Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Επιστολή προς τους Αρχηγούς των κομμάτων, για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης

Πειραιάς, 12 Ιουνίου 2012

Απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αυτό της αδυναμίας παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η συσσώρευση χρεών που παρατηρήθηκε κατά τα έτη 2008-2009, προστέθηκε στην προβληματική με τον τρόπο που έγινε διάσπαση του τέως ΥΕΝΑΝΠ, αφήνοντας το ΛΣ χωρίς προϋπολογισμό για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία έτη να μην μπορεί να ισορροπήσει η διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση.

Σήμερα βρισκόμαστε στο δραματικό σημείο να είμαστε κυριολεκτικά υγειονομικά ανασφάλιστοι.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη των στελεχών του Σώματος καθίσταται αδύνατη αφού κανένας ιατρός, ιατρικός σύλλογος, φαρμακείο και φαρμακευτικός σύλλογος δεν δέχεται τα βιβλιάρια ασθενείας μας.

Η τραγική αυτή κατάσταση, δημιουργεί ανυπέρβλητα ατομικά και οικογενειακά προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν χρόνια και βαριά προβλήματα υγείας που απαιτούν την μόνιμη επιβάρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει, δεν έχουν καταφέρει κανένα σχεδόν αποτέλεσμα.
Επίσης πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η υγειονομική περίθαλψη των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προβλέπεται από το ΠΔ 432/84 του ΓΕΕΘΑ με τις προσθέσεις που επιφέραμε κατόπιν ενεργειών μας, με τους Ν.3079/02, Ν.3232/04, Ν.3922/11, Ν.4058/12 και του ΠΔ 169/04.

Ακόμη πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι οι δαπάνες που απαιτούνται ετησίως για την υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι λιγότερες από τα χρήματα που παρακρατούνται για το σκοπό αυτό από την μισθοδοσία μας.

Επειδή πραγματικά θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση, με προϋποθέσεις, να συντηρήσουμε υγιές το υγειονομικό μας σύστημα, απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να ζητήσουμε την συμβολή σας στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την δεινή θέση που βρισκόμαστε και για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη, προτείνοντας θεσμικές λύσεις που θα θωρακίσουν, την υγειονομική μας περίθαλψη ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα:

1. Νομοθετική παρέμβαση με την οποία:

ι) να εξοφληθούν κατ' εξαίρεση όλων των διαδικασιών όλες οι οφειλόμενες δαπάνες, χωρίς την χρήση των σχετικών πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2012

ιι) να ξεκινήσει κατ' εξαίρεση η πληρωμή των οφειλών του τρέχοντος έτους από τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του έτους 2012.

ιιι) να ρυθμίζει τον απεγκλωβισμό των διαδικασιών που προβλέπονται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ταυτόχρονη αντικατάστασή της, από Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του Αρχηγείου, όπως αυτό συμβαίνει για το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων της χώρας.

Οι παραπάνω προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται απολύτως αναγκαίες και άμεσης υλοποίησης, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε και στη συνέχεια να ισχυροποιήσουμε το σύστημα της υγειονομικής μας περίθαλψης, ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά στη δεινή θέση, της ουσιαστικής έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μετά τιμής

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δριβάκος Γεώργιος Κατσίνας Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: