Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Του ΝΙΚΟΛΑ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σε ένα νέο τοπίο ως προς το συνταξιοδοτικό καθεστώς καλούνται να λειτουργήσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά την τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2010, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. 

Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις περικοπές που προωθήθηκαν αποτελούν τη βασική αιτία των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων, καθώς και της απόφασης που έχει ληφθεί για κλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Και αυτό διότι μέσω των αλλαγών που προωθήθηκαν, παρά την ιδιαιτερότητα της αποστολής των στελεχών αυτών εν σχέσει πάντα με τους δημόσιους υπαλλήλους, αυξάνεται η πραγματική υπηρεσία, κλιμακωτά, από ενάμισι έως έξι χρόνια.
Η αύξηση αυτή ξενικά το 2012 με την προσθήκη ενάμισι έτους και θα ολοκληρωθεί το 2014. Ουσιαστικά η 40ετία, αλλά με όριο το 60ό έτος της ηλικίας, θα ισχύσει και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ αλλαγή σημειώνεται και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015.
Θεμελίωση δικαιώματος και μεταβατικές διατάξεις
Διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι έχουν βγει ή θα βγουν στη σύνταξη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010 δεν θα θιγούν από το «τσουνάμι» των νέων μέτρων που θεσπίστηκαν. Τα δικαιώματα αυτά λογίζονται ως «περιουσιακά» και δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Ο στρατιωτικός, δηλαδή, που έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμη και να παραμείνει στην υπηρεσία, δεν θίγεται από τις αλλαγές. Ήπια κλιμάκωση προβλέπεται από το τέλος του 2014 (31 Δεκεμβρίου 2014) για όσους αποκτήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θα προβλεφθεί κλιμακωτά από τον ενάμιση χρόνο στα έξι χρόνια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2011, η πραγματική υπηρεσία αυξάνεται κατά 1,5 έτος.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα στο 2012 κατά τρία έτη. Αντίστοιχα για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2013, η αύξηση αγγίζει τα 4,5 έτη και τέλος όσοι θεμελιώσουν δικαίωμα το 2014 θα δουλέψουν για έξι χρόνια παραπάνω. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2014 ισχύουν συνεπώς οι υφιστάμενες σήμερα διατάξεις (άρθρο 42, π.δ. 169/2007 και άρθρ. 1 του ν. 3029/2002) ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς και ως προς τις προϋποθέσεις απόληψης και καταβολής της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: