Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το Υπουργείο Ναυτιλίας...


Η εμπορική ναυτιλία είναι η μοναδική διεθνής εμπορική δραστηριότητα στην οποία διακρίνεται η Ελλάδα σταθερά τα τελευταία 100 χρόνια. Λόγω της σπουδαιότητάς της για την χώρα, η Πολιτεία συνέστησε από νωρίς αυτόνομο διοικητικό φορέα για την προάσπιση των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων και των Ελλήνων ναυτικών που, πέραν της οικονομικής, έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία όπως έχει αποδειχθεί σε καιρούς συρράξεων.

Ετσι, συνεστήθη αυτοτελές υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που ιδρύθηκε αρχικά ως υφυπουργείο το 1936, μετά τον αποχωρισμό του από το μέχρι τότε υφιστάμενο υπουργείο Ναυτικών και ονομάστηκε υπουργείο με τον Α.Ν. 3268/44 το 1944. Την αυτοτέλειά του διατήρησε από τότε έως πρόσφατα, με ένα μικρό διάλειμμα 2 ετών μεταξύ 1971 και 1973 (όταν είχε συγχωνευτεί με το υπουργείο Συγκοινωνιών), συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια η ελληνική πλοιοκτησία (υπό την ελληνική ή ξένη σημαία) έφθασε να διαχειρίζεται το 20% περίπου του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Η ελληνική σημαία είναι τέταρτη παγκοσμίως σε αριθμό νηολογήσεων και πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύοντας το 50% του ευρωπαϊκού στόλου. Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τον τουρισμό, που θεωρείται η μοναδική παραγωγική ελληνική «βιομηχανία».

Ενόψει αυτής της επιτυχημένης πορείας (που οι ξένοι αποκαλούν «το ελληνικό θαύμα») θα ανέμενε κανείς από τη νέα κυβέρνηση να διατηρήσει ή και να ενισχύσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αν μη τι άλλο, εις αναγνώρισιν της σπουδαιότητας για την Ελλάδα της εμπορικής αυτής δραστηριότητας και επιπλέον για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων στα διεθνή fora.

Αντιθέτως, με το Π.Δ. 185/6.10.09 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας «συγχωνεύθηκε» με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Παρά το ότι η συγχώνευση αυτή επιχειρείται να παρουσιαστεί ως αναβάθμιση, στην πράξη το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει καταργηθεί διότι δεν υπάρχει αυτοτελής διοικητική αρχή για να παρακολουθεί έγκαιρα τα θέματα της ελληνικής ναυτιλίας και να δίνει επίκαιρες λύσεις. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι ακόμα και στα ΜΜΕ (κυρίως στο ραδιόφωνο) η αναφορά στη νέα υπουργό κ. Κατσέλη γίνεται συχνά ως υπουργού Οικονομίας μόνο, ή (το πολύ) Ανταγωνιστικότητας.

Το τελικό χτύπημα επήλθε με την αποξήλωση του Λιμενικού Σώματος από το τέως υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι αξιωματικοί Λ.Σ. ανταποκρίνονται πλήρως και με επιτυχία στην πολυποίκιλη αποστολή τους, γιατί συνδυάζουν πανεπιστημιακή μόρφωση και ναυτική εκπαίδευση, λειτουργούν δε με στρατιωτική οργάνωση, η οποία δεν επιτρέπει τη χαλάρωση που παρατηρείται σε πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ, γνωστού ως Ι.Μ.Ο. (International Maritime Organization), που έχει την πρωτοβουλία όλων των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων, είναι σήμερα για δεύτερη θητεία ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρώην αξιωματικός Λ.Σ.

Παρά ταύτα, η διοικητική αναμόρφωση που έγινε με το Π.Δ. 184/6.10.09 αποξηλώνει το Λ.Σ. από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το θέτει υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περιορίζοντάς το έτσι σε αστυνομικά μόνο καθήκοντα, καταργώντας το πολύτιμο διοικητικό έργο που έως τώρα επιτελούσε στη στήριξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι να μείνουν όλες οι διευθύνσεις του τέως ΥΕΝ χωρίς καμία απολύτως στελέχωση. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και πολλά προβλήματα, διότι θα απαιτηθεί πολύς καιρός ώστε οι όποιοι αντικαταστάτες (κατά πάσα πιθανότητα δημόσιοι υπάλληλοι) να φθάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης του αντικειμένου σε έναν τομέα που έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Γιαννης Μαρκιανος-Δανιολος - Δικηγόρος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ BLOGERS ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ BLOGERS ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΕΧΕΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤOΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥΣ.
ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΤΣΙ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ.
ZEUS

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Θα πρέπει να αστειεύεσαι!!!
Πρέπει να μας κάνεις πλάκα!!!
Δεν εξηγείται αλλιώς!!!
Στο ζητήσαμε μια ,δυο τρείς ...όσο πιο ευγενικά γινόταν κι εσύ μας έγραψες κανονικά στα παλιά σου υποδήματα και έχεις το θράσσος και μας την λές κιόλας!!!
Το ποιος είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία με συγκεκριμένους στόχους το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών του μπλογκ.
Όποιος διαβάσει το shoutmix θα καταλάβει!!!
Οσο για την αλήθεια...για ποια αλήθεια μιλάς?
Την δική σου?

Υ.Γ.Ελπίζουμε να πιάσει η ευχή σου και κάποια στιγμή να μας φωτίσει κι εμάς η αλήθεια και να βγούμε απο το σκοτάδι.

Ανώνυμος είπε...

Ακούστε κάτι συνδικαλιστές του κώλου. Επειδή ξέρω ποιοι είσαστε και τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, σας λέω ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θέλει καθαρούς αγώνες και καθαρά πρόσωπα. Εσάς οι αγώνες σας δεν πιάνουν μια και τα πρόσωπά σας τα σκεπάσατε από ντροπή.
Εκεί σας αξίζει να μείνετε. Στο σκοτάδι.
Θα τα πούμε σύντομα.

ZEUS

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Απο ότι φαίνεται εσύ είσαι στο σκοτάδι συνάδελφε.
Είσαι σίγουρος ότι μας ξέρεις?
Ξέρεις κι όλας ότι ειμαστε και συνδικαλιστές?
I REST MY CASE...
που λένε κι οι δικηγόροι...

Ανώνυμος είπε...

Θα σας δείξω εγώ!!!
Θα δείτε τι θα πάθετε!!!

Ατάκα "Χλαπάτσα" στην σειρά του ΑΝΤ1 "Της Ελλάδας τα παιδιά".

Ανώνυμος είπε...

Θέλετε να σας πω τα ονόματά σας;;;
ZEUS

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Για πές μας να δούμε τι νομίζεις!!! ότι ξέρεις.
Περιμένουμε εναγωνίως!!!