναι εκείνη που θα είναι επιφορτισμένη και με τον συνολικό έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης και θα ενημερώνει αυτόματα το Υπουργείο Οικονομικών.

Σας μιλώ, λοιπόν, για κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο γνωρίσατε και γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την αλήθεια επιτέλους πρέπει να την αναδείξουμε. Γιατί αν δεν την αναδείξουμε, τότε απλώς θα βλέπουμε πνεύματα να υπάρχουν και να λειτουργούν πέρα από την πραγματική βάση, πέρα από την πραγματική ζωή είτε γιατί εμπλεκόμαστε και οχυρωνόμαστε στο παρελθόν, είτε γιατί αγκυρωνόμαστε στις ιδεοληψίες μας και στις πολιτικές μας προσεγγίσεις πάλι του παρελθόντος.

Το Υπουργείο είναι σε άλλη εποχή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη εποχή. Οι προτεραιότητές μας είναι σε άλλη εποχή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης των διατάξεων που διέπουν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο έχει κι αυτό ιδιαίτερη ανάγκη για νέες θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική του εξέλιξη, το χώρο της δουλειάς τους, τους όρους της επαγγελματικής τους ενασχόλησης θέλω να σας ανακοινώσω, ότι ήδη τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι (6) Προεδρικά Διατάγματα:

Το 1ο είναι η συγκρότηση της σύνθεσης και της λειτουργίας των Συμβουλίων Κρίσεων.
Το 2ο είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τις καταστάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το 3ο είναι για τις κατηγορίες, τις ειδικότητες και τις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το 4ο είναι περί ιεραρχίας, προαγωγών, αποστρατείας, ειδικών υποχρεώσεων και απαγορεύσεων του προσωπικού.
Το 5ο είναι για τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις του προσωπικού. Και
Το 6ο είναι ο καθορισμός ουσιαστικών και τυπικών προσόντων υποψηφίων για την κατάταξή τους.
Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Επιτελάρχη τον κ. Βαλεργάκη γιατί όλη αυτή την περίοδο με πολύ συστηματική προσπάθεια κατάφερε να ολοκληρώσει , ενώ είχε να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα προβλημάτων και ταυτόχρονα να καταλήξει σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία σε συνεργασία με το Διευθυντή της νέας Διεύθυνσης της οργάνωσης της νομοθεσίας τον πλοίαρχο τον κ. Αντώνη Βιδάλη, έφεραν σε πέρας, με υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Όμως, πέρα από το νομοθετικό και το θεσμικό έργο το οποίο γίνεται, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, κινήθηκε με αποφασιστικά βήματα στο πλαίσιο τόσο της διακλαδικής συνεργασίας όσο και με τις δικές του πρωτοβουλίες, στους βασικούς τομείς των χώρων ευθύνης του πρώτα απ' όλα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, μια Υπηρεσία η οποία όπως γνωρίζετε με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αναβαθμίστηκε και πήρε αρμοδιότητες οι οποίες εκτείνονται στο σύνολο του ελληνικού δημοσίου αλλά και των εποπτευόμενων Οργανισμών και ταυτόχρονα και των αλλοδαπών υπηκόων οι οποίοι συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε διεθνή προγράμματα στη χώρα μας, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε σε ορισμένες επιχειρήσεις που μπορώ να πω ότι αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Πρώτα απ' όλα, στην εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην Κέρκυρα με σύλληψη πέντε ατόμων, εκ των οποίων δυο βαθμοφόροι του Λιμενικού. Στην εξάρθρωση επίσης των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας τσιγάρων με σύλληψη εκεί 21 μελών των οργανώσεων αυτών, εκ των οποίων πέντε βαθμοφόρων του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράλληλα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πήρε τη σκυτάλη από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με εντολή του Εισαγγελέα και επελήφθη από την πρώτη στιγμή τόσο για την αποκάλυψη, όσο και για τη διερεύνηση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων για τα πιστοποιητικά κλάσης, που έχουν εκδοθεί από το ρωσικό νηογνώμονα.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, συγκεντρώνεται τώρα το προανακριτικό υλικό, λαμβάνονται καταθέσεις, αυτό κρατάει χρόνο και κρατάει χρόνο για ποιο λόγο; Γιατί μέχρι στιγμής είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τουλάχιστον 99 νόμιμους εκπρόσωπους πλοιοκτητριών εταιρειών και συνολικά 130 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Δεύτερον, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και Λιμενικής Αστυνομίας κινούνται με εξαιρετικά ταχύτατους ρυθμούς και αποτελεσματικά θα έλεγα. Έτσι έχουμε τις Υπηρεσίες Ασφαλείας οι οποίες έκαναν ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάσχεση 26.660.158 πακέτων τσιγάρων, 15 φορτηγών πλοίων, 27 φορτηγών και ημιφορτηγών οχημάτων, την κατάσχεση 14 αυτοκινήτων Ι.Χ. και συνέβαλαν 243 πρόσωπα ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών από αυτές τις υποθέσεις υπολογίζεται για το κράτος στα 84 εκ.ευρώ.

Σε αντίστοιχους ελέγχους επίσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών κατασχέθηκαν τρία δεξαμενόπλοια και ποσότητες 191 τόνων πετρελαιοειδών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα για υπόθεση λαθραίας διακίνησης πετρελαιοειδών περίπου 300 τόνων.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια οδήγησαν τον προηγούμενο χρόνο στη σύλληψη 511 ατόμων και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Επίσης από τους ελέγχους των κεντρικών και των περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής για παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και πρακτικές από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, αλλά και από ιδιώτες, βεβαιώθηκαν 1.029 παραβάσεις, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ και επιβλήθηκαν ποινές αφαίρεσης συνολικά 9.260 ημερών από άδειες αλιείας.

Το ίδιο συνέβη και στον τομέα του παραεμπορίου, όπου στους χώρους της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε ολόκληρη την επικράτεια, αντιμετωπίστηκε το παραεμπόριο και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες παραποιημένων προϊόντων και κλεψίτυπων δίσκων CDή DVD.

Οφείλουμε επίσης στην αξιολόγηση να πούμε για την αποτελεσματική επιτήρηση των ανατολικών εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και της παράνομης εισόδου των αλλοδαπών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Είχαμε αποτελεσματική επιτήρηση των χώρων της αρμοδιότητας του Λιμενικού στη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα, την Κόρινθο, που συνδέουν ακτοπλοϊκά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχει επιστρατευτεί το σύνολο των επιχειρησιακών μέσων και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα σε συνεργασία η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία ήταν και οι δύο αρωγοί στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μαζί με τον Οργανισμό FRONTEX, επιχείρησαν στη μεγάλη διοργάνωση με την κωδική επωνυμία «Ποσειδών», αλλά επίσης οι πρωτοβουλίες μας στο επίπεδο αυτό αναλαμβάνονται και σε συνεργασία σε διμερές επίπεδο με την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο μέσω των ανατολικών θαλασσίων συνόρων παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα,ακριβώς λόγω της παρουσίας και των εξαιρετικών επιχειρήσεων που διεξάγει στη θαλάσσια περιοχή αυτή εδώ και δυο χρόνια το Λιμενικό με τον FRONTEX.

Την περίοδο του 2010 μέχρι τώρα το Νοέμβριο του ’11 σημειώθηκαν 783 συλλήψεις αλλοδαπών και 35 διακινητών, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 21 σκάφη διαφόρων τύπων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσα για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα.

Επιπλέον, μετά τις εξελίξεις στη βόρειο Αφρική και στη Λιβύη, στην Αλγερία, στην Αίγυπτο, υποχρεώθηκε το Λιμενικό Σώμα να καλύψει την Κρήτη και τις θαλάσσιες περιοχές της νοτίου και δυτικής Πελοποννήσου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αυτή η επέκταση όμως της δραστηριότητας, είχε σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών προερχόμενων από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, υπήρξε ανάσχεση στις μετακινήσεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να πάρουμε τις θετικές κρίσεις από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχαρητήρια.

Τώρα, για την αποτροπή όμως, της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, δηλαδή υποχρέωσή μας που απορρέει από το Σένγκεν προς τις άλλες χώρες και στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης πάλι με την Αστυνομία, περιλαμβάνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, έλεγχοι στα λιμάνια με αύξηση του προσωπικού και ενίσχυση φυσικά των ελέγχων.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι στα λιμάνια, τις ακτές και τις θαλάσσιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα μόνο, έχουν οδηγήσει στη σύλληψη 4.554 αλλοδαπών και 539 διακινητών, μεταξύ των οποίων μάλιστα συγκαταλέγονται –το αναφέρω αυτό γιατί πρόκειται περί μεγάλων επιτυχιών στον τομέα αυτό- και ορισμένες ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου της διακίνησης των διακινητών των παράνομων μεταναστών. Ένας χώρος, ο οποίος δεν είναι ελληνικός είναι διεθνής, τα κυκλώματα είναι εξαιρετικά ισχυρά, εξαιρετικά οργανωμένα και με πολλά χρήματα, τα οποία διακινούνται στις δραστηριότητές τους.

Επίσης κατασχέθηκαν ως μέσα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από τη δυτική Ελλάδα 14 σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών, καθώς και 337 οχήματα. Εξ αυτών σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες έχουμε εισάγει στην ελληνική νομοθεσία για τα κατασχεθέντα αυτά μετά από αξιολόγηση θα διατεθούν για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής το σύνολο των μέσων αυτών, ή εν πάση περιπτώσει όποια εξ αυτών θεωρηθούν ότι είναι χρήσιμα.

Τέλος, θέλω να δώσω κι ένα άλλο στοιχείο. Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας και επανεισδοχής Ελλάδας – Ιταλίας, οι ομόλογες Αρχές της γείτονος χώρας έχουν επαναπροωθήσει αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 2.622 παράνομους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν. Τους έστειλαν πίσω. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει για μας ένα στοιχείο ότι 2.662 ξέφυγαν από τους ελέγχους μας. Όμως, κι αυτό μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους σε αυτή την περιοχή και στα λιμάνια. Υπάρχει όμως κι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο γιατί αυτό το νούμερο είναι κατά 20% μικρότερο από τον αριθμό της προηγούμενης χρονιάς που ήταν 3.260 και έτσι οι επαναπροωθήσεις προς τη χώρα μας είναι λιγότερες.

Το επόμενο θέμα είναι η αντιμετώπιση της πειρατείας. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε πολιτικό επίπεδο εδώ και χρόνια. Εδώ και χρόνια ο IMOο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός επίσης ασχολείται με διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη του ΙΜΟ.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλές συζητήσεις έγιναν και στην πραγματικότητα ακόμη τα διεθνή όργανα δεν έχουν καταλήξει σε μια προσέγγιση. Όμως, για εμας είναι υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα ναυτική, είναι μια χώρα όπου η εμπορική της ναυτιλία είναι παγκόσμια δύναμη. Το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές Υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να σταθούν και σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και στο πλαίσιο αυτά υπήρξε και η άμεση ενασχόληση και ο προβληματισμός στο πλαίσιο του Αρχηγείου μας.

Όπως γνωρίζετε η αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας που εκδηλώνονται στα υπό Ελληνικής Σημαία πλοία εντάσσεται στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σύμφωνα με τον Ν. 3922/11.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος του ζητήματος, στις 7 Οκτωβρίου, με δική μου απόφαση συγκροτήθηκε μια ομάδα εργασίας από στελέχη του Λιμενικού και προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σχέδιο νόμου, το οποίο υπέβαλαν στις 20 Οκτωβρίου και αφορά στην παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς στα εμπορικά πλοία.

Αυτό το νομοσχέδιο, αυτό το προσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο περαιτέρω διαβούλευσης και εξέτασης με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου. Και βεβαίως στη συνέχεια έγινε αντικείμενο ειδικότερης συνεργασίας και μελέτης με το Επιτελείο του συναδέλφου μου του κ. Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν και εκείνοι ετοιμάσει μία σχετική διάταξη.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο νόμο το οποίο βρίσκεται στην τελική επεξεργασία και είμαστε έτοιμοι να το στείλουμε, μετά από την τελική έγκριση των δύο Επιτελείων, για την διαβούλευση στα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αντιλαμβάνεστε, ότι όλη αυτή η προσπάθεια έπρεπε να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με ταχύτατους ρυθμούς. Και μάλιστα ξεπερνώντας πολλές φορές και με athocομάδες δουλειάς τις γραφειοκρατικές αδυναμίες ή τις αγκυλώσεις της Διοίκησης.

Έτσι, λοιπόν, κινηθήκαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς όσον αφορά την ένταξη στο σώμα των 587 στελεχών του Λιμενικού Σώματος και το επαναλαμβάνω αυτό, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια στο σύνολο της ελληνικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ολοκληρώνεται για τους Υπαξιωματικούς και τους Λιμενοφύλακες τις επόμενες μέρες. Σε συνεννόηση με τον ΟΛΠ και τον Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη, όπως επίσης και με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Αρχηγό τον κ. Ελευσινιώτη, όπως επίσης και με τον συνάδελφό μου τον κ. Πάνο Μπεγλίτη συμφωνήσαμε σε ορισμένες ρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τόσο την εκπαίδευση, όσο και την εξέλιξη του Σώματος.

Δηλαδή η Σχολή Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά μετατρέπεται σε Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά. Οι δύο σειρές αυτές, οι σειρές των Υπαξιωματικών και των Λιμενοφυλάκων θα εκπαιδευτούν στο Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης του Πόρου. Και επομένως , στις επόμενες 20 μέρες θα ξεκινήσουν από εκεί τις σπουδές τους και την εκπαίδευσή τους.

Το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, επιστρέφεται στον ΟΛΠ στον οποίον ανήκει. Ταυτόχρονα, θα κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε και ενδεχομένως να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και στον τρόπο εκπαίδευσης όχι μόνο βεβαίως των αξιωματικών και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά του συνόλου των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας με την ευθύνη και την καθοδήγηση του κ. Υφυπουργού ο οποίος ήδη έχει κάνει μια εξαιρετική προεργασία και την οποία αυτή τη στιγμή την έχουμε μπροστά μας για να την μελετήσουμε.

Όμως χρειαζόμαστε αλλαγές. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις, γιατί αυτό όλο που σας περιέγραφα είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε, ότι χρειάζονται ορισμένες νέες προσαρμογές, χωρίς ταυτόχρονα να ξεχνάει κανείς ότι πάντοτε παραμένει και τουλάχιστον για όλες τις σχολές και τα σχολεία και τους βαθμούς και τις κατηγορίες των στελεχών του Σώματος και στο παρόν και το μέλλον η εξοικείωσή τους με θέματα που αφορούν την ναυτιλία.

Όχι κατ’ ανάγκην, ως οι πρώτοι χειριστές, αλλά ως βαθύς γνώστες ενός αντικειμένου το οποίο πρέπει να το γνωρίζουν για να συνδράμουν όπου και όταν χρειαστεί στο μέλλον τις ανάλογες και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Βέβαια, όλα αυτά γίνονται σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση. Και έτσι πέρα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, είχαμε την κατανόηση και την υποχρέωση να σταθούμε και στα προβλήματα της υποστήριξης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας συνολικά, ιδιαίτερα όμως του Λιμενικού Σώματος το οποίο αντιμετώπιζε και ειδικότερα θέματα.

Είχαμε δύο επιλογές, δύο υποχρεώσεις, δύο βασικές προτεραιότητες. Από τη μία πλευρά να λειτουργήσει ο επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου χωρίς καμία καθυστέρηση και από την άλλη όμως ,να έχουν την αίσθηση όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματά τους και τα υποστηρίζουμε με θέρμη.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, μπορούν να εξοφλούνται πλήρως όλα τα μετακινούμενα στελέχη του Λιμενικού Σώματος χωρίς να δημιουργούμε νέα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η ρύθμιση ακούγεται απλή, σας διαβεβαιώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, χρειάστηκε χρόνος, πολύ διαπραγμάτευση, αλλά το πετύχαμε.

Δεύτερον, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να εξαλειφθούν οι παλαιές οφειλές των οδοιπορικών των προηγούμενων ετών, οφειλές οι οποίες υπάρχουν από το 2005 έως το 2009, στα στελέχη του Σώματος . Και έπρεπε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις δημοσιονομικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα και το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο κι αυτό πλέον έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρό.

Καταβάλλεται πάντως, κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οφειλών, μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την κάλυψη των υγειονομικών δαπανών του προσωπικού που και αυτή αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας. Αλλά και σε αυτό το σημείο έχουμε επίσης μια βαριά κληρονομιά. Έχουμε βεβαιωμένες οφειλές παλαιών ετών στην αρχή του 2011 7.700.000,00 €, ενώ την ίδια στιγμή τα διατιθέμενα κονδύλια του προϋπολογισμού ήταν 4.400.000,00 €.

Πάντως αξιοποιήθηκαν όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού, κάναμε κάθε προσπάθεια για να ενισχυθούν έτσι ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα παλαιά χρέη και συνεχίζουμε.

Ο κ. Υφυπουργός είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, με το Γενικό Λογιστήριο, με τους συναδέλφους και με τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να δώσουμε λύσεις το καλύτερο δυνατόν και στον ταχύτερο χρόνο.

Τέλος, δημιουργήσαμε όλες τις θεσμικές και τις νομικές προϋποθέσεις, ώστε να κατορθώσει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για πρώτη φορά μετά το 2004 να προβεί σε προμήθειες επιχειρησιακών μέσων και υλικών.

Αυτές όμως είναι θεσμικές παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται από την επόμενη χρονιά. Στο μεταξύ όμως, ήδη έχουμε φτάσει σε συμφωνία, σε συνεργασία και σε πλήρη μελέτη όλων των δεδομένων τα οποία χρειάζονταν, προκειμένου να συνάψουμε συνεργασία με την NAMSA, με τον Οργανισμό ο οποίος λειτουργεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ο οποίος θα μπορεί στο μέλλον να διεξάγει τους διαγωνισμούς και έτσι να αποφεύγονται όλες οι γκρίζες ζώνες, οι σκιές, τα προβλήματα και οι ανταγωνισμοί για το ποιος είναι εκείνος που κάνει τις προμήθειες.

Τέλος, προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες, τις μικροδαπάνες, αλλά αυτές οι μικροδαπάνες ήταν ακόμα πιο δύσκολες, γιατί η γραφειοκρατία πολλές φορές δεν στέκεται στις ανάγκες θέρμανσης και στις ανάγκες της καθημερινότητας, αντίθετα στέκεται μόνο στα μεγάλα κονδύλια. Όμως οι ανάγκες αυτές της καθημερινότητας είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν τα προβλήματα για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Ωστόσο, οφείλω να πω, ότι ένα χρόνο μετά την δικιά μας εμπλοκή στη διαδικασία αυτή και συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά την οποία είχε δρομολογήσει ο συνάδελφός μου κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως επίσης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χριστόπουλος θεωρώ, ότι έχουν γίνει πολλά βήματα, πολλές θεσμικές αλλαγές, σημαντικά βήματα, έχει γυρίσει η σελίδα στο Λιμενικό Σώμα, η σελίδα είναι οριστική, προχωράμε μπροστά και οι απαιτήσεις για το νέο ρόλο του Λιμενικού είναι απολύτως συνυφασμένες με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες όπου ελάχιστα νομοσχέδια πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο, ένα απ’ αυτά θα είναι οπωσδήποτε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας που αφορά τα ναυτικά ατυχήματα.

Και αυτό το νομοσχέδιο ελπίζουμε να πάρει προτεραιότητα στα ελάχιστα νομοσχέδια που θα συζητήσει η Βουλή στους επόμενους μήνες, να είναι από τα πρώτα τα οποία θα συζητηθούν δεδομένου ότι αφορά ενσωμάτωση Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, στην οποία μάλιστα είμαστε και εκπρόθεσμοι και απειλούμενοι με νέα επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξέρω ότι μακρηγόρησα και ξέρω ότι είμαι υπόλογος γι' αυτό, γιατί μακρηγόρησα. Είμαι υπόλογος όχι μόνο σήμερα, αλλά γιατί κράτησα πάρα πολύ καιρό χωρίς να έχουμε αντίστοιχες συναντήσεις και συνεργασίες. Το αναγνωρίζω.

Όμως, η πραγματικότητα και η καθημερινότητα είναι τόσο σκληρή και είναι τόσο βίαιη, για να αντιμετωπίσεις τη βία όπου και όταν εκδηλώνεται, που δυστυχώς δεν μου έδωσε αυτό το περιθώριο. Ελπίζω να κάλυψα τους προβληματισμούς σας τουλάχιστον για σήμερα και ελπίζω να έχω ενεργοποιήσει και το ενδιαφέρον σας για ορισμένα θέματα τα οποία ενδεχομένως θα θέλατε να ρωτήσετε.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ («nautilia.gr»):Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Θα μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω καταρχήν εάν σκοπεύετε να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και μπαίνω στις ερωτήσεις τις ναυτιλιακές, μάλλον τις ερωτήσεις των θεμάτων που θέσατε.

Δεν μας ενημερώσατε για τον αριθμό των μεταναστών που επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας, κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά. Νομίζω ότι πρέπει να τηρούνται τέτοια στοιχεία εφόσον οι πλοίαρχοι τους παραδίδουν στα Λιμεναρχεία.

Τι μέτρα έχετε λάβει για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, γιατί δεν διαπιστώσαμε κάτι ιδιαίτερο και μάλιστα βλέπουμε χαλαρότερα μέτρα σε σχέση με το 2004. Και τέλος, γιατί δεν υπάρχει ειδικός εξοπλισμός ανίχνευσης θερμότητας στα Λιμεναρχεία Πάτρας και Ηγουμενίτσας, κάτι που θα έλυνε πραγματικά το πρόβλημα.

Και τέλος, επιτρέψτε μου να σας πω, αν πραγματικά εννοούσατε αυτά που είπατε στην απάντησή σας στον κ. Πλακιωτάκη, πείτε μου εδώ δημοσίως αν το nextokκρύβει άγνωστα πιθανά συμφέροντα όπως είπατε στην απάντησή σας. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Αυτές είναι πόσες ερωτήσεις; Πέντε.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:Μία με υποερώτηση, δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Της παραχωρώ εγώ μία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Θα αρχίσω από την τελευταία. Την πρώτη , την έχω απαντήσει από χθες. Όσον αφορά την τελευταία, πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω εδώ δημοσίως, ότι την κα Θεοδοσία Κοντζόγλου, την εκτιμώ ιδιαίτερα και την εκτιμώ εδώ και πολλά χρόνια για τη συνέπειά της και τη δουλειά της. Όσον αφορά , την αναφορά η οποία υπάρχει στην απάντηση προς τον κ. Πλακιωτάκη, νομίζω ότι μπορεί να την καταλάβει πολύ καλά ο ίδιος. Κακώς καταλάβατε ότι αφορά εσάς.

Αφορά όμως την υπόθεση στην οποία αναφέρετε, που πράγματι μπορεί και να υπάρχουν διάφορα συμφέροντα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι πίσω από τέτοιου είδους διεκδικήσεις γύρω από διαγωνισμούς, κάποιο συμφέρον υπάρχει. Δεν είπα ότι υπάρχει κάποιο μεγαλοσυμφέρον οικονομικό το οποίο επιβάλλει τον έναν ή τον άλλον, υπάρχουν όμως προσωπικά ενδιαφέροντα. Υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις. Υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα, βεβαίως, τα οποία με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο εκφράζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, διάβασα την απάντησή σας στο διαδίκτυο και τα ερωτήματά σας, δεν κάνατε τον κόπο όμως να πείτε το όνομα του τελευταίου στελέχους στο οποίο αναφερθήκατε στο ερώτημά σας , για τις σχέσεις που είχε με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος.

Θέλετε να το ακούσετε αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι; Παπουτσής ήταν το όνομα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ορισμένοι απόστρατοι οι οποίοι δημιουργούν και σχεδιάζουν τα του οίκου εδώ πέρα του Λιμενικού Σώματος, είχαν εντοπίσει, κατά λάθος προφανώς, ότι η συμμαθήτρια ή ο συμμαθητής κάποιου εκεί πέρα είχε σχέση με μένα. Είχαν εντοπίσει λοιπόν και περίμεναν…

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … μία κυρία Παπουτσή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μάλιστα, μία κυρία Παπουτσή. Εντάξει, με μία κυρία Παπουτσή λοιπόν.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:Κατερίνα Παπουτσή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μπράβο, με μία κυρία Κατερίνα Παπουτσή και χαίρομαι που επιτέλους το είπατε. Αν το γράφατε το όνομα «Κατερίνα Παπουτσή, θα ήταν πολύ απλό να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση με καμία Κατερίνα Παπουτσή.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Το ξέρω, το σέβομαι και το εκτιμώ. Όμως, επειδή θέλετε τόσο πολύ να ακούσετε για το ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω, σας λέω λοιπόν. Πολιτικά συμφέροντα αποστράτων που είχαν στημένη τη δουλειά.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:Πίσω από το διαγωνισμό…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ποιο διαγωνισμό; Πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου νόμισαν και θεωρούσαν ότι είχαν πιάσει το μεγάλα λαυράκι του μεγάλου σκανδάλου, ότι κάπου προτιμούσα να βάλω εγώ κάποιον σε κάποιο διαγωνισμό, φίλο και γνωστό, οικογενειακό.

Ντροπή θέλω να πω εγώ όταν σκέφτονται κάτι και όταν είναι για έναν άνθρωπο που τον έχετε ξαναγνωρίσει εσείς εδώ τουλάχιστον, και ξέρετε ότι ειδικά για τέτοιου είδους θέματα πολύ μακριά από μένα τέτοιου είδους υπόνοια, όχι κατηγορία.

Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό το οποίο είχα εξηγήσει από την πρώτη στιγμή ήταν: δεν θα υπάρχει ΕΔΕ στους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, θα υπάρχει απόταξη κατευθείαν στην περίπτωση που υπήρχε η οποιαδήποτε λαθροχειρία στους διαγωνισμούς, γιατί είναι μείζον θέμα αξιοπιστίας και είναι η βασικότερη εγγύηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, στα νέα παιδιά που φιλοδοξούν να γίνουν Αξιωματικοί του Σώματος.

Γι' αυτό το λόγο μάλιστα, αντισταθήκαμε με κάθε τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις οι οποίες ξανά είδαν το φως το δημοσιότητας μέσω διαδικτύου παρά την επίκληση των πολύ ισχυρών, της πολύ ισχυρής υποστήριξης την οποία είχαν και γνωρίζετε, οι παρακολουθούντες από κοντά τα ρεπορτάζ αυτά. Γι' αυτούς τους λόγους, γιατί είναι ζήτημα αρχής.

Δεύτερη ερώτηση, θερμικές κάμερες και λιμάνια. Είναι μία υπόθεση την οποία υποστηρίζουμε θερμότατα. Εγώ προσωπικά την υποστηρίζω και αγωνίζομαι γι' αυτήν, αλλά αγωνίζομαι πώς; Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρω τα δύο σχέδια, τις δύο προτάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας και Ηγουμενίτσας ως μη όφειλα.. Το τονίζω αυτό, ως μη όφειλα, γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.

Είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου και άλλων υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά είμαι στο πλευρό τους. Πιέζω αφόρητα το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Εμπορίου. για έγκριση. Δυστυχώς έχουν καθυστερήσει. Μακάρι να υπήρχε. Μακάρι. Θα είχε βοηθήσει και θα είχε διευκολύνει πάρα πολύ τους δικούς μας.

Τρίτη ερώτηση. Τώρα θα αρχίσετε να με βοηθάτε όμως. Ποια ήταν η τρίτη;

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:Για τα κρουαζιερόπλοια, ποια είναι τα μέτρα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ναι, ωραία. Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, για τον μεν Πειραιά, όπως γνωρίζετε από τη φετινή χρονιά η ασφάλεια ήταν υποχρέωση του ΟΛΠ. Επιτέλους, μετά από χρόνια δημιούργησαν νέα υπηρεσία και εκείνοι είχαν την ασφάλεια. Το Λιμενικό είχε τον εξωτερικό έλεγχο μαζί με την Αστυνομία.

Όσον αφορά όμως, τις άλλες πόλεις, στα νησιά μας και στα άλλα λιμάνια, εκεί το Λιμενικό έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Και όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και στη θάλασσα και στην παράκτια περιοχή, ιδιαίτερα μάλιστα εκεί που θεωρούσαμε ότι μπορεί να υπάρχει και κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος.

Θ. ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Για την υποψηφιότητά σας, γιατί είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του απαγορεύει κανείς να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά δεν είπατε για σας. Εμείς δεν ακούσαμε για σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Θεωρώ ότι αυτή όλη η κουβέντα είναι επιζήμια για την ίδια την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή η εσωστρέφεια και η ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι στην πραγματικότητα θα υπονομεύει εξ αντικειμένου την ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Και επιπλέον έχουμε μπροστά μας τόσο σκληρές μάχες, τόσο δύσκολη προσπάθεια σε καθημερινή βάση για τη διάσωση της χώρας σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά αβέβαιο, που θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει και νόημα. Γι' αυτό το λόγο δεν μπαίνω στην κουβέντα και γι' αυτό και αρνούμαι πεισματικά να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζήτηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Ο κ. Μπαρδούνιας από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Παράκληση, μία ερώτηση χωρίς υποσκέλη, υποερωτήματα, ώστε να μπορέσουν όλοι να θέσουν τουλάχιστον μία ερώτηση.

κ. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):Τώρα με φέρνετε προ απροόπτου. Είχα δύο ερωτήσεις εγώ. Θα μου το επιτρέψετε κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μετά τις πέντε, ας πέσουμε στις δύο, για να πάμε μετά…

κ. ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):Η πρώτη ερώτηση είναι πάλι πολιτική. Εγώ θα επιμείνω στο ερώτημα της συναδέλφου. Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δέχομαι αυτό που λέτε και είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, και το γνωρίζουμε όλοι, εκφράζετε το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου.

Υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι. Είναι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χρυσοχοϊδης. Εγώ θέλω να σας θέσω το ερώτημα και πάλι, έστω κι αν δεν το απαντήσετε. Είναι στη σκέψη σας να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί ούτως ή άλλως κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Και το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με το νομοσχέδιο για την πειρατεία. Θα ήθελα αν ήταν δυνατόν να μας δίνατε κάποια στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό θέμα, όπου όμως τόσο ο ΙΜΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση το αν πρέπει να υπάρχουν ένοπλοι στα πλοία ή όχι. Με βάση αυτά θα ήθελα αν μπορείτε να μας πείτε δυο πράγματα παραπάνω. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι αμήχανα. Χθες, δώσαμε μία συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί αισθανθήκαμε την ανάγκη ότι έπρεπε να προστατεύσουμε τη δουλειά των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας, μιας νέας υπηρεσίας την οποία εμείς ιδρύσαμε, εμείς δημιουργήσαμε, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τρεις μήνες και δουλεύει και έχει σημαντικότατες επιτυχίες, και είδαμε ότι μέσα στη γενικότερη σύγχυση αδικείται η δουλειά της γιατί καταγράφονται οι επιτυχίες αλλά με άλλους πρωταγωνιστές ενώ οι πρωταγωνιστές είναι η Αστυνομία.

Κάναμε λοιπόν μια συνέντευξη στην οποία παρουσιάσαμε τα πάντα, το νομοθετικό πλαίσιο, τη διάκριση από το ΣΔΟΕ, τη διάκριση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, το γεγονός ότι λειτουργεί με τον Εισαγγελέα Οργανωμένου Εγκλήματος, ότι έχει άλλη δραστηριότητα, ότι όλα αυτά που έχετε ακούσει τις τελευταίες ημέρες που έχουν συλληφθεί είναι δουλειά δικιά τους και κανενός άλλου και ξανά δεν πέρασε τίποτα. Γιατί; Γιατί τα πάντα πέρασαν γύρω από τις απαντήσεις μου όσον αφορά τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για τη διαδοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ούτε στις εφημερίδες το είδα. Μόνο στο ΕΘΝΟΣ το είδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δηλαδή αν δεν έγραφε αυτά που είπατε θα έπαιζε το θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Γιατί το λέτε αυτό; Μα με συγχωρείτε, μόλις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υπήρχαν τρισέλιδα, όχι δισέλιδα στις εφημερίδες, όλες τις εφημερίδες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μα με συγχωρείτε, οι εφημερίδες είναι ικανοποιημένες από το γεγονός ότι διαστρέβλωσαν την αλήθεια;

Επανέρχομαι στον κ. Μπαρδούνια. Φοβάμαι λοιπόν ότι και σήμερα πάλι, θα πάει στράφι η παρουσίαση της δουλειάς των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και της προσπάθειας που γίνεται εδώ, πάλι εμπλεκόμενοι σε μια συζήτηση που γίνεται και την οποία επαναλαμβάνω θεωρώ επιζήμια. Η δική μου πολιτική πρακτική είναι πρακτική συνέπειας, είναι πρακτική υποστήριξη της ενότητας της παράταξης με κάθε τρόπο. Σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι έχω δουλέψει γι’ αυτό.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι όμως, το συμφέρον της χώρας. Είναι η διάσωση της Ελλάδος σε μια Ευρώπη η οποία η ίδια ακόμα δεν έχει διασωθεί και κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Και θεωρώ ότι είναι υπεύθυνη στάση. Θα έλεγα μάλιστα και κάτι άλλο: Η λογική είναι λογική, δεν είναι παράλογη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα η συζήτηση για τις προσωπικές επιδιώξεις ή τις μύχιες σκέψεις του καθενός.

Χθες την ίδια ώρα που δίναμε εμείς τη συνέντευξη, υπήρχε και μια διατύπωση της δικής του γνώμης, του συναδέλφου μου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και είδα μετά στα κανάλια να εμφανίζεται ότι εγώ απάντησα στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το αντίστροφο. Θεωρώ ότι είναι λάθος και θεωρώ ότι αδικούμε τους εαυτούς μας. Ήταν μια αξιοπρεπής απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ερώτημα που του τέθηκε, μια ειλικρινής και πολύ σοβαρή απάντηση η οποία βασίζεται στη δική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τις αγωνίες του για την παράταξη και την προοπτική της. Τίποτα παραπέρα.

Όμως, όσον αφορά εμένα, επειδή ακούω και διάφορα, τι εκφράζω και δεν εκφράζω, εγώ θέλω να εκφράζω μόνο ένα πράγμα: Τη συνεχή προσπάθεια για να έρχεται η πολιτική στο προσκήνιο, για ν’ αναδεικνύεται η αξία της οργανωμένης δράσης, η αυτονομία της πολιτικής, η ανεξαρτησία του πολιτικού λόγου, από τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα και αλλότριες επιδιώξεις.

Και αυτή τη στάση την οποία την ακολουθώ από τότε που ξεκίνησα την πολιτική μου δράση, όχι τη συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ, θα την τηρήσω και θα την τηρώ πάντα. Από κει και πέρα , υποστηρίζω το Γιώργο Παπανδρέου γιατί θεωρώ ότι είναι εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο γίνεται αδικεί τον ηγέτη μας γιατί αυτός είναι ο αρχηγός μας, αυτός είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας. Από κει και πέρα όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί ο ίδιος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια στο όνομα της παράταξης και της δικαίωσης του δικού του αγώνα, εγώ θα το στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Τελεία και παύλα.

Τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται περί του τι εκφράζουμε… όπως είπατε κι εσείς και μάλιστα ακούω και άλλους, λένε «αυτός εκφράζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ», τόσο ρηχές προσεγγίσεις, ειλικρινά δε μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να λέγονται και μάλιστα δημόσια. Τι σημαίνει «βαθύ ΠΑΣΟΚ»; εάν θεωρούν, γιατί νομίζω ότι «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει», ότι εγώ προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ που είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού, τότε μάλλον είναι τιμητική προσέγγιση για μένα παρά αρνητική ή κριτική όπως ακριβώς τη βλέπουν.

Όσον αφορά την πειρατεία, θα ήθελα εάν σας ενδιαφέρει όλους κάτι τέτοιο, στο τέλος όμως, θα ζητήσω από το Διευθυντή της Υπηρεσίας για την οργάνωση της νομοθεσίας, τον Πλοίαρχο, κ. Βιδάλη, να σας κάνει μια πολύ σύντομη παρουσίαση σχετικά με την προσέγγιση την οποία έχουμε εμείς και τη συνεργασία μας με τον κ. Χρυσοχοΐδη και το δικό του επιτελείο.

Όμως, θέλω να σας πω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι νομοθετική πρωτοβουλία και των δύο Υπουργείων με συναρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Άμυνας και του Δικαιοσύνης.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:Θα μου επιτρέψετε μια συντομότατη τοποθέτηση, αν θελήσετε θα τη σχολιάσετε και μια ερώτηση καθαρά στο ρεπορτάζ. Είπατε ότι το Λιμενικό έχει γυρίσει σελίδα, ότι η χώρα βρίσκεται σε νέα εποχή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, μην κρυβόμαστε από το δάχτυλό μας, και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε νέα εποχή, σε αναζήτηση νέου βηματισμού θα λέγαμε..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Αλίμονο αν δε βρισκόταν.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:Ακριβώς. Σεβαστό αυτό που είπατε για το Γιώργο Παπανδρέου, να μου επιτρέψετε να προσθέσω πάντως ότι έχει λήξει η καταστατική του θητεία, η ιδιότητα παραμένει, από κει και πέρα έχω την εντύπωση ότι μ’ αυτό που είπατε, το timingκανονικά σας αδικεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Κάνετε τοποθέτηση όμως.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:Ναι, και ζητάω σχόλιο επί της τοποθέτησης. Το timingσας αδικεί. Συνεργαστήκατε και λύσατε ένα θέμα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε εκτός από το θέμα της συναρμοδιότητάς σας, εννοώ τη χωροθέτηση, εξέφρασε τη δική του διαθεσιμότητα πριν, πολύ κοντά, το Σαββατοκύριακο. Εσείς λέτε ότι δε μπαίνετε σ’ αυτή την κουβέντα, ουσιαστικά αδειάζοντας το φίλο σας και σύντροφό σας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό αν θέλετε να το σχολιάσετε.

Επί του ρεπορτάζ τώρα, θα ήθελα να κάνω ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τα οικονομικά της χώρας και του Υπουργείου. Αναφερθήκατε σε 6 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία προωθούνται για νέες δομές στο Λιμενικό Σώμα. Αναρωτιέμαι αν σε συνθήκες κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτό λέει, δεν είναι διασφαλισμένοι οι μισθοί μετά τις 15 Δεκεμβρίου και τα δώρα, αν υπάρχουν κονδύλια για να υποστηριχθούν αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα ή είναι, θα μπορούσε να πει κάποιος κακοπροαίρετος, όχι εγώ, ένα επικοινωνιακό βήμα το οποίο στο μέλλον θα δούμε αν υλοποιηθεί.

Επίσης σε σχέση με τη χωροθέτηση έχω εδώ και μια ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνουν οι άνθρωποι…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Συγνώμη, αλλά κάνετε τρίτη ερώτηση τώρα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:Όχι, αυτή είναι η ερώτηση για τα οικονομικά, ότι κόστισε πριν από λίγα χρόνια η μετακόμιση στο Ελληνικό Δημόσιο 700.000 ευρώ και έγινε με σκοπό αναβάθμισης της Ναυτιλίας κτλ. Σε σχέση με την έμμεση μομφή ότι αυτό που ξαναποφασίσατε είναι άλλη μια κίνηση προς τα πίσω, επίσης δαπανηρή, τι έχετε να πείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, πρώτα απ’ όλα, εγώ δεν αδειάζω κανέναν, αντίθετα σέβομαι τους πάντες. Και σας εξήγησα μάλιστα ότι αυτά γίνονταν ταυτόχρονα χθες. Την ώρα που εγώ έδινα συνέντευξη, την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη και ο κ. Χρυσοχοΐδης και πραγματικά στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, αισθάνθηκα αμήχανα όταν είδα μετά ν’ αξιοποιείται μια δική μου φράση η οποία ήταν πολύ γενική, και να θεωρείται ότι απάντησα σ’ εκείνο ενώ δεν είχα καμία απολύτως τέτοια πρόθεση.

Δεύτερον, όσον αφορά τα Προεδρικά Διατάγματα: Δεν ξέρω αν συγκρατήσατε ότι σας είπα ότι όλοι μας η δουλειά, όλη μας η προσπάθεια είναι προσπάθεια μείωσης των δαπανών και εξοικονόμησης πόρων. Και ακριβώς αυτή είναι και η έννοια της διακλαδικής συνεργασίας. Γιατί θέλουμε να μειώσουμε τους πόρους που διατίθενται για διάφορες δράσεις του καθενός ξεχωριστά. Παράδειγμα: Μία από τις πρώτες εντολές που έχουμε δώσει στην Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας, είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία κοινής βάσης των εναερίων μέσων του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και ταυτόχρονα, όπως σας εξήγησα, φέρνουμε στο προσκήνιο τη NAMSA, για να κάνει τους διαγωνισμούς όπου έχουμε μείωση του κόστους. Αυτό αποδεδειγμένα σε όλα τα κράτη μέλη στα οποία γίνονται αντίστοιχοι διαγωνισμοί και συμμετέχει η NAMSA. Αυτομάτως εκεί θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων. Την ίδια στιγμή όμως, η ανάγκη για την ενίσχυση των δομών της λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος, είναι επιτακτική. Το ίδιο ισχύει και για την Αστυνομία. Το ίδιο ισχύει και για την Πυροσβεστική.

Γι’ αυτό το λόγο μετ’ επιτάσεως έχω θέσει το θέμα τόσο προς την τρόικα, όσο και προς την κυβέρνηση, τους συναδέλφους μου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπαδήμο, όσο επίσης και στο Συμβούλιο Υπουργών, ότι δεν μπορεί την ίδια ώρα που μας ζητάει και μας ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχουμε ενισχύσει όσο θα έπρεπε το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, να μας θέτουν περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις των στελεχών στο 1 προς 10 που μας έχουν θέσει ή περιορισμό των δαπανών για τους εξοπλισμούς μας.

Γι' αυτό το λόγο επιμένω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γι' αυτό τα προγράμματα εξοπλισμού των Σωμάτων θα τα περάσουμε μέσω της NAMSA.

Το Λιμενικό έχει ήδη ξεκινήσει για πρώτη φορά την προμήθεια των δικών του πλοίων, όμως, οι υπόλοιπες προμήθειες που έχουμε να κάνουμε θα περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. άρα θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα και ακόμα και αυτός ο διαγωνισμός θα είναι με αυστηρή πίεση προς τα κάτω.

Φιλοδοξούμε λοιπόν να εξοικονομήσουμε πόρους, ούτως ώστε να τους διαθέσουμε περισσότερο προς το ανθρώπινο δυναμικό και τις συνθήκες λειτουργίας του Σώματος με τον τρόπο τον οποίο προβλέπεται. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το κόστος των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά προφανώς οι Υπηρεσίες ….

κ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ:Μηδενικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μηδενικό. Άρα λοιπόν κακώς δίνω απάντηση. Έπρεπε να είχα στραφεί από την αρχή προς τον κ. Βαλεργάκη για να μου πει ότι είναι μηδενικό το κόστος, άρα δεν υπάρχει ερώτηση. Όμως εάν, καταλαβαίνω, σας καλύπτει ένας τέτοιος προβληματισμός, σας εξέθεσα και τον δικό μου για το πώς βλέπουμε τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Η λειτουργία των νέων δομών …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μα αυτό λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η λειτουργία των νέων δομών είναι μηδενικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Μηδενική είναι. Τέλος πάντων, όσον αφορά την ανακοίνωση των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης, εγώ γιατί να τη σχολιάσω; Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να το σχολιάσει ο Υπουργός τους, οι Υπηρεσίες τους.

Ούτως ή άλλως εγώ θέλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να σεβαστώ τη δικιά τους δουλειά και τη δικιά τους παρουσία και τη δικιά τους συμμετοχή σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε. Όμως, κι εκεί πρέπει να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και πρέπει να υπάρξει και αναδιοργάνωση σύμφωνα με το νόμο. Αλλά δεν θέλω περαιτέρω να κάνω κάποιο σχολιασμό.

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ (“PEIRAIASTODAY”):Επειδή έχουμε πολλούς μήνες εδώ να βρεθούμε και θέλουμε να μιλήσουμε στον Υπουργό μια ερώτηση. Κύριε Υπουργέ, θα σεβόμουν απόλυτα αυτό το «μια ερώτηση», αλλά είναι μια ερώτηση που ήθελα να σας την κάνω πάρα πολύ καιρό, αλλά δεν είχαμε και ευκαιρία να τα πούμε. Οπότε θα μου επιτρέψετε να την κάνω τώρα συν μια λοιπόν.

Η μια ερώτηση λοιπόν που ήθελα να σας κάνω εδώ και καιρό είναι, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί σ’ αυτή τη νέα εποχή ας την ονομάσουμε έτσι, τη νέα σελίδα, όπως θέλετε πέστε το, του Λιμενικού Σώματος δεν είχε θέση η παραδοσιακά άσκηση δραστηριότητας του τομέα της ναυτιλίας από το εξειδικευμένο -και το τονίζω αυτό- προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Δηλαδή, τι θα εμπόδιζε ή σε τι θα προκαλούσε δυσλειτουργίες αν μέσα στη δομή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος υπήρχε για παράδειγμα η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας με την άσκηση της αρμοδιότητας;

Επιμένω όχι επειδή είναι το ένστολο προσωπικό, δεν με απασχολεί αυτό. Γιατί είναι ένα εξειδικευμένο προσωπικό, που ξαφνικά του λέμε ότι δεν θα ασχολείσαι με ένα αντικείμενο που ασχολιόσουν εδώ και χρόνια. Γιατί το έκανες άσχημα και γιατί και γιατί και γιατί. Ξαφνικά ειπώθηκε. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Θα ήθελα μια εξήγηση επ' αυτού, αν θέλετε βέβαια.

Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι σε σχέση με την πειρατεία, εάν έχει προηγηθεί …. Το θέμα του να υπάρχουν ένοπλες ομάδες μέσα στα πλοία δεν είναι σημερινό, από παλιά έχει απασχολήσει. Υπήρχαν πάρα πολλοί προβληματισμοί επί αυτού και κυρίως από τις ναυτεργατικές Ενώσεις, από όσο ξέρουν κάποιες συνεχίζουν να τους έχουν αυτούς τους προβληματισμούς, τους έχουν διατυπώσει και εγγράφως, για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους ναυτικούς ακριβώς από την ύπαρξη ενόπλων πάνω στα πλοία.

Αυτά τα θέματα έχουν τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους; Πώς λήφθηκε τώρα η απόφαση ξαφνικά, άλλαξε η πολιτική η μέχρι τώρα το θέμα να μην προωθείται μια τέτοια ρύθμιση και να πάμε στο να προωθηθεί; Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Απάντηση στη δεύτερη ερώτηση. Έχετε δίκιο γι' αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους διεθνείς Οργανισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα για κάποιο περίεργο λόγο αντιστεκόταν να πάρει πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση, ίσως γιατί συστρατεύτηκε με τα κράτη του IMO, τα οποία δεν θέλανε, ήταν στην πλευρά της αρνητικής προσέγγισης του θέματος.

Βεβαίως, και έχουν θέση και αλίμονο να μην είχαν θέση και τα συνδικάτα και η Ένωση των εφοπλιστών και οι πάντες. Ο συνομιλητής τους όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και έχω την αίσθηση ότι έχουν ήδη δρομολογήσει τις επαφές και τις συζητήσεις. Εγώ σας μίλησα για τη δικιά μας προσέγγιση, η οποία γίνεται με βάση τις μελέτες που γίνονται στους διεθνείς Οργανισμούς και τις προσεγγίσεις και με βάση το πεδίο, κυρίως στο οποίο θα κληθεί εάν κληθεί, το Λιμενικό Σώμα να έχει εμπλοκή.

Όταν όμως καταλήξουμε με βάση τη διαβούλευση με τα άλλα Υπουργεία, τα οποία σας είπα ότι πέρα από το Ανάπτυξης είναι και τα άλλα 3, δεν τα λέω τυχαία για τρίτη φορά, το Εξωτερικών, το Δικαιοσύνης και το Άμυνας, όταν λοιπόν καταλήξουμε στο νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, αυτό θα πάρει το δρόμο του με τη διαδικασία τη γνωστή που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δηλαδή δημόσια διαβούλευση, ο καθένας θα πει τις δικές του απόψεις, θα συγκληθεί δυο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πάει στη Βουλή, θα υπάρχουν δυο αναγνώσεις στην Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια. Άρα οι πάντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή.

Τώρα, όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, ήταν σωστός ο προβληματισμός σας, αλλά ήταν λάθος η ερώτηση. Και ήταν λάθος η ερώτηση, γιατί δεν μπορεί να απαντήσει κανείς «γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μια δομή στο Λιμενικό Σώμα που να ασχολείται με τη ναυτιλία».

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην απάντηση, γιατί η ναυτιλία αξίζει καλύτερα. Γιατί έχουμε την υποχρέωση να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στη ναυτιλία. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται να έχει ισχυρούς θεσμούς υποστήριξης της εμπορικής ναυτιλίας και γενικότερα της ναυτοσύνης, όπως επίσης και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως σ’ αυτή την περίπτωση είναι ποιος είναι αυτός ο φορέας. Είναι πολιτικό Υπουργείο ή στρατιωτικό Υπουργείο; Η απάντηση και η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ένα ισχυρό πολιτικό Υπουργείο. Και αυτή ήταν η προσπάθεια η οποία έγινε.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ως προγραμματική δήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως προσπάθεια η οποία συζητήθηκε στην προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, και στα πλαίσια της προγραμματικής συνδιάσκεψης υπήρχε και ειδική διαβούλευση, ειδικό Τμήμα, στο οποίο τότε ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους και η κατάληξη εκεί ήταν η πρόταση του διαχωρισμού.

Βεβαίως, εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια προσωπική παρέμβαση γιατί κάποτε πρέπει να το πω, με δική μου διαφωνία σ’ αυτή τη διάσκεψη η οποία εκφράστηκε με πολύ καθαρό τρόπο τοποθετούμενος στην αναγκαιότητα του ισχυρού πόλου υποστήριξης της ναυτιλίας.

Συμφωνώντας όμως σε κάτι το οποίο ούτως ή άλλως από το 2001 είχα θέσει, στη ανάγκη της ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με Αρχηγείο, Ακαδημίες, δομές, οργανικές θέσεις. Και όλα αυτά, το θυμόσαστε οι περισσότεροι εξάλλου, γιατί έβλεπα την ανάγκη από τότε το πώς θα ενταχθεί το Λιμενικό Σώμα στο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Όμως, στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όπως γνωρίζετε εγώ δεν ήμουν Υπουργός. Έτσι την προώθηση αυτού του σχεδιασμού του διαχωρισμού δηλαδή του διαχωρισμού της ναυτιλίας από το Λιμενικό, την ανέλαβαν δύο άλλοι άνθρωποι, δυο άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι έμελλαν στην πορεία να υπηρετήσουν και τον τομέα αυτό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Χάρης Παμπούκης.

Εκείνοι διαμόρφωσαν τα Προεδρικά Διατάγματα, εκείνοι προχώρησαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το διαχωρισμό, εκείνοι φτάσανε και παρουσίασαν το τελικό σχέδιο το οποίο αναλάβαμε εμείς, ο Μανόλης Όθωνας και εγώ, 1 χρόνο πριν.

Και σας θυμίζω ότι τέτοια εποχή πέρσι το ΥΘΥΝΑΛ δεν ξέρω αν είχε συγκροτηθεί, δεν είχε ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Και ο Γιάννης Διαμαντίδης ακόμα δεν είχε ορκιστεί ο άνθρωπος Υπουργός, ορκίστηκε κάποια στιγμή πιο μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δυο βδομάδες μετά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Παραπάνω από δυο βδομάδες ήταν. Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι δεν ήταν έτοιμο. Τι έγινε στην πορεία; Στην πορεία αυτή η επιλογή του αυτόνομου Υπουργείου, που αφορά τη Ναυτιλία, τη Νησιωτική Ελλάδα και την Αλιεία ήταν μια επιλογή, η οποία για λόγους που δεν θέλω να συζητήσω τώρα, γιατί πονάνε, δεν λειτούργησε. Και δεν λειτούργησε για ποιο λόγο; Γιατί η Διοίκηση είτε αντιστάθηκε είτε μπήκε σε διαδικασίες συνεχώς καθυστερήσεων και το Υπουργείο φαινόταν ότι δεν μπορούσε να πριμοδοτηθεί, επαναπαυόμενο στην υποστήριξη την οποία θα έπαιρνε από το Λιμενικό Σώμα , που είχε κατοχυρώσει ή διεκδικούσε.

Την κατοχύρωσε όμως. Κατοχυρώθηκε η διαδικασία γιατί αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης. Αλίμονο αν υπήρχε κανείς άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε να αφήσει τη ναυτιλία αβοήθητη, απροστάτευτη και χωρίς υποστήριξη όπως της αξίζει, το τονίζω για μια ακόμη φορά. Και το τονίζω αυτό γιατί; Γιατί τυχαίνει να είμαι εγώ ο Έλληνας Υπουργός, τον οποίο υποδέχτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας με το καλωσόρισμα, καλωσορίζουμε τον Υπουργό της υπερδύναμης σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ήταν πολύ μεγάλη περηφάνια για μένα αυτό.

Ξέρω τι σημαίνει ναυτιλία και τι σημαίνει και στα ευρωπαϊκά όργανα , ναυτιλία. Γιατί ήμουν και πάλι ο Έλληνας Υπουργός που για πρώτη φορά συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών για τη ναυτιλία, όπου με το που έμπαινες μέσα, έμπαινες με το χαρτί του 45 έως 50% του στόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα λέω αυτά γιατί αισθάνομαι τον τελευταίο καιρό – επιτρέψτε μου να το πω – και ολίγον αδικημένος από την προσέγγιση η οποία γίνεται, διότι δεν μιλάω, αισθάνομαι ότι αφήνω πάρα πολλά πράγματα αναπάντητα, ιδιαίτερα στο χώρο αυτό για ένα χρόνο και αισθάνομαι ότι η παρεξήγηση έχει αρχίσει πλέον να επικάθεται της αλήθειας και κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση.

Ως εκ τούτου, από την ώρα την οποία εμείς αναλάβαμε το Υπουργείο εδώ και ιδιαίτερα τον τομέα αυτόν, πήγαμε σε έναν απίστευτο αγώνα, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, προκειμένου να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα από τα Προεδρικά Διατάγματα και να επαναφέρουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Στη σωστή επιλογή της κυβέρνησης πλέον.

Ποια ήταν η επιλογή, επαναλαμβάνω, ισχυρό πολιτικό Υπουργείο για τη ναυτιλία, ισχυρό, ανεξάρτητο Λιμενικό Σώμα ενταγμένο στο νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Αυτή ήταν η κυβερνητική πολιτική και αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Και αυτή την πολιτική εμείς υλοποιούμε. Και την υλοποιούμε επαναλαμβάνω έχοντας πλήρη συναίσθηση των αντιδράσεων που υπάρχουν γενικώς γιατί αλλάζουν τα πάντα, γιατί όλοι φεύγουν από τη βολή τους, γιατί δημιουργούνται νέα δεδομένα, γιατί, γιατί, πολλά άλλα γιατί, τα οποία εσείς τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα και από εμάς.

Όμως, προχωράμε και προχωράμε μπροστά και αυτό που έχουμε ως φιλοδοξία και νομίζω ότι δικαιούμαστε αυτή τη φιλοδοξία, είναι να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο κάναμε. Και επειδή εμείς νομοθετήσαμε έχουμε δύο φορές τη φιλοδοξία να υλοποιήσουμε αυτό που νομοθετήσαμε ακόμα και αν συμφωνούσαμε 100% ή όχι.

Όμως, από την άλλη πλευρά είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτό το οποίο πιστεύουμε. Και εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ναυτιλία χρειάζεται από το ελληνικό κράτος ισχυρότερη υποστήριξη.

Αυτό το οποίο έγινε, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών, η συγχώνευση των υπηρεσιών στην πορεία του ΥΘΥΝΑΛ στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αναγκαιότητα. Και ήταν αναγκαιότητα για ποιο λόγο; Γιατί όσο καθυστερούσαν οι δομές, οι νέες δομές και η στελέχωση των Υπηρεσιών εξ αντικειμένου θα δημιουργούνταν προβλήματα.

Γι΄ αυτό επελέγη η ενσωμάτωση προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ρόλος της. Αλλά πάντοτε όμως παραμένοντας ισχυρή η πρόθεση και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Υπουργείου Ναυτιλίας με πολιτικό προσωπικό.

Και αυτή παραμένει η προσέγγιση, την οποία υποστηρίζω με ιδιαίτερη θέρμη και με απόλυτο τρόπο. Πιστεύω δε ότι πρέπει με ταχύτητα να κινηθούμε. Να φύγουμε από τα οχυρωματικά έργα του παρελθόντος, να φύγουμε από τον εγκλωβισμό των ιδεοληψιών του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε αυτό.

Αυτό έχει ανάγκη η χώρα, ένα σύγχρονο Υπουργείο, ανοιχτό στους νέους επιστήμονες που έχουν σπουδάσει ναυτιλιακές σπουδές. Και μην μου πείτε ότι όλοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού που μπαίνουν στη Σχολή Δοκίμων, ξαφνικά γνωρίζουν ή φέρνουν μαζί τους και τις γνώσεις τους για τη ναυτιλία; Στην πορεία τις διαμορφώνουν. Πολύ περισσότερο και πολύ πιο εύκολα θα διαμορφώσει εμπειρία και γνώση γύρω από τα θέματα, ένας ο οποίος έχει σπουδάσει και ναυτιλία.

Γνωρίζετε όμως καλύτερα από όλους μας πόσο δύσκολο είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει σπουδάσει ναυτιλιακές σπουδές και στα ελληνικά Πανεπιστήμια και με μεταπτυχιακές στο εξωτερικό, να συνδράμει στην ελληνική Διοίκηση με τη μια ή την άλλη πλευρά.

Γι΄ αυτό το λόγο λέω γρήγορα να οργανώσουμε τις διευθύνσεις και τις νέες δομές που προβλέπει ο νόμος, που επιτάσσει ο νόμος. Και εδώ έχουμε καθυστερήσει πολύ. Να προχωρήσουμε γρήγορα, να βάλουμε νέους ανθρώπους, να κάνουμε screeningστις Υπηρεσίες δηλαδή πλήρη έλεγχο όλων των Υπηρεσιών ποιος κάνει τι και γιατί;

Έχω ένα ερώτημα για παράδειγμα. Υπάρχει νόημα να υπάρχει σήμερα τομέας προμηθειών στις πολιτικές υπηρεσίες και στις δομές των υπηρεσιών που ενσωματώθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Ρωτώ, υπάρχει; Όχι. Γιατί υπάρχει η Υπηρεσία Προμηθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και ότι έχουν να το λύσουν ας το λύσουν. Για ποιο λόγο παραμένουν; Διεκδικώντας στο μέλλον πότε θα επανέλθουν οι προμήθειες του Λιμενικού για να τις διαχειριστούν;

Αυτό είναι που δεν δέχομαι σε αυτή την υπόθεση. Γιατί θεωρώ ότι έχουμε κάνει οχυρωματικά έργα εκεί που δεν έπρεπε να υπάρχουν οχυρωματικά έργα. Αντίθετα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η λογική στους ανθρώπους και στις επιδιώξεις μας.

Τι καλύτερο για τους άξιους, πραγματικά άξιους, πολιτικούς υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Ανάπτυξης που ασχολούνται με τον Τομέα της Ναυτιλίας να έχουν ένα πεδίο δόξης λαμπρό και εξέλιξης γύρω από θέματα που τόσο καιρό και για πολλά χρόνια τους στερούσε ο αδελφικός εναγκαλισμός των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Γιατί όχι;

Μην ξεχνάτε δε ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις των πολιτικών υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος ήταν ο διαχωρισμός. Όπως επίσης μην ξεχνάμε ότι και το συνδικάτο, όχι των αξιωματικών αλλά κυρίως των λιμενοφυλάκων και των υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος επίσης ήταν υπέρ του διαχωρισμού.

Αυτά είναι που δεν καταλαβαίνω μερικά χρόνια μετά στην παρούσα φάση και στη σημερινή εποχή. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι γύρω από αυτή τη συζήτηση βασιλεύει η υποκρισία. Και επειδή η υποκρισία αυτή οδηγεί εν τοις πράγμασι σε υπονόμευση του δικού μας έργου, το λέω πάρα πολύ καθαρά. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία υπονόμευση. Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα λειτουργήσουμε στη δουλειά μας.

Το Αρχηγείο πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες του, πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες ασφαλείας το κτίριο, οι δομές του, οι υπηρεσίες του. Κρινόμαστε και αξιολογούμεθα αυτή την περίοδο από το εάν και κατά πόσο θα παραμείνει ο FRONTEXμετά το τέλος του πιλοτικού προγράμματος γιατί τελειώνει τώρα στο τέλος του μηνός αυτού και εμείς ακόμα δεν τα έχουμε λάβει τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο.Και όλοι αντιστέκονται. Αντιστέκονται σε τι; Σε κάτι το οποίο είναι θολό, είναι απροσδιόριστο χωρίς ακριβώς να θέλει να ξέρει κανείς τι θέλουν και τι δεν θέλουν.

Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή. Άκουσα σήμερα για παράδειγμα πάλι μια δήλωση του κ. Πλακιωτάκη. Προφανώς ενόψει της συνέντευξης έσπευσε από το πρωί να προλάβει τις δικές μου τοποθετήσεις, τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι ό,τι και να πει ο κ. Παπουτσής, ένα είναι βέβαιο, εμείς δεσμευόμαστε στην επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την εμπλοκή του ξανά, τη διασύνδεσή του με το Λιμενικό. Πολύ ωραία, έτσι έλεγε και ο κ. Σαμαράς δεν υπογράφω, δεν υπογράφω , και ιδού τώρα τι γίνεται όλη αυτή την περίοδο. για την έκτη δόση.

Η Νέα Δημοκρατία καλά θα κάνει να δει τις παρούσες εξελίξεις, να φύγει από το παρελθόν, να ξεκολλήσει από το παρελθόν, να πάμε μπροστά. Να δούμε ποια είναι η νέα πραγματικότητα, ποιες είναι οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της χώρας και πάνω σε αυτό να τοποθετηθεί και ο κ. Πλακιωτάκης και οποιοσδήποτε άλλος από τη Νέα Δημοκρατία. Και να πει μετά ότι ναι πράγματι δεν θέλουμε το Λιμενικό να είναι στο ενιαίο δόγμα ασφάλειας της χώρας, δεν θέλουμε να ασχολείται με το Σένγκεν, δεν θέλουμε να ασχολείται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και να πάει να πει σε εκείνους που θα έχουν χρηματοδοτήσει με 240.000.000 για να πάρουμε πλοία, ελικόπτερα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και οπλισμό ότι ξέρετε τώρα άλλαξα γνώμη, δεν το κάνω.

Γι΄ αυτό σας λέω κάποτε πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Επιτέλους έφτασε η ώρα για την εποχή μας. Γιατί είναι άλλη εποχή, είμαστε αλλού. Κάποιοι επιμένουν να μένουν κολλημένοι στο παρελθόν, στην έκφραση των κοινωνικών αναζητήσεων και των συμφερόντων όπως τα γνώρισαν στο παρελθόν. Έχουν αλλάξει όλα. Ακόμη και τα συμφέροντα, ακόμη και οι κοινωνικές αναζητήσεις, ακόμη και οι οικονομικοί κολοσσοί έχουν γίνει μικρότεροι. Ακόμα και οι εταιρείες και οι εφοπλιστικές οργανώσεις και αυτές έχουν βρει νέες αναζητήσεις. Τι να κάνουμε;

Πολλά σας είπα όμως αλλά σας τη χρωστούσα την απάντηση.

ΣΠ. ΠΑΝΟΥ («STAR»):Επειδή το Λιμενικό μας τελείωσε και έχουμε Λιμενικό Ακτοφυλακή όπως είπατε. Σε δύο Προεδρικά Διατάγματα διαβάζω οργανικές θέσεις, ιεραρχία, προαγωγές, αποστρατείες. Αυτή η ριμάδα η παράλληλη επετηρίδα θα ισχύσει ποτέ για να πούμε ότι πάμε κάποια στιγμή μπροστά ή θα βλέπουμε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς 47, 49, 50, 51, 52 συνταξιούχοι και να φέρουμε και άλλους μετά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε πιστεύω μέσα από τη νέα προσέγγιση την οποία έχουν κάνει εδώ οι επιτελείς του Σώματος. Ωστόσο τις επόμενες μέρες εκείνο που συζήτησα προηγουμένως με τον κ. Αρχηγό, είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αυτές. Θα αρχίσετε να παίρνετε και εσείς τα Προεδρικά Διατάγματα και θα τα συζητήσουμε εάν χρειαστεί οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παρατήρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρούν και οι συνάδελφοι. Αν κατάλαβα καλά, κ. Υπουργέ, εσείς είπατε ότι χρειάζεται ισχυρό Υπουργείο Ναυτιλίας με πολιτικό προσωπικό. Άρα θέλετε να υπάρξει ένα Υπουργείο Ναυτιλίας…

Χρ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:Εγώ; Βεβαίως αυτό θέλω. Και για να είμαστε και σαφείς αυτό ακριβώς ήθελε και επεδίωξε ο Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό ακριβώς. Γι’ αυτό και δημιούργησε το ΥΘΥΝΑΛ. Με συγχωρείτε. Το ΥΘΥΝΑΛ τι ήταν; Υπουργείο Ναυτιλίας δεν ήταν;

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, το ΥΘΥΝΑΛ ήταν η επιλογή του ενιαίου πολιτικού Υπουργείου Ναυτιλίας. Προστέθηκε η Αλιεία και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αιγαίου για ποιο λόγο; Για να ενισχυθεί ο χώρος με νέο προσωπικό λόγω του ότι και οι μεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό λόγω της ακτοπλοΐας -γιατί μη μου πείτε ότι το παλαιό Υπουργείο, οι Υπηρεσίες του Αιγαίου δεν έκαναν ακτοπλοΐα. Ακτοπλοΐα κάνανε- και η Αλιεία διότι έχει αξιοποίηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Οι πολιτικοί υπάλληλοι έχουνε την ακτοπλοΐα. Το ξέρετε μετά από δύο χρόνια;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, μια διευκρίνιση σας παρακαλώ. Η αρμοδιότητα της ακτοπλοΐας μέχρι αυτή την ώρα είναι για τους πολιτικούς υπαλλήλους και μετά είναι στον αξιωματικό υπηρεσίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα επτά Προεδρικών Διαταγμάτων και ενός…

Χρ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:Δεν το ξέρω αυτό, είναι πολύ ωραία πληροφορία. Δεν το είχα προσέξει. Αγαπητέ Σάββα, επειδή εγώ συνεχίζω να είμαι κόσμιος όμως, γι’ αυτό το λόγο λοιπόν άκουσέ με. Εάν αυτό το οποίο είπες προηγουμένως ως πληροφορία το ακούσουν οι αξιωματικοί οι οποίοι ασχολούνται με την ακτοπλοΐα μάλλον θα εξεγερθούν.

Και θα εξεγερθούν γιατί δεν υπάρχει κανένας πολιτικός υπάλληλος στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών. Είναι μόνο αξιωματικοί του Λιμενικού. Αναρωτιέμαι δε εγώ: δεν υπάρχουν πολιτικοί υπάλληλοι με προσόντα οι οποίοι θα μπορούσανε να ασχοληθούνε με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες; Λοιπόν, μην λέμε ανακρίβειες.

Η ουσία είναι μία: ότι η ακτοπλοΐα υποστηρίζεται 100% από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, με προσωπικό μόνο στρατιωτικό όλη αυτή την περίοδο, και ταυτόχρονα ένα χρόνο τώρα δεν προσέγγισε αυτή την Υπηρεσία κανείς εκ των πολιτικών υπαλλήλων για να μάθει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και εξειδικευμένοι επί της ακτοπλοΐας προερχόμενοι από το Υπουργείο Αιγαίου και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άξιοι πολιτικοί υπάλληλοι στις πάλαι ποτέ Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Η κα Πρίφη έχει το λόγο από «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ»

κα ΠΡΙΦΗ:Αν κατάλαβα καλά, κ. Υπουργέ, αφήσατε να εννοηθεί ότι ουσιαστικά το ΙΦΙΝΑΛ ως αυτόνομο Υπουργείο δεν κατάφερε να λειτουργήσει στα πρότυπα τα κυβερνητικά που είχαν τεθεί, επανήλθαμε στο σχήμα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η ερώτησή μου τώρα είναι: επειδή είδα και την αγωνία σας για τα θέματα της ναυτιλίας αν εσείς ήσασταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τι θα κάνατε;

Χρ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σας πω γιατί δεν κατάφερε να λειτουργήσει, γιατί δεν ήτανε εγγενής η αδυναμία. Πέσαμε πάνω στην περίοδο των απαγορεύσεων για νέες προσλήψεις. Πέσαμε πάνω στην τρόικα όπου ζητούσε όριο στις προσλήψεις συνολικά στο δημόσιο.

Και ως εκ τούτου έπρεπε να υπάρχει ισχυρός χώρος διοικητικής υποστήριξης και αυτό είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα έχει και πολλούς εποπτευόμενους Οργανισμούς, κάποιοι εκ των οποίων ενσωματώθηκαν στη διοίκηση, όπως είναι ο ΕΟΜΜΕΧ, με εξειδικευμένους ανθρώπους και επιστημονική γνώση, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν.

Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις στους συναδέλφους μου αλλά επειδή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με έχετε εμπλέξει ή έχω εμπλακεί, όπως θέλετε πάρτε το, σε αυτού του είδους την υπόθεση και το επαναλαμβάνω αδίκως, θα σας πω αμέσως τι θα έκανα.

Πρώτα απ’ όλα για να ξεκινήσω απ’ αυτό δεν θα επέτρεπα κανέναν, μα κανέναν, ούτε στους συνεργάτες μου, ούτε στο πολιτικό προσωπικό να υπονομεύει το κυβερνητικό έργο το οποίο διεξάγεται σε άλλο Υπουργείο. Σε αυτό θα ήμουνα πάρα πολύ αυστηρός και χωρίς καμία άλλη συζήτηση.

Δεύτερον: θα έδινα τα πάντα και θα έκανα τεράστια προσπάθεια τόσο με διοικητικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του Υπουργείο όσο και στην κυβέρνηση, προκειμένου με ταχύτατους ρυθμούς να γίνει ένα σκρίνινγκ του προσωπικού το οποίο ανήκει στις Υπηρεσίες αυτές, δηλαδή Αλιεία, πρώην Ναυτιλία και Αιγαίου, προκειμένου να δούμε ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί, τι ανάγκες έχουν, τι δυνατότητες έχουν, πώς μπορούν να συμβάλουν.

Τρίτον: θα είχα ήδη ολοκληρώσει το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών, ένα χρόνο μετά, προκειμένου να έχει μία νέα δομή και να ξέρει και ο εφοπλιστικός κόσμος τι μπορεί να περιμένει από τη νέα δομή που δημιουργείται και δεν θα επαφιόμουνα στα οχυρωματικά έργα μην τυχόν και λειτουργήσει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να υπάρχει η ελπίδα για να ξαναέρθουμε μετά και να συνεχίσουμε την ίδια ιστορία.

Τι θα έκανα; Θα είχα κάνει ταχύτερες διαδικασίες και θα είχα απαιτήσει από την κυβέρνηση λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης, να κάνει γρήγορες διαδικασίες με εκδήλωση δημοσίου ενδιαφέροντος για αποσπάσεις στις Υπηρεσίες που είναι της καινούργιας δομής.

Το ίδιο, θα είχα κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ταχύτατα για μετατάξεις υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες. Θα είχα απαιτήσει στις περιορισμένες δυνατότητες που έχει το κράτος για νέες προσλήψεις, λόγω του ιδιάζοντος χαρακτήρα και της συγκεκριμένης δομής η οποία υπάρχει, να προσληφθούν κατά προτεραιότητα από όλο το δημόσιο, υπάλληλοι με εξειδικευμένες γνώσεις ναυτιλιακές, πολιτικοί υπάλληλοι, νέοι επιστήμονες, αμέσως, με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ ή οτιδήποτε άλλο.

Θα ζητούσα να πάρουνε και κατά παραχώρηση παραπάνω υπαλλήλους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τη νέα δομή. Θα μπορούσαν να πάρουν και κατά παραχώρηση με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις με σχέσεις συμβούλων, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και πανεπιστημιακούς.

Πολλά πράγματα θα μπορούσα να κάνω και το κυριότερο όλων: θα είχα αξιοποιήσει για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους την ιστορική έδρα της Ναυτιλίας. Τη Γρηγορίου Λαμπράκη. Ναι, γιατί αυτή είναι η ιστορική έδρα της Ναυτιλίας.

Αυτό θα είχα κάνει εγώ. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα κτίρια που διαθέτουν αυτές οι υπηρεσίες και θα είχα πετύχει και εξοικονόμηση μεγάλη όσον αφορά τις δαπάνες. Πολλά πράγματα θα είχα κάνει.

κα ΠΡΙΦΗ:Συγνώμη μια διευκρίνιση. Με την περιγραφή αυτή, για τις παραλείψεις ενδεχομένως που υπάρχουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι σαν να μας λέτε αυτό που γράφουμε τόσο καιρό. Λέω με την περιγραφή αυτή που κάνατε για το τι θα κάνατε εσείς και προφανώς δεν έχει γίνει, ουσιαστικά εδώ έχουμε ένα τελείως προβληματικό σχήμα για έναν τομέα ενός Υπουργείου, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Αυτό περιγράφετε.

Χρ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:Θα σας πω. Όχι, θα σας έλεγα έχετε δύο Υπουργούς, τον κ. Χρυσοχοΐδη και εμένα που ταυτίζονται όσον αφορά αυτή την επιδίωξ. Ο ένας είναι Υπουργός ενός μεγάλου φορέα, ενός μεγάλου Υπουργείου με πολύ προσωπικό, που πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία και που τους τελευταίους δύο μήνες, τρεις, που είναι Υπουργός εδώ, προσπαθεί να την υλοποιήσει με κάθε τρόπο.

Μην το ξεχνάμε αυτό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει την ιδιομορφία να ήταν Υπουργός πριν, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, και να επανήλθε τώρα, όταν διαπιστώθηκαν και οι δυσλειτουργίες και μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, δύσκολο, που πραγματικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Με δεμένα τα χέρια δηλαδή.

Λοιπόν, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υλοποιήσουμε μία επιλογή που είναι σύγχρονη, που είναι δυναμική, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής ναυτιλίας και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσουμε μια άλλη δομή που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Και αυτό κάνουμε και εκεί.

Ένα δεν μπορούμε να κάνουμε και να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο: στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος. Παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος δεν μπορεί να υπάρξει. Αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει, πραγματικά δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί είμαστε, επαναλαμβάνω, όσο και αν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, είμαστε σε άλλη εποχή.

Β. ΑΑΓΟΥΡΙΔΗ («9,89»):Κύριε Υπουργέ, είπατε για την Γρηγορίου Λαμπράκη, αποφασίσατε να γίνει μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης εσείς με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Γεωργιάδης σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει στο συγκεκριμένο κτίριο, γιατί εκτός λέει του κόστους της μετακόμισης, υπάρχει και σημαντικό κόστος από την επιδιόρθωση, χρειάζονται εργασίες κλπ. Ένα σχόλιο σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Να σας πω το σχόλιο μου. Πρώτα απ’ όλα είναι ένα ερώτημα, το οποίο να μην το θέσετε σ’ εμένα, να το θέσετε στον Υπουργό του, είναι θέμα του Υπουργού του, είναι θέμα του Υπουργείου του.

Δεν μπορώ να λύνω τα θέματα των σχέσεων Υπουργών και Υφυπουργών, αρκετά πληρώσαμε το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υλοποιούσαν επ’ ουδενί της γραπτές εντολές που έδωσαν οι δύο Γενικοί του Γραμματείας. Αυτό γίνεται τόσο καιρό.

Α. ΚΟΛΥΒΑΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»):Κύριε Υπουργέ είναι εμφανές, ότι δέχεστε μια μεγάλη πίεση, στο πολιτικό επιστρέφω, με τις ερωτήσεις θα βάλεις εσύ, άμα πει ο Παπουτσής ας πούμε σήμερα, ότι στο μέλλον εάν μετρήσω τα γράδα μου και εκτιμήσω και την κατάσταση μπορεί να το σκεφτώ, θα βγει αύριο ότι ο Παπουτσής είναι ο άλλος υποψήφιος. Γιατί και ο Χρυσοχοϊδης κάπως έτσι το είπε, ότι κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Απαντώντας γενικά και με πολύ αξιοπρέπεια.

Α. ΚΟΛΥΒΑΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»):Βλέπουμε μία πίεση από τον Τύπο βασικά, αναρωτιέμαι αν αυτή η πίεση είναι ίδια και τόσο έντονη από τη βάση την οργανωμένη του Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ και από την εκλογική του βάση;

Και ένα άλλο σκέλος, εάν θεωρείτε ότι ο τρόπος που εξελέγη ο Πρόεδρος την τελευταία φορά έχει κατοχυρωθεί και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο ίδιος; Δηλαδή μαζική συμμετοχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Αυτό λέει το καταστατικό μας, αυτή ήταν η διαδικασία η οποία προβλέπεται και δεν έχει διατυπωθεί κάποια διαφορετική πρόταση. Δεν το ξέρω, δεν το έχω παρακολουθήσει. Και παράδειγμα αυτού που σας λέω είναι ακριβώς αυτό, είναι αδύνατο, δεν είναι μόνο πολιτικά αδιανόητο, είναι και πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσεις το τι γίνεται στις κομματικές εξελίξεις, στις κομματικές αναζητήσεις, στις κομματικές διαδικασίες και την ίδια στιγμή να είσαι στρατευμένος σε μια τεράστια προσπάθεια με ταχύτατους ρυθμούς να συμβάλεις στη διάσωση της χώρας και στην ενίσχυση μιας Κυβέρνησης η οποία είναι ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, καινούργιο εγχείρημα, το οποίο χρειάζεται τους δικούς του χειρισμούς και τις δικές του ισορροπίες.

Και να πω και κάτι άλλο επί τη ευκαιρία. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα στα κόμματα για κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχει. Βλέπω τις αντιδράσεις του ενός και του άλλου, δεν γίνονται έτσι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πριν επιστρέψω το 2000 στην Ελλάδα, για 16 χρόνια εργαζόμουν σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα οποία βασίζονται ακριβώς στη διαρκή προσπάθεια για τη συναίνεση, όπου η επιτυχία του πολιτικού στόχου, η επίτευξη του πολιτικού στόχου και η ενίσχυση του θεσμού που τα υλοποιεί είναι το βασικό, το πρωτεύον για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σ’ αυτό το εγχείρημα τόσο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών, πάντοτε αυτή ήταν η επιδίωξη.

Όμως, αυτό και ιδιαίτερα με τους συναδέλφους μου από άλλες χώρες αυτό προϋπέθετε μία διαφορετική δομή και νέα κουλτούρα στα κόμματα εξουσίας σε κάθε κράτος. Εκεί τα κόμματα εξουσίας, αυτά δηλαδή που συμμετέχουν στη διαδικασία της κυβερνητικής συνεργασίας δεν σκέφτονται πώς θα κερδίσουν καμία ψήφο παραπάνω από τον άλλο, αλλά σκέφτονται ή προγραμματίζουν με βάση τις επιδιώξεις της χώρας, με βάση τις προτεραιότητες της χώρας.

Γι’ αυτό είμαι πολύ αντίθετος στην προσέγγιση η οποία γίνεται αυτή την περίοδο και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι ανεύθυνη η συζήτηση. Έχουμε να λύσουμε πολύ βασικά πράγματα. θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου; Θα δουλέψουμε όλοι μας προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτά που μπορούμε ο καθένας στον τομέα του; Θα μπορέσουμε να πετύχουμε την εκταμίευση της 6ης δόσης τώρα, αύριο, μεθαύριο, σε 15 μέρες που είναι 8 δις; Άρα μισθοί, συντάξεις άμεσα για τους εργαζόμενους.

Θα μπορέσουμε να επιτύχουμε με τους καλύτερους όρους την εκταμίευση της άλλης δόσης το Φεβρουάριο, αρχές Φεβρουαρίου που είναι 80 δισεκατομμύρια; Θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι εξαιρετικά δύσκολος σε συνθήκες υφεσιακές και θα μπορέσουμε να βάλουμε τον σπόρο της ανάπτυξης εκεί που στενάζει η οικονομία μας, δηλαδή στην αγορά;

Αυτά είναι τα ερωτήματα. Τώρα τα υπόλοιπα το τι θέλω εγώ, τι δεν θέλει ο άλλος, τι θέλει ο παράλλος και ποια θα είναι η διαδικασία αν θα εκλεγεί ή δεν θα εκλεγεί… Επαναλαμβάνω, τι νόημα θα έχει η συζήτησή μας όλη αυτή και ο χρόνος τον οποίον σπαταλάμε γι’ αυτή τη συζήτηση, εάν η χώρα είτε λόγω της δικής μας αδυναμίας, είτε λόγω της ευρωπαϊκής αδυναμίας καταρρεύσει; Έχει κανένα νόημα; Αυτό ρωτώ.

Ο κόσμος προβληματίζεται και προβληματίζεται με κάθε τρόπο, έχω την αίσθηση όμως ότι εκεί επικρατεί και η ωριμότητα. Προβληματισμός υπάρχει, βεβαίως υπάρχει για όλα τα θέματα, για το πού πάμε, πώς θα πάμε, πώς θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών, με ποιο πρόγραμμα, ποιες ιδέες, ποιες απόψεις, τι προοπτική για το μέλλον;

Αλλά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα ασφυκτικό, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μπήκε λόγω της δικής μας πολιτικής, δεν μπήκε λόγω των δικών μας επιλογών, μπήκε για να σωθεί από τις επιλογές άλλων και την πολιτική διαχείριση άλλων. Μην ξεχνιόμαστε, εδώ κοντεύουμε να ξεχαστούμε τελείως και έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις να δώσουμε τον λόγο στον κ. Βιδάλη, Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Νομοθεσίας του αρχηγείου για μία ολιγόλεπτη παρουσία στα θέματα καταπολέμηση της πειρατείας.

Κύριε Βιδάλη έχετε το λόγο.

κ. ΒΙΔΑΛΗΣ:Το φαινόμενο της πειρατείας νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους εδώ τους ναυτιλιακούς συντάκτες. Αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο έχει ταλανίσει την διεθνή κοινότητα σε ότι αφορά την αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια με κύριο πεδίο εκδήλωσης πειρατικών φαινομένων, κυρίως τα τελευταία χρόνια, στον κόλπο του Άντεν.

Παλαιότερα είχαμε και στον Κόλπο, μάλλον στα στενά του Μάλακα όπως γνωρίζετε, αλλά κυρίως αυτή τη στιγμή όξυνση υπάρχει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Υπάρχουν διεθνείς πρωτοβουλίες, τις γνωρίζετε, επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ και όλα αυτά. Υπάρχουν πολύ σοβαρές και πολύ μεγάλες διεξοδικές συζητήσεις τόσο σε επίπεδο των Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο επίπεδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Δεν έχουν καταλήξει σ’ αυτό το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει ως ένα ισχυρό θεσμικό και υποχρεωτικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πειρατείας.

Η αντιμετώπιση τώρα της πειρατείας σε τεχνικό επίπεδο αποτελεί αντικείμενο του Λιμενικού Σώματος. Προβλέπεται μέσα στο συστατικό νόμο του Αρχηγείου, στον 3922/2011, ότι η αρμοδιότητα του Λιμενικού έγκειται και σ’ αυτό τον τομέα, στον τομέα της αντιμετώπισης της Πειρατείας, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει και να αμφισβητήσει ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο σίγουρα αφορά πολύ περισσότερο τους θεσμικούς φορείς και τους ανέφερε ο κ. Υπουργός προηγουμένως.

Κυρίως βέβαια το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που έχει την ευθύνη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ναυτιλίας. Για το λόγο αυτό και επειδή πλέον οι συνθήκες φάνηκε ότι έχουν ωριμάσει, διότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ανάλογες πρωτοβουλίες, δηλαδή η θέσπισης θεσμικών πλαισίων για την αντιμετώπιση της πειρατείας, και επειδή το φαινόμενο αυτό οξύνεται και κλιμακώνεται συνεχώς με το χρόνο, υπήρχε και από πλευράς Ελλάδος η αντίστοιχη έναρξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Σας ανέφερε ο κ. Υπουργός ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε η διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου, ενός σχεδίου θεσμικού πλαισίου στο οποίο ενσωματώθηκαν και προβλέψεις αντίστοιχης διάταξης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και αυτή τη στιγμή ήδη προωθείται ένα σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται από πλευράς διαμόρφωσης εσωτερικό, διαβούλευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής και αυτό είναι σημαντικό. Επειδή η πειρατεία είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο, σύνθετο από πλευράς επιχειρησιακής, σύνθετο από πλευράς θεσμικής, διοικητικής, αυτό το οποίο έρχεται να ρυθμίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί, είναι ένα συγκεκριμένο ζήτημα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική ναυτιλιακή κοινότητα και όσους ασχολούνται γενικά με το χώρο. Είναι δηλαδή η παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία. Δηλαδή κατά πόσο τέτοιοι ιδιώτες φρουροί θα μπορούν να επιβαίνουν στα ελληνικά εμπορικά πλοία, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής ναυσιπλοϊα τους μέσα απ’ αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.

Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μπορώ να σας δώσω ένα περίγραμμα μόνο, έρχεται να ρυθμίσει κατά κάποιο τρόπο με ποιους τρόπους θα δίνεται αυτή η άδεια, με ποια διαδικασία θα δίνεται αυτή η άδεια και με τη σύμπραξη περισσότερων φορέων, θεσμικών φορέων της ελληνικής διοίκησης από πλευράς Υπουργείου, όχι μόνο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Άρα ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης της άδειας. Έρχεται να ρυθμίσει επίσης ποια είναι τα δικαιώματα των ναυτικών, διότι πέραν των υπολοίπων παραμέτρων , ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός ο οποίος θεωρούμε ότι μετράει πάνω απ’ όλα. Σαφώς και η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα πολύ ζωτικό παράγοντα, ζωτική παράμετρο της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που προέχει.

Άρα, έρχεται να ρυθμίσει τα δικαιώματα των ναυτικών, έρχεται να ρυθμίσει τα δικαιώματα για το πώς γίνεται η χρήση των όπλων σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικού πειρατείας, άρα με ποιες διαδικασίες δίνεται το δικαίωμα σε αυτούς τους ένοπλους φρουρούς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Πλοιάρχου ενός ελληνικού πλοίου.

Είναι σημαντικό ότι μέσα απ’ αυτό το νόμο ερχόμαστε να ρυθμίσουμε συνολικά το ζήτημα. Και τι εννοώ συνολικά; Όχι όσον αφορά τι κάνουν τα ελληνικά πλοία και πώς αυτά προστατεύονται όταν περνούν τις περιοχές τις θαλάσσιες με τα περιστατικά της πειρατείας, αλλά και τι γίνεται με τα ξένα εμπορικά πλοία τα οποία θέλοντας να εξασφαλιστούν από τους ίδιους λόγους, διαπλέουν ή περνούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Άρα μ’ αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται και το ζήτημα αυτό. Ακολούθως έχουμε κάποιες γενικές απαγορεύσεις, δηλαδή τι απαγορεύεται παντελώς να γίνεται εντός της Ελλάδας, ούτως ώστε να μην υπάρχει διασάλευση της εθνικής έννομης τάξης και ασφάλειας και προβλέπονται βέβαια και οι κυρώσεις οι οποίες θα πρέπει να υπάρχουν σ’ αυτούς οι οποίοι παραβαίνουν τις σχετικές απαγορεύσεις του νόμου. Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα έχετε την ευκαιρία όταν παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το σχέδιο νόμου σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχετε μία παρουσίαση συνολική επί των λεπτομερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: