Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΛ.ΑΣ.: Μετακινήθηκαν ύποπτοι για διαπλοκή με δουλεμπόρους αξιωματικοί

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος


Σε μετακινήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη προς περιφερειακές υπηρεσίες προχώρησε χθες, Τρίτη, η ηγεσία του αστυνομικού σώματος μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις του «Βήματος» εσωτερικών εγγράφων για σχέσεις αξιωματούχων με δουλεμπορικά κυκλώματα.


Ένας εκ των μετακινηθέντων αξιωματικών είχε πολύχρονη θητεία και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.


Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. αναμένουν πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που φέρεται να έχει ερευνήσει από τις αρχές του 2014 τα αδικήματα δωροδοκίας υψηλόβαθμων αξιωματικών σε σχέση με υποβοήθηση δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Η ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας φαίνεται ότι επιταχύνθηκε μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας.


Ερευνά η Δικαιοσύνη «εξαφανισμένη» έρευνα


Επιπλέον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερευνά την «τύχη» δικαστικής έρευνας για τη σχέση ΕΛ.ΑΣ.- ΕΥΠ και δουλεμπορικών κυκλωμάτων που είχε διαταχθεί επίσης στις αρχές του 2014 και η οποία… εξαφανίστηκε στη συνέχεια.


Εσωτερική έρευνα διατάχθηκε και στην ΕΥΠ όπου πάντως το στέλεχος που φερόταν να είχε συνεχείς επαφές με τα δουλεμπορικά κυκλώματα είχε ήδη μετακινηθεί σε άλλο πόστο που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.


Όμως σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η σχέση άμεσα εμπλεκομένων με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ και ερευνάται η ύπαρξη περαιτέρω διασυνδέσεων, με αναφορές «όχι μόνο για αποσπασματική δράση αξιωματούχων αλλά για άνωθεν βοήθεια και διαπλοκή».


«Το Βήμα της Κυριακής» είχε παρουσιάσει έγγραφα των διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών ότι δύο-τρεις αρχηγοί δουλεμπόρων, τουρκικής καταγωγής, είχαν επαφές με αξιωματούχους της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. Για τις σχέσεις αυτές είχε διαταχθεί το 2013 από την ηγεσία της ΕΥΠ έρευνα που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.


Σε πολυσέλιδο πόρισμα που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 καταγράφονταν οι επαφές αξιωματούχων και δουλεμπόρων ενώ περιέχονταν συνομιλίες και ανταλλαγή SMS στελεχών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με τους τούρκους δουλεμπόρους όπου έναντι αμοιβής εξέδιδαν παράνομα πιστοποιητικά, ταξιδιωτικά έγγραφα.


Αμέσως μετά όμως το πόρισμα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος πήρε διαφορετικούς «δρόμους». Η διερεύνηση των αναφερομένων στο συγκεκριμένο έγγραφο ανατέθηκε σε δικαστικό λειτουργό -άγνωστο παραμένει ποιος ήταν-, ενώ η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε να ερευνήσει συγκεκριμένα αν έχουν διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αυτό θα παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα.


Στο μικροσκόπιο πρώην αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής


Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λεωφόρο Κατεχάκη, στο «μικροσκόπιο» των αρχών είναι η δραστηριότητα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και ενός πρώην αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είχε μετατεθεί στην υπηρεσία της Πέτρου Ράλλη ύστερα από άλλη εσωτερική έρευνα που είχε διαταχθεί σε βάρος του.


Ο εν λόγω αστυνομικός εθεωρείτο ο άνθρωπος «ειδικών αποστολών» της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα «αντάρτικου πόλης» και οργανωμένου εγκλήματος και είχε πολλές φόρες την κάλυψη ανωτάτων στελεχών της Αστυνομίας.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφερόμενοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι«έρχονταν σε επαφή με τους τούρκους δουλεμπόρους για να αντλούν πληροφορίες» αλλά και ότι δεν γνώριζαν πως γινόταν έρευνα σε βάρος τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: