Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Την προκλητική στάση της Τουρκίας κατήγγειλε ο Τ.Χ"γεωργίου | News



Ενώπιον της Κομισιόν, με σχετική ερώτηση, έθεσε την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο  Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», στις 3 Φεβρουαρίου 2013 η Τουρκία ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους».

Επίσης αναφέρεται πως σύμφωνα με την «Hurriyet», το «Πολάρκους» θα διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στο 1, το 4, το 5,το 6, το 7, το 12, αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.   

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου, θέτοντας την Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της, ερωτά πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στις απειλές της Τουρκίας, η οποία προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.


Υπενθυμίζει δε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2012 καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε η Τουρκία, μια υπό ένταξη χώρα, να συμμορφωθεί με την υποχρέωση που έχει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών.    

Επιπρόσθετα μόλις πριν δύο μέρες η Τουρκία προέβη σε νέες απειλές για αναθεώρηση και ακύρωση των έργων και των επενδύσεων της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας «ΕΝΙ» καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τα σημεία όπου ανέλαβε να δραστηριοποιηθεί η ΕΝΙ στην Κύπρο συγκρούονται με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/29977#sthash.RDGBKSNt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: