Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Το 2012, και μάλιστα οι πρώτοι μήνες τους, επιφυλάσσουν νέα επίθεση σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτικών.

Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ (www.sysmed.gr)

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, εδώ και λίγες ημέρες, ήδη βρισκόμαστε στο νέος έτος 2012. Τις προηγούμενες ημέρες αντηλλάγησαν οι κλασσικές ευχές μεταξύ πολιτών, φίλων, οικογενειών αλλά και αγνώστων. Στην ίδια εθιμική τακτική ακολούθησαν και οι ευχές του πολιτικού προσωπικού της Χώρας, για ένα νέο έτος με ευημερία, χαρά αισιοδοξία και ενότητα ώστε η Χώρα να ξεπεράσει την κρίση και να αναπτυχθεί. Στο ίδιο, σχεδόν, πλαίσιο κινήθηκαν και οι ευχές στη στρατιωτική οικογένεια προεξαρχόντων αυτών της υγείας, της χαράς, της πίστης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.


Ωστόσο, μαζί με τις κλασσικές ευχές δεν έλειψε, τουλάχιστον μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους, η ανάκληση στη μνήμη μας των σχολίων και των αρνητικών συναισθημάτων που όλοι μας οι στρατιωτικοί νοιώσαμε το δύσκολο 2011, που μόλις έφυγε και γνωστές – άγνωστες πηγές δημιούργησαν.

Των σχολίων που εκστομίστηκαν από χείλη κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, τα οποία δημιούργησαν εκείνα τα συναισθήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που καταρράκωσαν το ηθικό τους και το καθήλωσαν στο ναδίρ: «μη παραγωγικοί», «αυτιστικοί», «γραφειοκράτες», «νεαροί συνταξιούχοι» κλπ.

Προσπάθειες χλευασμού και απαξίωσης, για το ρόλο συλλήβδην των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση σχεδίων αναφορικά με τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματά τους, τα οποία και εκπληρώθηκαν δια της ψηφίσεώς τους από τη Βουλή των Ελλήνων, προς το δυσμενέστερο.

Ευτυχώς, απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης των Ελλήνων στρατιωτικών υψώνεται ως δίχτυ προστασίας η αυθεντική Ελληνική αλληλεγγύη, η άποψη των Ελλήνων πολιτών για το έμψυχο δυναμικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μέσα από τις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το στρατιωτικό προσωπικό τους ως το πρώτο μηχανισμό στον οποίο δείχνουν αμέριστη εμπιστοσύνη. Και αυτό να είμαστε απολύτως σίγουροι και βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά όταν και όπως ήθελε αποφασιστεί.

Το 2011 έκλεισε με οικονομικές απώλειες στη στρατιωτική οικογένεια, κατά μέσο όρο 50%. Η οικονομική κατάσταση του Έλληνα στρατιωτικού (στην πλειοψηφία των στελεχών πλέον) από ανεκτή οδηγήθηκε σε ανυπόφορη και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη. Πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε κατάσταση πενίας. Οι συζητήσεις πύκνωσαν για έρευνα πηγών άντλησης χρημάτων, προκειμένου ο στρατιωτικός (από μόνος του βέβαια) να μπορεί να στέκεται αξιοπρεπώς στα πόδια του, και να δίνει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε όλους εκείνους που αρέσκονται να ομιλούν, ότι το ηθικό είναι ακόμη υψηλό. Λάθος. Μέγα λάθος. Η πλειοψηφία των στελεχών ομιλεί για πλήρη και παντελής απαξίωση.

Το 2012, και μάλιστα οι πρώτοι μήνες τους, επιφυλάσσουν νέα επίθεση σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτικών. Οι επιλεγμένες και προσεκτικές διαρροές μιλούν για περαιτέρω μείωση στα εισοδήματα των στρατιωτικών. Αναμένεται μόνο να δούμε εάν επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν και σε ποιο ποσοστό θα είναι αυτές οι μειώσεις. Ωστόσο ο χρόνος περνάει και η κατάσταση φαίνεται ότι δεν αντιστρέφεται.

Το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών βρίσκεται στα σκαριά. Είναι πλέον γνωστό ότι θα εφαρμοστεί άμεσα. Τι θα περιέχει άραγε; Οσονούπω θα το μάθουμε. Κάποιοι θα το μάθουμε και θα κλαίμε και κάποιοι θα τρίβουμε τα χέρια μας. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να σχεδιαστεί με περίσσια προσοχή και σκέψη. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, ειδικά στα χαμηλόβαθμα και χαμηλόμισθα στελέχη, θα συνθλίψει την ψυχολογία τους.

Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του, μεταξύ των άλλων, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του έργου του στρατιωτικού:

- την απώλεια του 2ου μισθού λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας του/της συζύγου του στρατιωτικού,

- την καταβολή σημαντικού χρηματικού ποσού για τη φύλαξη των ανήλικων τέκνων όταν εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και δεν υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης από το συγγενικό περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται μακράν των πατρο/μητρογονικών εστιών των στρατιωτικών,

- την πρόσθετη δαπάνη που αναγκάζονται να καταβάλουν οι στρατιωτικοί ως έξοδα μετακίνησης από και προς τις Μονάδες τους, αφού αυτές κατά κανόνα εδρεύουν μακριά από τα αστικά κέντρα,

- το πρόσθετο κόστος ζωής, λόγω της ακρίβειας που μαστίζει τις παραμεθόριες και απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχές,

- την πρόσθετη δαπάνη που επιβάλλει η ανάγκη διατήρησης και συντήρησης δύο νοικοκυριών, όταν ο/η σύζυγος αδυνατεί να ακολουθήσει τη μετακίνηση του στρατιωτικού, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους που συνδέονται με τη ανάγκη παροχής φροντίδας και υποστήριξης συγγενικών προσώπων,

- την επίλυση βασικών προβλημάτων που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο του στρατιωτικού και της οικογένείας του που στις μέρες μας βιώνεται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης και εξαθλίωσης,

- τις ατελείωτες ώρες υπερωριακής εργασίας (εκτέλεση εβδομαδιαίων, εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, πέραν του προβλεπομένου ωραρίου) που του επιβάλλονται διαρκώς χωρίς καμία ανταμοιβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: