Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Θετικά βλέπει η ΠΟΑΣΥ την πρόταση για αλλαγή στη σύνταξη των ενστόλων

Νέες αλλαγές έρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και στα κριτήρια αναγνώρισης πλασματικών ετών για όλους τους ένστολους.
Οι αλλαγές αφορούν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι το 2015, στα 40 έτη υπηρεσίας ή
στο 60ό έτος ηλικίας.
Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων πρόταση που έχει στα χέρια της η υφυπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά και η οποία εξετάζεται από οικονομικούς παράγοντες για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εφαρμογής της.
asntnwhs«Αυτή η πρόταση επιλύει κάποιες αδικίες σε ορισμένες κατηγορίες συναδέρφων οι οποίοι εγκλωβίστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς συνταξιοδότησης» δηλώνει στο ΠαρουσιαΖω, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ,Αντώνης Ζαχαρουδάκης.
Μάλιστα η πρόταση θα συζητηθεί και στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ στις 17-18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.


Σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, αλλάζουν τα κριτήρια προσδιορισμού για την αναγνώριση των 5+5 διπλών πλασματικών ετών, τα οποία σήμερα δίδονται με βάση τις γεωγραφικές περιοχές. Τα κριτήρια θα αφορούν ειδικότητες και υπηρεσίες από τις οποίες όμως θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν όλοι οι ένστολοι προκειμένου να δικαιούνται τα πλασματικά έτη.

Όσοι ένστολοι μπήκαν στην υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 1990 και μετά, μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια ( 8.700 ευρώ για τους στρατιωτικούς 2.700 ευρώ για τους υπόλοιπους).
Αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών που συμπληρώνουν 25 έτη συντάξιμης υπηρεσίας το 2011, απαιτούνται 26 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας,
το 2012 27 έτη, κόκ μέχρι 34 έτη το 2019.
Για όσους έχουν καταταγεί από 1-1-1991 μέχρι τις 31-12-1995, ο πραγματικός συντάξιμος χρόνος μπορεί να προσαυξάνεται με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 69 του Π.Δ. 169/2007 εισφοράς για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών συντάξιμης υπηρεσίας έως και 3 χρόνια.
Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το έτος 2019, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται για τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης-1-2020 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ρεπορτάζ:Δέσποινα Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: