Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Χαρακτήρισε «αδαείς» και «υστερόβουλους» όσους τον επέκριναν για τα περί «αντιπαραγωγικότητας»
Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, και των στελεχών κυρίως των Ενόπλων Δυνάμεων άνοιξε μετά την απάντησή του στον επίτιμο Α/ΓΕΝ ναύαρχο Ν. Παππά.
Ο κ. Πάγκαλος στην απάντησή του υποστηρίζει πως τις δηλώσεις του περί «αντιπαραγωγικότητας» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έσπευσαν να τις σχολιάσουν «εν χορώ διάφοροι άσχετοι, υστερόβουλοι και αδαείς» ενώ σε ένα σημείο αναφέρει ότι «οι στρατιωτικοί μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για το ρόλο τους μόνο αν πολέμησαν τους εχθρούς του έθνους».
Οι παραπάνω φράσεις προκάλεσαν νέες έντονες αντιδράσεις, αν και η περίοδος των εκλογών κατέστησε δύσκολη την ανάδειξή τους, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να ξεσηκώνονται και να επισημαίνουν πως πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κ. Πάγκαλο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί αναστάτωση αφού δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως η απαξίωση που επιχειρείται δεν αποκλείεται να εντάσσεται σε ένα σχέδιο που έχει σχέση με τα μέτρα τα οποία θα ακολουθήσουν και θα αφορούν στο εισόδημά τους.
Υπενθυμίζουν ότι πριν από τις περικοπές στους μισθούς τους είχαν προηγηθεί προσπάθειες να τους εμφανίσουν ως μισθολογικά ρετιρέ, αλλά σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως το καθήκον τους το εκτελούν ανεξαρτήτως απολαβών, όμως δεν μπορούν να ανεχθούν την απαξίωσή τους.
Απαντήσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Λατρεία στη δημοσιότητα
Toυ Α. Κακαρά, αρχιπλοιάρχου ε.α., μέλους ΚΕΘΑ
Ο ασκών τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη χαμηλού επιπέδου επιστολή του προς τον Νίκο Παππά χρησιμοποιεί την έκφραση «… τις οποίες (δηλώσεις) εν χορώ διάφοροι άσχετοι, υστερόβουλοι και αδαείς έσπευσαν να σχολιάσουν». Είναι σαφές πως επιδίωξή του είναι η απαξίωση και καθύβριση όλων των στρατιωτικών, μη εξαιρουμένων και εκείνων που αντιστάθηκαν στη δικτατορία, αφού αρκετοί που σχολίασαν στα ΜΜΕ τις προσβλητικές για τις ένοπλες δυνάμεις δηλώσεις του ή συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού και βασανίσθηκαν από την ΕΣΑ ή καταδικάσθηκαν από τα στρατοδικεία και κλείσθηκαν στις φυλακές της χούντας. Είναι εμφανές πως εκτός της απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, στόχος του είναι και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης αλλά και η λατρεία του στη δημοσιότητα.
Άγνοια και σύγχυση
Του Κ. Λουκόπουλου
Υποστρατήγου ε.α., μέλους της Ανεξάρτητης Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος απάντησε επιτέλους με επιστολή στον επίτιμο Α/ΓΕΝ Ναύαρχο κ. Παππά στην κριτική που δέχθηκε για τις γνωστές αήθεις και περιφρονητικές δηλώσεις «περί μη παραγωγικότητας των Ε.Δ. και Σ.Α.». Όχι μόνο δεν ανακάλεσε ή έστω ανασκεύασε, αλλά αποκάλεσε όλους αυτούς που τον επέκριναν «άσχετους, αδαείς και υστερόβουλους» και ισχυρίστηκε «ότι οι στρατιωτικοί μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για το ρόλο τους μόνο αν πολέμησαν τους εχθρούς του έθνους». Καθίσταται πασιφανές ότι οι απόψεις του για Ε.Δ. και Σ.Α. είναι θέμα πεποίθησης. Απαντήσεις στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του δόθηκαν από κατά γενική ομολογία καταξιωμένα πρώην στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α. που κάθε άλλο παρά αδαείς και άσχετοι έδειξαν ότι είναι στην επαγγελματική τους πορεία. Ήταν μη υστερόβουλες, αυθόρμητες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Παλαιότερα ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι προτιμά να έχει ένα καλό διπλωμάτη παρά μία μεραρχία. Μόνο ένας αδαής δεν θα γνώριζε ότι για να κάνει καλά τη δουλειά του ο διπλωμάτης χρειάζεται μια αποτρεπτική μεραρχία. Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος (μάλιστα νομικός), που συγχέει την έννοια της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και αναγκάζει τον ΥΕΘΑ να κάνει διορθωτική δήλωση, μήπως είναι άσχετος;
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εμφορούμενο από πατριωτισμό και δημοκρατικά ιδεώδη, είναι παιδιά του ελληνικού λαού έχοντας απολύτως καμιά σχέση με προ 36 ετών ανώμαλες καταστάσεις και αγωνίζονται νυχθημερόν με αυταπάρνηση και υπερηφάνεια για τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας και την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων πέραν της κοινωνικής προσφοράς. Η αξιόπιστη αποτροπή και η παρεχόμενη ασφάλεια είναι κοινωνικό και εθνικό «αγαθό» που δεν προσμετρώνται με χρηματοοικονομικά μεγέθη.
Είναι πράγματι αντι παρα γωγικές οι Ε.Δ.;
Του Γ. ΝτουνιαδAκη, υποναυάρχου ε.α. ΠΝ, μέλους της ΚΕΘΑ
Η άποψη του κ. Πάγκαλου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι αντιπαραγωγικές -ακόμη και με τη στενή έννοια του όρου- δεν αντέχει σε κριτική! Για την προστασία της παραγωγικής διαδικασίας έχουν γίνει και γίνονται πόλεμοι όπως π.χ. οι πόλεμοι του «Βακαλάου». Στην κρίση του 1987 οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας δεν διασφάλισαν, σε ό,τι τις αφορούσε, τα εθνικά συμφέροντα; Όταν τα πολεμικά μας ή τα πλοία του λιμενικού παρακολουθούν τα τουρκικά σκάφη ερευνών, όπως πρόσφατα στο Αιγαίο ή ανοιχτά του Καστελόριζου, και ενημερώνουν την κυβέρνηση εάν βλάπτονται τα συμφέροντα της χώρας, είναι αντιπαραγωγικά; Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών θεωρούν ότι τα πολεμικά πλοία στον Ινδικό και την Αραβική θάλασσα προστατεύουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, το εμπόριο κ.ο.κ.! Αν κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό, τότε η κυβέρνηση ας φέρει πίσω τα πλοία, όπως προτείνει η ΚΕΘΑ και όχι μόνο!
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο ο κ. Πάγκαλος που με τα λεγόμενά του καταφέρεται σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε ακούσει και από την ίδια την πολιτική ηγεσία των Ε.Δ. απαράδεκτες φράσεις. Ούτε η απαξίωση των Ε.Δ. είναι μόνο ενός έτους! Από την ίδρυσή της ακόμα η ΚΕΘΑ διαπιστώνει την αρνητική για τις Ε.Δ. κατάσταση και βάζει στόχο της μεταξύ άλλων και την «Αναγνώριση του Έργου των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι κάτι που έλειπε από πολύ πριν και εξακολουθεί να λείπει! Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με το σχόλιο επικαιρότητας της ιστοσελίδας της ΚΕΘΑ: «Μήπως προετοιμάζονται και άλλα μέτρα σε βάρος των στελεχών;» Να το πούμε καθαρά! Με τούτα και με κείνα δεν διατηρείται ψηλά το ηθικό των Ε.Δ., όπως απαιτούν οι καιροί με θέματα συνόρων υπό διαπραγμάτευση και με οικονομική κρίση σε εξέλιξη.
Ξέχασε… πολλά
Του Στ. Γκίκα
Πλοιάρχου ε.α., πρώην εκπροσώπου Τύπου ΥΠΕΘΑ
Προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η ατυχής αυτή δήλωση του κ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η οποία έγινε σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, που το μόνο που δεν θα ήθελε –φαντάζομαι- μια κυβέρνηση είναι να ανοίξει κι άλλο ένα μέτωπο με μια τόσο σημαντική κοινωνική ομάδα. Το γεγονός δε ότι ο κ. Πάγκαλος προέρχεται από γνωστή στρατιωτική οικογένεια δημιουργεί επιπλέον απορίες για το τι και πού αποσκοπούσε χαρακτηρίζοντας τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας ως τον «πιο αντιπαραγωγικό κλάδο του ελληνικού λαού». Ξέχασε ο κ. Πάγκαλος ότι χωρίς καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ηρεμίας δεν υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία; Ξέχασε ο κ. αντιπρόεδρος ότι η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, με τις ιδιαιτερότητές της, αποτελεί μία από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη και συνεπώς, χωρίς ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, η πολυπόθητη «σταθερότητα και ασφάλεια» δεν επιτυγχάνεται; Ξέχασε ότι πολύ συχνά θρηνούμε νέους ανθρώπους που χάνονται υπηρετώντας την πατρίδα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα ή την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας;
Προς τι τότε η απαξίωση; Μήπως με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε να μειώσει στα μάτια των Ελλήνων πολιτών την προσφορά των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για νέες περικοπές στα εισοδήματά τους; Ελπίζω πως όχι, διότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αρμόζει στα στελέχη που υπηρετούν με αυτοθυσία την πατρίδα και που, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τους εξομοιώσει με τους δημόσιους υπάλληλους, πάντα θα υπάρχει ένας Βλαχάκος ή ένας Ηλιάκης που θα θυμίζει στους Έλληνες πολίτες την πραγματικότητα.
Ένα «mea culpa», έστω και αργά, είναι απαραίτητο, κ. Πάγκαλε.

Παρασκευη+13

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο Πάνγκαλος καταψήφισε αυτή την ανάρτηση ως αδιάφορο και βαρετό θέμα ;

Ανώνυμος είπε...

O Πάγκαλος δεν υπηρετεί ούτε στις Ε.Δ ούτε στα Σ.Α. άρα δεν ξέρει τι λέει αφού δεν εχει γνώση αυτών.Πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατί προσβάλει πολύ κόσμο με τα λόγια του, και τι θα έλεγε ο ίδιος αν καποίος άλλος έλεγε τέτοια λόγια γι'αυτόν.Ντροπή του.