Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Με νέα δομή το Λιμενικό Σώμα

Της ύπαρξης ενός υπουργείου που να χειρίζεται τα θέματα της Ναυτιλίας, αμιγώς πολιτικού, από πλευράς στελέχωσης υπεραμύνθηκε προ ολίγου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής.
Αφορμή για την τοποθέτηση του αυτή ήταν η παρουσίαση της νέας δομής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία και θα εδράζει σε έξι συνολικά Π.Δ τα οποία έχουν ετοιμαστεί και το προσεχές διάστημα εφόσον οι καταστάσεις το επιτρέψουν θα προωθηθούν για τις περαιτέρω διαδικασίες.
Ουσιαστικά ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι το Λ.Σ εντάσσεται στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας με τη νέα του δομή και θα παραμείνει η συνδρομή για ένα ακόμα έτος στο χώρο της ναυτιλίας, υπονοώντας το νυν υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε της ύπαρξης ενός υπουργείου που θα χειρίζεται τα ναυτιλιακά πράγματα όπως και υπεραμύνθηκε της λογικής χειρισμού των θεμάτων από πολιτικό προσωπικό λέγοντας ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι λογικές και φιλοσοφίες του παρελθόντος που ήθελαν την εμπλοκή του Λιμενικού σε θέματα Ναυτιλίας.

Μάλιστα όπως ανέφερε υπάρχει αξιόλογο λιμενικό προσωπικό με επιστημονικές γνώσεις του αντικειμένου που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτού του υπουργείου όπως θα μπορούσαν να αντληθούν επιστήμονες και από τον πανεπιστημιακό χώρο, με τη μορφή συμβούλων ενδεχομένως αλλά και μέσα από μετατάξεις από άλλα υπουργεία για την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών.
Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν προχώρησε η δομή του ΥΘΥΝΑΛ ο κ . Παπουτσής είπε ότι αυτή ακριβώς ήταν η προσπάθεια, δηλαδή η δημιουργία ενός φορέα που θα είχε όλες τις ευθύνες για τα θέματα της ακτοπλοΐας, της ναυτιλίας, της αλιείας και των νησιωτικών συμπλεγμάτων.
Στο σημείο αυτό απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιέγραψε πως εκείνος θα σκεφτόταν την στελέχωση του εν λόγω φορέα ώστε να υπήρχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Απαντώντας έμμεσα στις “κατηγορίες” περί εμμονής στη διάσπαση του ΥΕΝ από το Λιμενικό, είπε ότι ουσιαστικά αυτός κλήθηκε να υλοποιήσει μια κυβερνητική πολιτική, η οποία ήδη είχε σχηματοποιηθεί μέσα από τα γνωστά Π.Δ, μέρος της οποίας ήταν και προεκλογική δέσμευση του κόμματος, το οποίο και ανέλαβε την εξουσία.
Εξάλλου αναφορικά με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΟΠΡΟ και αναφέρονται στο Λιμενικό ο κ. Παπουτσής αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοίδη τέθηκαν προς συζήτηση σχεδιασμοί που είχαν εκπονήσει και τα δύο υπουργεία για την αντιμετώπιση του κινδύνου τη πειρατείας σε υπό ελληνική σημαία πλοία, και οι σχεδιασμοί αυτοί τείνουν να λάβουν τη μορφή σχεδίου το οποίο θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.
Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση αυτή, είπε, το εν λόγω ν/σ θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς της ναυτιλίας επίσης για διαβούλευση και τότε θα προχωρήσει περαιτέρω.
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε επανερχόμενος στη δομή του Λ.Σ ότι τα εν λόγω 6 σχέδια Π.Δ θα κατατεθούν σύντομα στο συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση.
Τέλος ο κ. Παπουτσής έκανε αναφορά και στο θέμα της Σέγκεν και στα μέτρα που καλείται η χώρα να λάβει ώστε να μη τεθεί εκτός καθώς όπως είπε από το 2009 η Ελλάδα βρίσκεται υπό επιτήρηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το εύρος των μέτρων που έχει λάβει για τη πάταξη κυρίως της λαθρομετανάστευσης.
“Στοχεύουμε” είπε ο κ. Παπουτσής “να ενδυναμώσουμε την αστυνόμευση και την αποτελεσματικότητα μέσα από ένα διακλαδικό κέντρο, δηλαδή Λιμενικού και Αστυνομίας, ώστε να μη τεθούν στο εξής θέματα” για να χαρακτηρίσει ευτυχή συγκυρία τις διαπιστώσεις που έχει κάνει η FRONTEX για τη δυσκολία αστυνόμευσης των συνόρων θαλασσίων και μη και τις αδυναμίες του συστήματος.
Μάλιστα είπε ότι το προσεχές διάστημα στόχος είναι να εγκατασταθεί η FRONTEX μόνιμα στον Πειραιά ώστε σε συνεργασία με το Λ.Σ να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση, τονίζοντας ότι και σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Ο υπουργός έκανε λόγο και για οικονομίες κλίμακας αναφορικά με το εξοπλιστικό του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κυρίως όσον αφορά και τα εναέρια μέσα αστυνόμευσης ενώ σημείωσε ότι λόγω των επιλογών της κυβέρνησης να στηρίξει τη κρουαζιέρα λίαν προσεχώς θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που έχουν ζητήσει χώρες όπως εν προκειμένω το Ισραήλ για την περαιτέρω ασφάλεια στα λιμάνια εκεί που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.
Τέλος κληθείς να σχολιάσει τς διεργασίες για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ στη περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου τις δρομολογήσει και τις υποψηφιότητες που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, ο κ. Παπουτσής είπε ότι αυτή τη στιγμή οι όποιες συζητήσεις είναι επιζήμιες και δημιουργούν τάσεις εσωστρέφειας τις οποίες επίσης χαρακτήρισε επιζήμιες.
Υποστήριξα και υποστηρίζω τον Γ. Παπανδρέου είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για το τι θα πράξει αν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ανοίξει τη διαδικασία διαδοχής του.

theseanation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: