Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΗΝΥΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

H διάταξη αναφέρει ότι χορηγείται άδεια διαμονής 1 έτους σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι «θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων (...) ή τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εφ' όσον έχει διαταχθεί γι' αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η πράξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κοινοποιείται στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (...)».

Η ερμηνεία που κάνουν στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας στο παραπάνω είναι ότι θα μπορούσαν μετανάστες να εκμεταλλευτούν τη διάταξη και να κερδίσουν άδεια παραμονής στη χώρα –τόσο οι καταγγέλλοντες όσο και οι μάρτυρες-, καταθέτοντας μηνύσεις για «ρατσιστική συμπεριφορά» (όπως υποστηρίζουν, παρόλο που ο νόμος ορίζει σαφώς ότι αφορά σε κακούργημα και μόνο και μάλιστα κατόπιν ενδείξεων ισχυρών) από μέλη της Ακτοφυλακής ή της ΕΛ.ΑΣ για παράδειγμα, σε βάρος μεταναστών. Τονίζουν δε, ότι υπάρχει κίνδυνος, οι μετανάστες να «εξαφανιστούν» μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, και έτσι να μεγεθυνθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα.


Ωστόσο, η διάταξη αναφέρεται κακουργηματικές πράξεις, στις οποίες υπάγονται ρατσιστικά εγκλήματα, όχι όμως εξύβριση, ρατσιστική ή μη, σημειώνουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Επίσης, όπως τονίζουν, απαιτείται απόφαση εισαγγελέα για να υπάρξει διερεύνηση της καταγγελλόμενης υπόθεσης και δεν χορηγείται αυτόματα άδειας διαμονής με την κατάθεση μήνυσης.

Η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία, για το αν έχουν υπάρξει τέτοιες υποθέσεις κατά μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, στο διάστημα του 1,5 περίπου μήνα που βρίσκεται σε ισχύ η διάταξη, όπως επίσης να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τις εγκληματικές πράξεις που περιγράφονται παραπάνω, χωρίς περιθώριο εκμετάλλευσης της άδειας παραμονής για να «εξαφανιστούν», όπως υποστηρίζουν στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΑΛΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θα περάσουμε από απολογούμενους παράνομους μετανάστες σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας αναφορικά με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 05-06-2014 και δίδει για πρώτη φορά, χωρίς ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες τη δυνατότητα στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα μετανάστες, εφόσον καταγγείλουν ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους από τα εντεταλμένα όργανα ασφαλείας, να παίρνουν αυτομάτως άδεια παραμονής για ένα χρόνο. Το ίδιο επίσης προνόμιο δίνεται και στους μάρτυρες της καταγγελίας.

Εκτιμούμε ότι η ρύθμιση θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και οι καταγγελίες θα «πέφτουν βροχή». Οι παράνομοι μετανάστες έχουν πλέον ένα κίνητρο, να καταγγέλλουν καθοδηγούμενοι από τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, μαζικά υποτιθέμενες παραβατικές συμπεριφορές, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής.

Ανησυχούμε και ανησυχούμε βάσιμα. Οι συνάδελφοι ανά την επικράτεια θα βρίσκονται διαρκώς σε θέση άμυνας καθώς θα περάσουμε από απολογούμενους παράνομους μετανάστες σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι παράλληλα με τις όποιες αποφάσεις διαφύλαξης των δικαιωμάτων των παράνομα εισερχομένων στη χώρα, απαιτείται και η θέση αντίστοιχων ασφαλιστικών δικλείδων για τα στελέχη, προκειμένου απρόσκοπτα να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Πριν λοιπόν να είναι αργά, ας επανεξετάσουν το θέμα, εκτός κι αν επιθυμούν ελεύθερα σύνορα για όλους, που βεβαίως και αυτό είναι μια επιλογή.