Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Βγάζουν αφρούς» στο στράτευμα για το επίμαχο άρθρο 221 του πολυνομοσχεδιου

Όχι μόνο αλλάζει τη μορφή και την υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων και των ειδικών λογαριασμών, αλλά... περικόπτει τους πόρους, εκμηδενίζει τα μερίσματα, ελαχιστοποιεί τα εφάπαξ και, γενικότερα, βάλλει κατά του προνοιακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο Πεντάγωνο φοβούνται ότι μπορεί να προκληθεί κύμα παραιτήσεων, ενώ έντονα αντιδρούν και φορείς των αποστράτων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην περάσουν οι αλλαγές.

Επίσης, αναταραχή επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους αποστράτους μετά την επίμαχη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Χθες, συνεδρίασαν ατύπως τα ανώτατα συμβούλια των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, εν μέσω έντονου αναβρασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και ατμόσφαιρας παραιτήσεων. Κατόπιν εορτής, από το Πεντάγωνο διέρρεαν ότι οι συνεδριάσεις έγιναν κατόπιν εντολής του Δ. Αβραμόπουλου για την ενημέρωση της ανώτατης ηγεσίας για τις ενέργειες του υπουργού και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης του ΥΠΕΘΑ. Οι συνεδριάσεις έγιναν σε κλίμα έντονης νευρικότητας στο στράτευμα, ενώ και οι απόστρατοι αντέδρασαν έντονα.

Κοινή ανακοίνωση-καταγγελία κατά των ρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, εξέδωσαν ομοσπονδίες, ενώσεις, σύλλογοι και φορείς εν ενεργεία στελεχών και αποστράτων. Τονίζουν ότι με το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσπαθεί, ακόμα μία φορά, να αλλάξει τη μορφή και υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων και των ειδικών λογαριασμών, στερώντας πόρους, εκμηδενίζοντας τα μερίσματα, ελαχιστοποιώντας τα εφάπαξ και, εν τέλει, προχωρεί στην αποδόμηση του προνοιακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Χρεοκοπούμε»

«Στα Μετοχικά Ταμεία μας και τους ειδικούς προνοιακούς μας λογαριασμούς, το κράτος δεν έχει συμμετάσχει και δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα λεπτό», τονίζουν. Εξηγούν, δε, πως οι εφαρμοζόμενες διαχρονικά κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά κατά την τελευταία πενταετία, τα έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και φέρνουν ως παράδειγμα και την «παράνομη και ληστρική εφαρμογή του PSI, με αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν».

Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο και να διατηρήσει τα Μετοχικά Ταμεία και τους Ειδικούς λογαριασμούς (εφάπαξ, βοηθήματα επαγγελματικής αποκατάστασης, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, προνοιακά επιδόματα κ.τ.λ.) υπό το σημερινό καθεστώς. Ζητούν, δε, να παρουσιάσουν τις θέσεις και προτάσεις τους κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, πάνω από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση τους. «Μας προκαλεί θλίψη και οργή, σε συνδυασμό με τη γενικότερη τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη περικοπή στις συντάξεις μας και τη νέα επίθεση που δεχόμαστε με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι η μη εφαρμογή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων αποτελεί παράνομη πράξη. Δηλώνουν, δε, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα αιτήματά τους τόσο καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη όσο και με άλλες μορφές αγώνα, σε συμπόρευση με τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κυβερνητική πολίτικη.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή πρόωρα, ισχυριζόμενη ότι δεν εκκρεμούσαν νομοσχέδια

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 02/08/2014 – Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: