Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Επιχείρηση αποτροπής ρύπανσης στην Τήλο...


Απομακρύνθηκε κάθε κίνδυνος ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τήλο, από ναυάγιο πλοίου που είχε πάρει μεγάλη κλίση και εγκαταλείφθηκε από το 5μελες πλήρωμά του, 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του νησιού.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ελληνικό ρυμουλκό το οδήγησε μέχρι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Εκεί το παρέλαβε τουρκικό ρυμουλκό και το οδήγησε στην Ντάτσα για εργασίες επισκευής.
Μέχρι την απομάκρυνσή του πάντως υπήρχε ο κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Τήλου, αφού στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν 7 τόνοι πετρελαίου diesel και 40 λίτρα λιπαντικών.

Όλα ξεκίνησαν όταν, στις 02:30 τα ξημερώματα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έλαβε σήμα κινδύνου από τη συσκευή EPIRB του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε τηλεφωνικά και από ιδιώτη ότι το πλοίο «ALBORADA» με σημαία των νήσων Κομόρες, που είχε αποπλεύσει από Βάρνα Βουλγαρίας για Μερσίνη Τουρκίας, έμφορτο με 49 μετρικούς τόνους τσιγάρων και ειδών καπνού, είχε παρουσιάσει μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος βύθισης, σε απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλιών βορειοανατολικά της Τήλου.
Άμεσα από το ΕΚΣΕΔ κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έρευνας και διάσωσης και στην περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA και παραπλέοντα πλοία.
Στις 03:30, το ελικόπτερο SUPER PUMA εντόπισε το «ALBORADA» να πλέει παρασυρόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή και λίγο αργότερα, στις 03:50, εντόπισε τους πέντε ναυαγούς, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί με ασφάλεια σε φουσκωτή σχεδία.
Ακολούθησε η περισυλλογή των ναυτικών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Ρόδου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ρόδου, από το οποίο βγήκαν την ίδια ημέρα καλά στην υγεία τους, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Οι 5 ναυτικοί παραμένουν στη Ρόδο, καθώς εγκαταλείποντας το πλοίο, άφησαν σε αυτό ναυτικά φυλλάδια, διαβατήρια κλπ και έτσι θα πρέπει να γίνουν κάποιες διατυπώσεις πριν επαναπατριστούν. Πρόκειται για 4 Ρώσους (μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος) και έναν υπήκοο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: