Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η νησιωτικότητα είναι άγνωστη σε εσάς...


Την Κυβέρνηση για την αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσον αφορά την αδικαιολόγητη διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για την επιπόλαιη απόφασή της να αδρανοποιήσει το Λιμενικό Σώμα κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής προχθές το βράδυ η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που συνυπέγραψε, προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, μαζί με άλλους έντεκα ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρχική τοποθέτησή της η κ. Ιατρίδη, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως νησιώτης Βουλευτής που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τα ακριτικά Δωδεκάνησα, οφείλω να πω ότι η έννοια της νησιωτικότητας φαίνεται να είναι παντελώς άγνωστη από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αγνοεί προκλητικά η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι η νησιωτικότητα προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμά μας, στο άρθρο 101 παράγραφος 4. Προσέξτε, προβλέπεται ρητά και δεν επιδέχεται ερμηνείας, αλλά δεν επιδέχεται και αμφισβήτησης.

Όμως, τι έχουμε δει μέχρι τώρα οι νησιώτες από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Δυστυχώς έχουμε δει μέτρα, τα οποία οδηγούν στην απαξίωση του νησιωτικού χώρου γενικότερα και όχι μόνο του Λιμενικού Σώματος, για το οποίο συζητάμε σήμερα.
Συζητάμε σήμερα για την απαξίωση του Λιμενικού Σώματος. Αυτή η απαξίωση προέρχεται de facto από την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ένα Υπουργείο που μόνο η χούντα των συνταγματαρχών και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Γιώργου Παπανδρέου, κατάργησαν.
Μία κατάργηση που θυμίζω εδώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά βδελυγμίας απέρριπτε προεκλογικά, ενώ οι νησιώτες Βουλευτές του διαμαρτύρονταν με ερωτήσεις προς τη Βουλή για τη συγχώνευση -προσέξτε, για τη συγχώνευση- Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Τώρα, τίποτα, ούτε κουβέντα.

Και τι έχουμε σήμερα μπροστά μας;
Έχουμε ένα Λιμενικό Σώμα τριχοτομημένο, ένα Λιμενικό Σώμα, χωρίς πυξίδα, χωρίς σαφή
ρότα, χωρίς δυνατότητα ορθοπλωρίσματος.
Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά για όλους εμάς τους νησιώτες, η λειτουργία του Λιμενικού Σώματος σε συνδυασμό με τη συνεργασία που υπήρχε με τους πλοιάρχους και τα πληρώματα της ακτοπλοΐας έδινε άμεσες λύσεις στα προβλήματα των μετακινήσεων των νησιωτών.
Δεν λέω ότι όλα γίνονταν τέλεια, όμως υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων που σε γενικές γραμμές λειτουργούσε αποτελεσματικά.
Τώρα πάμε από τον Άννα στον Καϊάφα.
Τώρα με την πολιτική σας, ένας αριθμός δέκα διευθύνσεων του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φεύγει από την αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρεται σε άλλα Υπουργεία.

Πριν την επιλογή σας, είχαμε ένα Σώμα το οποίο λειτουργούσε αποτελεσματικά και το αποδέχονταν όλοι οι φορείς της ναυτιλίας μας, ένα Σώμα με τεχνογνωσία και μεγάλη προσφορά, ένα Σώμα με εξειδικευμένο προσωπικό.
Και είναι αυτό το προσωπικό που, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, το απαξιώσατε πλήρως με αυτήν την ανερμάτιστη πολιτική. Έχετε καταρρακώσει το ηθικό των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και κανείς δεν ξέρει τι ρόλο τους επιφυλάσσετε.
Γι' αυτό και οι παραιτήσεις των πλοιάρχων του Λιμενικού Σώματος, της ηγετικής ραχοκοκαλιάς του, πέφτουν βροχή τον τελευταίο καιρό. Είκοσι δύο και έπονται άλλοι εννέα.

Κύριε Πρόεδρε,
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, όπως και σε τόσα άλλα θέματα, αυτοσχεδιάζει. Και δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, θα συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, σε βάρος των ναυτικών μας, ακτοπλόων και ποντοπόρων, σε βάρος της ναυτιλίας μας συνολικά, σε βάρος των νησιωτών και της νησιωτικής Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ».

Η δευτερολογία

Στη δευτερολογία της η κ. Ιατρίδη τόνισε τα εξής:

«Απ' ό,τι ακούσαμε μέχρι τώρα από τον παριστάμενο κύριο Υπουργό, το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα στήριζε, παρά τις όποιες δυστοκίες, τα νησιά μας και τη ναυτιλία μας ως αυτόνομο και αυτάρκες Σώμα, δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την κατάργησή του.
Ακούσαμε για μία ακόμη φορά ότι για όλα τα δεινά του Λιμενικού Σώματος φταίει η Νέα Δημοκρατία, λες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εφάρμοζε πάντα πολιτικές που στήριζαν το Λιμενικό Σώμα και γενικά τα Σώματα Ασφαλείας.
Μην ψάχνετε λοιπόν, άλλοθι για τις δικές σας πολιτικές στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, σήμερα δεν ακούσαμε έστω και μία πειστική απάντηση για την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Θυμίζω ότι το ίδιο συνέβη και το 1985, όταν ο αείμνηστος Δωδεκανήσιος Ιωάννης Ζίγδης απέτρεψε τον Ανδρέα Παπανδρέου από την πρόθεσή του να καταργήσει το Υπουργείο.

Τώρα πια ακούμε για ακτοφυλακή. Ακούμε για ασκήσεις του Λιμενικού Σώματος με την Αστυνομία. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί θέλετε να τα μπλέξετε. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί απαξιώνετε έτσι απλά την δοκιμασμένη και ολιστική προσέγγιση που είχε το Λιμενικό Σώμα για την Ναυτιλία, τον πυλώνα της οικονομίας μας.
Υποδεχθήκατε ακόμα και τον Τούρκο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, στο Υπουργείο στην Κατεχάκη, αντί να τον υποδεχθείτε επίσημα στο λιμάνι του Πειραιά. Απαξιώσατε δηλαδή το Λιμενικό Σώμα με τον πιο συμβολικό τρόπο.

Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς για μια ακόμα φορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνηση του προτάσσει την επικοινωνία έναντι της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό κατάργησε το Υπουργείο και προσπαθεί ακόμα να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την έγκριση των δρομολογίων, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα.
Κρίμα, αντί να χτίζετε εσείς γκρεμίζετε. Αυτή ήταν η πολιτική σας σαν Αντιπολίτευση, αυτή συνεχίζει να είναι και στην Κυβέρνηση.
Όμως με αυτή την πολιτική τίποτα δεν προχωρά μπροστά. Και όπως έγραψε και ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης το καλοκαίρι του 1936 «Σφυρίζουν τα καράβια, τώρα που βραδιάζει στον Πειραιά. Σφυρίζουν, ολοένα σφυρίζουν.
Μα δεν κουνιέται κανένας αργάτης. Καμία αλυσίδα δεν έλαμψε βρεγμένη στο στερνό φώς που βασιλεύει. Ο καπετάνιος μένει μαρμαρωμένος μέσ' τα άσπρα και τα χρυσά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: