Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Διακομιδές ασθενών με σκάφη στις Σποράδες...


Οι Σποράδες μπορεί να αποτελούν δημοφιλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, όμως οι διακομιδές Υγείας αποτελούν γόρδιο δεσμό εκεί.
Το καλοκαίρι φτάνουν τις 30-40.

Σύμφωνα με τη διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Μαρία Καρά, «οι διακομιδές των ασθενών από τις Βόρειες Σποράδες γίνονται με ιδιωτικά σκάφη ή σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και με το υδροπτέρυγο. Πάντοτε στο ιδιωτικό σκάφος βρίσκεται και συνοδός γιατρός. Βέβαια, η όλη διαδικασία έχει οικονομικό κόστος για το κράτος και το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε ένα πλωτό ασθενοφόρο. Οι ασθενείς μεταφέρονται μέχρι το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής ή τον Πλατανιά. Εκεί τους παραλαμβάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει στο Βόλο. Και φέτος σημειώθηκαν πολλές διακομιδές ασθενών, που αφορούν καρδιολογικά κυρίως περιστατικά, αλλά και εγκεφαλικά, ατυχήματα, εγκυμοσύνες».

Ετησίως, το κόστος των διακομιδών από τα νησιά των Βορείων Σποράδων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και την κάλυψή του αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ, δηλαδή το ελληνικό κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενδεικτικά, όπως τονίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης, «μια διακομιδή από τη Σκόπελο αγγίζει περίπου τα 2.500 ευρώ. Πάντως, από πλευράς Νοσοκομείου έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του ζητήματος».

Σε όλη την ηπειρωτική Μαγνησία, όταν κάποιος ασθενήσει, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα μεταβεί στο σπίτι του για να τον παραλάβει και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο. Στην περίπτωση όμως των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και βέβαια αναρωτιέται κανείς πώς θα γίνονταν οι διακομιδές των ασθενών, αν δεν υπήρχαν και αυτά τα ιδιωτικά σκάφη. Και το μεν καλοκαίρι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, το χειμώνα όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Οι ελλείψεις στην περίθαλψη στα νησιά των Β. Σποράδων χρονίζουν και επικεντρώνονται σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων αλλά και παιδιάτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: