Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

5o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΛΣ «Η δράση, δηλώνει τις προτεραιότητες» Ημερίδα: Το Πρόβλημα της Παράνομης Μετανάστευσης


Αριθμ. Πρωτ.: 77/12

Στις 15/12/2012 πραγματοποιήθηκε το 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «Η δράση, δηλώνει τις προτεραιότητες», μια φράση που δανειστήκαμε από το μεγάλο πολιτικό, στοχαστή και επαναστάτη ακτιβιστή Μαχάτμα Γκάντι,  μας εκφράζει απόλυτα και σηματοδοτεί την αγωνιστική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων το επόμενο διάστημα.

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν τις εργασίες του, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης Γιάννης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας Θεόδωρος, η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα Ρεπούση Μαρία, ο κ. Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ ΜΠΑΝΤΙΑΣ Δημήτριος, ο Καθηγητής του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θαλασσινός Ελευθέριος και ο Πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ κ. Τσουκαράκης Ανέστης.    
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πετράκος Αθανάσιος, ο Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Κουνουγέρης Κωνσταντίνος, ο Επιτελάρχης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Τσιαδής Δημήτριος, ο ΓΕΛΣ Υποναύαρχος ΛΣ Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο ΕΒΑ/ΕΝΑ Υποναύαρχος ΛΣ Χονδρονάσιος Αθανάσιος, ο Επόπτης ΔΕΚΝ Υποναύαρχος ΛΣ Ματσάγγος Αχιλλέας, ο ΠΚΔ΄ Υποναύαρχος ΛΣ Σιέττος Βασίλειος, ο Υποναύαρχος ΛΣ Μπουμπόπουλος Γεώργιος, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαυρόπουλος Τάσος, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Τσατσουλής Αθανάσιος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Παντελεάκος Φίλιππος, το μέλος Δ.Σ. του ΠΜ.ΣΑΣΥ-ΠΝ κ. Δέδης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών Αξιωματικών ΠΝ & ΛΣ κ. Μακρής Κωνσταντίνος, οι Επίτιμοι Αρχηγοί Λ.Σ. κ.κ. Παπανδρέου Αριστείδης, Πελοποννήσιος Εμμανουήλ, Συρίγος Ανδρέας και Ρεντζεπέρης Θεόδωρος. 

Επιστολές απέστειλαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΝΔ κ. Τραγάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Το Πρόβλημα της Παράνομης Μετανάστευσης». Ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο με εθνικές και τοπικές συνισταμένες που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, προβάλλεται διαρκώς από τα ΜΜΕ και αγγίζει πολύπλευρα τον υπηρεσιακό βίο των Λιμενικών συναδέλφων μας, κυρίως στην παραμεθόριο.

Στην ημερίδα εισηγήθηκαν: ο Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Εσδράς Δανιήλ, ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πανούσης Ιωάννης, η Δικηγόρος κ. Αποστόλου Σοφία, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών κ. Σούκουλης Αλέξανδρος, ο Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων Πλοίαρχος ΛΣ Λαμπρόπουλος Αθανάσιος και ο Προϊστάμενος Τομέα Προστασίας του Γραφείου Ελλάδος Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ κ. Μάστακας Πέτρος.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, τους προσκεκλημένους αλλά και τους εισηγητές, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης, αναφέρθηκε αφενός στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πυλώνα της «ασφάλειας» της Ελλάδας, καθώς η εν γένει μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 20 χρόνια δυστυχώς βασίζεται σε επίπεδο προσωρινότητας και αφετέρου στάθηκε στην δράση του συνδικαλιστικού μας κινήματος ενάντια στην οικονομική κρίση και στο εξαιρετικά δύσκολο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο το Δ.Σ. κλήθηκε να λειτουργήσει, καθώς η παγκόσμια οικονομική συγκυρία δεν επιφύλαξε το καλύτερο σκηνικό και πλέον βιώνουμε την απόλυτη εθνική ομηρία και κοινωνική εξαθλίωση.

Τόνισε ότι ο άξονας της δράσης και της προσπάθειάς της Ένωσης, καταρχήν μετατοπίστηκε στην απόκρουση της ακραίας ισοπεδωτικής πολιτικής που πλήττει δικαιώματα, οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις για πολλούς, ζήτημα επιβίωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος που είχε προκύψει από τις αλλεπάλληλες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Σώματος, με τις επαναλαμβανόμενες ατυχείς και άστοχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης και στις ενέργειες και παρεμβάσεις της ΠΕΑΛΣ για προσεκτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, από εδώ και πέρα ώστε να εξαλειφθούν τα όποια αρνητικά του παλαιού ΥΕΝ, αξιοποιώντας παράλληλα και ενσωματώνοντας τα όποια θετικά της προηγούμενης μεταβολής.
Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου που προώθησε ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ικανοποίησε διαχρονική αναγκαιότητα και επιταγή τόσο δικιά μας όσο και του συνόλου των στελεχών του ΛΣ και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί σε κάθε περίπτωση ως «κόρη οφθαλμού». Παράλληλα, διαπίστωσε ότι πολλές από τις θέσεις, προτάσεις και επισημάνσεις της Ένωσης, δεν εγκολπώνονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε για διαβούλευση.  

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις λοιπές δράσης της Ένωσης για το προηγούμενο διάστημα. Επισήμανε ότι για το μέλλον υπάρχουν στόχοι και χαραγμένη πορεία για την επίτευξή τους. Συγκεκριμένα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που επί χρόνια μας απασχολούν, σέρνονται, και δεν έχουν αντιμετωπιστεί, τίθενται στις προτεραιότητες της ΠΕΑΛΣ. 

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου παρουσιάστηκε ο διοικητικός απολογισμός, ο οικονομικός απολογισμός και ο οικονομικός προϋπολογισμός από τον Γενικό Γραμματέα κ. Πασσάκο Σπύρο και τον Ταμία της Ένωσης κ. Ευαγγελίδη Σπύρο, αντίστοιχα και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Από την πλευρά των συνέδρων τονίστηκε ιδιαίτερα η δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα στελέχη του Λ.Σ. καθώς αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις και ανάγκες ως επαγγελματίες και οικογενειάρχες. Επιπλέον αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα από τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε όλα τα επίπεδα και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον. 

Όλες οι προτάσεις των συνέδρων έγιναν αποδεκτές και εντάχθηκαν στο Διεκδικητικό Πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η Ένωση μας. 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: